Civilinė byla Nr. eB2-258-440/2022

Teisminio proceso Nr. 2-58-3-00203-2021-8

Procesinio sprendimo kategorijos: 3.1.9.1.3; 3.2.3.2; 3.2.4.9.3.3; 3.2.4.11; 3.2.7.1; 3.2.7.2; 3.4.3.1; 3.4.3.5.2; 3.4.3.11

(S)        

 

 

 

 

 

 

ŠIAULIŲ APYGARDOS TEISMAS

 

NUTARTIS

 

2022 m. kovo 24 d.

Šiauliai

 

Šiaulių apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėja Vilija Valantienė,

teismo posėdyje rašytinio proceso tvarka išnagrinėjo bankrutuojančios uždarosios akcinės bendrovės „Sunstream LT“ nemokumo administratorės uždarosios akcinės bendrovės „Personlita“ prašymą dėl baudos skyrimo įmonės vadovui.

 

Teismas

 

n u s t a t ė:

 

1.       Šiaulių apygardos teismo 2022 m. vasario 2 d. nutartimi uždarajai akcinei bendrovei (toliau – UAB) „Sunstream LT“ iškelta bankroto byla. Bankrutuojančios UAB „Sunstream LT“ nemokumo administratore paskirta UAB „Personlita“. Nutartis įsiteisėjo 2022 m. vasario 10 d.

2.       Teisme gautas bankrutuojančios UAB „Sunstream LT“ bankroto administratorės UAB „Personlita“ prašymas bankrutuojančios UAB „Sunstream LT“ buvusiai vadovei L. P. skirti iki vieno MMA dydžio baudą už kiekvieną pareigos nevykdymo dieną.

3.       Nurodė, kad per Šiaulių apygardos teismo 2022 m. vasario 2 d. nutartyje nustatytą 15 dienų terminą nuo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos bankrutuojančios UAB „Sunstream LT“ dokumentai, turtas ar informacija apie bankrutuojančią įmone nemokumo administratorei nebuvo perduoti. Teismo nustatytas terminas dėl dokumentų ir turto perdavimo baigėsi 2022 m. vasario 25 d. Buvusi įmonės vadovė telefonu informavo nemokumo administratorę, kad pati dokumentų perduoti negali, viską perduos įgaliotas asmuo. 2022 m. kovo 4 d. nemokumo administratorius pakartotinai susisiekė telefonu su buvusia įmonės vadove dėl dokumentų, turto ir informacijos perdavimo. Buvusi UAB „Sunstream LT“ vadovė šiai dienai nėra perdavusi jokių įmonės dokumentų, turto ar pateikusi kokią nors informaciją apie bankrutuojančią įmonę.

4.       Buvusiai bankrutuojančios UAB „Sunstream LT“ vadovei L. P. per EPP išsiųsta prašymo kopija ir išaiškinta teisė pateikti teismui atsiliepimą į pareikštą prašymą dėl baudos skyrimo. Apie prašymo nagrinėjimą paskelbta viešai. Suinteresuotas asmuo L. P. atsiliepimo ar kitų duomenų nepateikė.

 

          Prašymas tenkintinas

5.       Lietuvos Respublikos juridinių asmenų nemokumo įstatymo (toliau – JANĮ) 57 straipsnio 1 dalyje nustatyta, kad iškėlus bankroto bylą, įgaliojimų netekę juridinio asmens valdymo organai, o kai bankroto byla iškelta ūkinei bendrijai, – jos tikrieji nariai, kurie vykdo Civilinio kodekso 2.67 straipsnyje ir 2.82 straipsnio 3 dalyje nustatytas valdymo organų pareigas, per teismo nustatytą terminą privalo perduoti paskirtam nemokumo administratoriui: 1) juridinio asmens valdomą ir naudojamą turtą pagal nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenis; 2) visus juridinio asmens dokumentus, buhalterinės apskaitos registrus ir kitą juridinio asmens informaciją, susijusią su jo veikla. Jeigu šio straipsnio 1 ir 2 dalyse nurodyti asmenys per teismo nustatytą terminą neperduoda nemokumo administratoriui nurodyto turto ir (ar) informacijos, teismas gali jiems skirti iki vienos MMA dydžio baudą už kiekvieną pareigos nevykdymo dieną (JANĮ 57 straipsnio 3 dalis).

6.       Byloje nustatyta, kad Šiaulių apygardos teismo 2022 m. vasario 2 d. nutartimi bankrutuojančios UAB „Sunstream LT“ vadovė (valdymo organai)  įpareigota per 15 dienų nuo nutarties įsiteisėjimo dienos perduoti nemokumo administratorei įmonės valdomą ir naudojamą turtą pagal nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenis, taip pat visus įmonės dokumentus, buhalterinės apskaitos registrus ir kitą įmonės informaciją, susijusią su jos veikla, o nemokumo administratorė įpareigota perimti visus dokumentus ir perduodamą turtą. Nutartis įsiteisėjo 2022 m. vasario 10 d., terminas įvykdyti nutartimi nustatytus įpareigojimus baigėsi 2022 m. vasario 15 d.

7.       Bylos duomenimis nustatyta, kad būtent buvusiai įmonės vadovei L. P. tenka JANĮ 57 straipsnio 3 dalyje numatyta pareiga perduoti nemokumo administratorei įmonės valdomą ir naudojamą turtą, taip pat visus įmonės dokumentus, buhalterinės apskaitos registrus ir kitą įmonės informaciją, susijusią su įmonės veikla.

8.       Nemokumo administratorė nurodė ir kartu su prašymu pateikė įrodymus, jog 2022 m. vasario 12 d. dienraštyje „Lietuvos rytas“  buvo viešai paskelbta apie bankroto bylos iškėlimą UAB „Sunstream LT“ ir įpareigojimą įmonės valdymo organams perduoti nemokumo administratorei įmonės dokumentus ir turtą. Taip pat iš kartu su prašymu pateiktų duomenų nustatyta, kad nemokumo administratorė 2022 m. vasario 11 d. nurodymu Nr. N-22-7-4 nurodė bankrutuojančios UAB „Sunstream LT“ vadovei L. P. per Šiaulių apygardos teismo 2022 m. vasario 2 d. nutartyje nustatytą terminą pateikti įmonės turtą pagal balansą, sudarytą nutarties iškėlimo bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenimis, ir visus įmonės dokumentus. Minėtas nurodymas bankrutuojančios UAB „Sunstream LT“ vadovei L. P. buvo išsiųstas 2022 m. vasario 11 d. registruota siunta per kurjerių tarnybą. Taip pat nemokumo administratorė minėtą nurodymą elektroniniu paštu 2022 m. vasario 11 d. išsiuntė bankrutuojančios UAB „Sunstream LT“ vadovei L. P..  Prašyme nemokumo administratorė nurodė, jog buvusią įmonės vadovę informavo telefonu apie pareigą perduoti nemokumo administratorei įmonės dokumentus ir turtą. Pažymėtina, kad dėl nemokumo bylos iškėlimo UAB „Sunstream LT“, kreipėsi pati įmonės vadovė L. P.ir jai teismas siuntė 2022 m. vasario 2 d. nutartį dėl bankroto bylos iškėlimo įmonei. Atsižvelgiant į nurodytas aplinkybes, teismas daro išvadą, kad bankrutuojančios UAB „Sunstream LT“ buvusi vadovė L. P. apie priimtą nutartį bei nustatytus įpareigojimus yra tinkamai informuota.

9.       Byloje nėra duomenų, kad bankrutuojančios UAB „Sunstream LT“ buvusi vadovė L. P.būtų įvykdžiusi įpareigojimus ir perdavusi reikalaujamus dokumentus bei įmonės turtą, taip pat nėra duomenų, kad teismo įpareigojimų buvusi įmonės vadovė negalėjo įvykdyti dėl objektyvių priežasčių.

10.       Atsižvelgus į tai, kad įmonės vadovė neperduodama dokumentų vilkina bankroto procesą, neturėdama visų įmonės finansinės atskaitomybės dokumentų, nemokumo administratorė negali vykdyti JANĮ jai pavestų funkcijų, neperduodant dokumentų ir turto pažeidžiami ir įmonės bei jos kreditorių interesai, buvusiai bankrutuojančios UAB „Sunstream LT“ vadovei L. P. už teismo įpareigojimų nevykdymą yra pagrindas skirti baudą.

11.       JANĮ 57 straipsnio 3 dalyje numatyta už įpareigojimų nevykdymą skirti iki vienos MMA dydžio baudą už kiekvieną pareigos nevykdymo dieną. Įvertinęs aptartas bylos aplinkybes, tai, kad buvusi įmonės vadovė nevykdo teismo įpareigojimų ir nemokumo administratorei neperduoda bankrutuojančios UAB „Sunstream LT“ turto ir dokumentų, bankrutuojančios UAB „Sunstream LT“ vadovei L. P. skirtina 10,00 Eur dydžio bauda už kiekvieną pareigos nevykdymo dieną. Atsižvelgiant į tai, kad terminas perduoti bankrutuojančios UAB „Sunstream LT“ turtą ir dokumentus nemokumo administratorei baigėsi 2022 m. vasario 25 d., 10,00 Eur dydžio bauda už kiekvieną pareigos nevykdymo dieną skirtina skaičiuojant nuo 2022 m. vasario 25 d.

12.       Pažymėtina, kad baudos paskyrimas neatleidžia nuo pareigos perduoti nemokumo administratoriui visą įmonės turtą ir dokumentus.

 

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos juridinių asmenų nemokumo įstatymo 57 straipsnio 3 dalimi, Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso 290–291 straipsniais, teismas

 

n u t a r i a:

 

Už teismo įpareigojimų nevykdymą bankrutavusios bankrutuojančios UAB „Sunstream LT“ vadovei L. P, asmens kodas (duomenys neskelbtini), paskirti 10,00 Eur (dešimties eurų) dydžio baudą už kiekvieną pareigos nevykdymo dieną, skaičiuojant nuo 2022 m. vasario 25 d.

Išaiškinti L. P., jog baudos paskyrimas neatleidžia nuo pareigos perduoti nemokumo administratoriui visą įmonės turtą ir dokumentus.

Išaiškinti L. P., jog ji per keturiolika dienų nuo nutarties priėmimo gali prašyti teismą, paskyrusį baudą, ją panaikinti ar sumažinti.

Nutartis neskundžiama.

Nutarties patvirtintas kopijas išsiųsti bankroto administratorei ir L. P..

 

 

Teisėja                                                 Vilija Valantienė