Civilinė byla Nr. eB2-458-856/2021

Teisminio proceso Nr. 2-58-3-00136-2021-3

Procesinio sprendimo kategorijos 3.1.18.3; 3.1.3.6.2; 3.2.3.2; 3.2.4.4; 3.2.4.9.3.3; 3.2.4.11; 3.2.7.1; 3.2.7.2; 3.4.3.1; 3.4.3.4; 3.4.3.5.1. (S)

 

 

img1 

 

ŠIAULIŲ APYGARDOS TEISMAS

 

N U T A R T I S

 

2021 m. lapkričio 18 d.

Šiauliai

 

Šiaulių apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėja Jurga Kramanauskaitė-Butkuvienė 

teismo posėdyje rašytinio proceso tvarka išnagrinėjo civilinę bylą pagal pareiškėjo A. S. pareiškimą dėl bankroto bylos iškėlimo uždarajai akcinei bendrovei „Vytulio autoservisas“.

 

Teismas

 

n u s t a t ė:

 

1.       Pareiškėjas A. S. (toliau – ir pareiškėjas) kreipėsi į teismą, prašydamas iškelti bankroto bylą atsakovei uždarajai akcinei bendrovei (toliau – ir UAB) „Vytulio autoservisas“. Nurodė, jog UAB „Vytulio autoservisas“ nevykdo savo įsipareigojimų kreditoriams ir neturi turto, kuris būtų pakankamas kreditorių finansiniams reikalavimams patenkinti. Įmonėje šiuo metu dirba trys darbuotojai, kuriems įmonė neišgali mokėti atlyginimo.

 

2.       2021 lapkričio 16 d. teisme gautas pareiškėjos UAB „Minaras“ prašymas įtraukti ją į bylą trečiuoju asmeniu, nepareiškiančiu savarankiškų reikalavimų, ir pripažinti UAB „Vytulio autoservisas“ bankrotą tyčiniu. Nurodė, kad UAB „ Minaras“ laikytina UAB „Vytulio autoservisas“ kreditore, turinčia teismo sprendimu pripažintą ir priverstinai vykdytiną kreditorinį reikalavimą.

 

Prašymas dėl įtraukimo į bylą trečiuoju asmeniu tenkinamas.

Pareiškimas dėl bankroto bylos iškėlimo tenkinamas.

 

Dėl įtraukimo trečiuoju asmeniu

 

3.       Atsižvelgdamas į byloje pateiktų dokumentų turinį ir vadovaudamasis Lietuvos Respublikos juridinių asmenų nemokumo įstatymo (toliau – ir JANĮ) 19 straipsnio 4 dalies nuostatomis, teismas sprendžia, jog UAB „Minaras“ pateiktas prašymas pagrįstas, nes sprendimas nagrinėjamoje byloje gali turėti įtakos šio kreditoriaus teisėms ir pareigoms (Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso (toliau – ir CPK) 47, 266 straipsniai).

 

Dėl bankroto bylos iškėlimo

 

4.       Pareiškimą dėl bankroto bylos iškėlimo atsakovei UAB „Vytulio autoservisas“ pateikė jos vadovas. JANĮ 8 straipsnis numato, kad juridinio asmens vadovas ar likvidatorius nemokumo procesą inicijuoja registruotu laišku, per antstolius ar pasiuntinių paslaugų teikėjus pateikdamas pranešimą kreditoriams jų gyvenamosios vietos ar buveinės adresu, arba pateikdamas pranešimą elektroninių ryšių priemonėmis, jeigu užtikrinamas perduodamos informacijos saugumas ir galima nustatyti asmens tapatybę. Jeigu nemokumo procesas inicijuojamas elektroninių ryšių priemonėmis, turi būti gautas patvirtinimas apie pranešimo gavimą. Pranešimas laikomas įteiktu praėjus 7 dienoms nuo jo išsiuntimo dienos, jeigu jis nebuvo pateiktas elektroninių ryšių priemonėmis. Pranešime nurodoma juridinio asmens neįvykdyta prievolė ir pažymima, kad, jeigu per šiame pranešime nurodytą terminą nebus sudarytas susitarimas dėl pagalbos arba priimtas sprendimas bankroto procesą vykdyti ne teismo tvarka, juridinis asmuo kreipsis į teismą dėl restruktūrizavimo arba bankroto bylos iškėlimo. Susitarimui dėl pagalbos sudaryti arba sprendimui bankroto procesą vykdyti ne teismo tvarka priimti nustatomas ne trumpesnis kaip 15 dienų ir ne ilgesnis kaip 30 dienų terminas nuo pranešimo įteikimo kreditoriui dienos. Nagrinėjamoje byloje pareiškėjas atliko veiksmus, numatytus JANĮ 8 straipsnyje.

 

5.       JANĮ tikslas – sudaryti sąlygas veiksmingam juridinių asmenų nemokumo procesui, užtikrinant kreditorių ir juridinių asmenų interesų pusiausvyrą (JANĮ 1 straipsnio 1 dalis). Pagal įstatymo 2 straipsnio 7 dalį, juridinio asmens nemokumas – juridinio asmens būsena, kai juridinis asmuo laiku negali vykdyti turtinių prievolių arba juridinio asmens įsipareigojimai viršija jo turto vertę.

 

6.       JANĮ 21 straipsnio 2 dalyje numatyta, kad bankroto byla keliama, jeigu juridinis asmuo yra nemokus ir jam nėra keliama restruktūrizavimo byla. Nagrinėjamu atveju atsakovei UAB „Vytulio autoservisas“ nėra keliama restruktūrizavimo byla.

 

7.       JANĮ 22 straipsnio 3 dalis numato, kad teismas atsisako iškelti bankroto bylą, jeigu yra bent viena iš šių aplinkybių: 1) juridinis asmuo iki teismo nutarties iškelti bankroto bylą priėmimo patenkina kreditoriaus, kuris kreipėsi į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo, reikalavimus; 2) juridinis asmuo nėra nemokus; 3) juridiniam asmeniui iškelta restruktūrizavimo byla; 4) pareiškimo iškelti bankroto bylą nagrinėjimo metu teismas nustato, kad juridinio asmens turto nepakanka bankroto proceso administravimo išlaidoms apmokėti, išskyrus šio įstatymo 23 straipsnio 1 dalyje nurodytą atvejį.

 

8.       Pagal suformuotą teismų praktiką, bankrotas yra vienas iš rinkos ekonomikos įrankių, kurių pagalba siekiama užtikrinti ekonomikos gyvybingumą ir pašalinti iš rinkos nemokius subjektus, kurie nesugeba organizuoti rentabilios veiklos. Bankroto procesas taikomas tada, kai reikia likviduoti neveiklius, nemokius rinkos dalyvius. Juridinių asmenų nemokumo įstatymo tikslas – sudaryti sąlygas veiksmingam juridinių asmenų nemokumo procesui, užtikrinant kreditorių ir juridinių asmenų interesų pusiausvyrą (JANĮ 1 straipsnio 1 dalis).

 

9.       Pareiškėjas Audrius Stankaitis pateikė atsakovės UAB „Vytulio autoservisas“ finansinius dokumentus už 2020 metus. Iš atsakovės balanso nustatyta, kad įmonės turtas sudarė 34 223 Eur. Mokėtinos sumos ir kiti įsipareigojimai sudarė 11 832 Eur, šiuos įsipareigojimus sudarė trumpalaikiai įsipareigojimai. Iš 2020 metų pelno (nuostolių) ataskaitos nustatyta, kad įmonė patyrė 28 014 Eur nuostolius.

 

10.       Pareiškėjas taip pat pateikė UAB „Vytulio autoservisas“ 2021 m. rugsėjo 30 d. balansą ir pelno (nuostolių) ataskaitą, iš kurių matyti, kad įmonės turtas sudarė 4 069 Eur, mokėtinos sumos ir kiti įsipareigojimai sudarė 73 191 Eur, šiuos įsipareigojimus sudarė trumpalaikiai įsipareigojimai, įmonė patyrė 91 513 Eur nuostolius.

 

11.       Iš pateiktų debitorių sąrašo ir kreditorių sąrašo nustatyta, kad UAB „Vytulio autoservisas“ debitoriniai įsipareigojimai sudaro 840,95 Eur, kreditoriniai įsipareigojimai – 73 211,81 Eur.

 

12.       Iš viešai prieinamų duomenų nustatyta, kad UAB „Vytulio autoservisas“ 2021 metų lapkričio 18 dienos pradžioje dirbo 3 darbuotojai (apdraustieji). Taip pat nustatyta, kad įmonė 2021 m. lapkričio 15 d. pradžioje Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybai (Sodrai) turėjo 1 646,74 Eur skolą.

 

13.       Esant nurodytoms aplinkybėms, vertinant minėtus UAB „Vytulio autoservisas“ finansinius duomenis, matyti, kad įmonės įsipareigojimai viršija jos turto vertę (JANĮ 2 straipsnio 7 dalis). Kaip jau minėta, bankroto procesas taikomas tik tada, kai reikia likviduoti neveiklius, nemokius rinkos dalyvius. Teismo vertinimu, nustatytos aplinkybės neleidžia teigti, kad UAB „Vytulio autoservisas“ vykdys veiklą ir yra perspektyvų atkurti įprastos veiklos vykdymą bei stabilizuoti įmonės finansinę padėtį, todėl yra pagrindas UAB „Vytulio autoservisas“ iškelti bankroto bylą.

 

14.       Pagal JANĮ 34 straipsnio 7 dalies nuostatas, teismas nutartimi iškelti bankroto bylą kartu paskiria ir nemokumo administratorių. Vadovaujantis Nemokumo administratorių atrankos taisyklėmis ir naudojantis atrankos programa (JANĮ 34 straipsnio 3 dalis), atrinktas nemokumo administratorius UAB „Faktas“ (sąrašo eilės Nr. N-JA0167). Duomenų, kad administratoriaus kandidatūra prieštarautų imperatyvioms JANĮ 37 straipsnio normoms, teismas neturi. Teismo nutartis paskirti nemokumo administratorių neskundžiama (JANĮ 40 straipsnio 2 dalis).

 

15.       Vadovaujantis JANĮ 26 straipsnio 3 dalies 1 punktu, jeigu teismas kelia bankroto bylą, teismo nutartyje papildomai nurodoma bazinio atlygio už bankroto proceso administravimą nemokumo administratoriui suma. JANĮ 77 straipsnio 2 dalyje nustatyta, kad bazinis atlygis už bankroto proceso administravimą yra atlygio nemokumo administratoriui dalis už visą bankroto proceso administravimo laikotarpį ir jo sumą nustato teismas, vadovaudamasis Vyriausybės patvirtintais atlygio už bankroto proceso administravimą dydžiais, nustatytais atsižvelgiant į JANĮ 34 straipsnio 4 dalies 1 punkte nurodytus juridinį asmenį apibūdinančius kriterijus. Paaiškėjus naujoms aplinkybėms, teismas motyvuotu nemokumo administratoriaus arba kreditorių susirinkimo prašymu turi teisę pakeisti nustatytą bazinio atlygio už bankroto proceso administravimą sumą (JANĮ 77 straipsnio 3 dalis).

 

16.       Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2019 m. rugsėjo 4 d. nutarimu Nr. 924 „Dėl Lietuvos Respublikos juridinių asmenų nemokumo įstatymo įgyvendinimo“ nustatyta, kad bazinio atlygio dydis negali būti mažesnis už 5 MMA ir didesnis už 50 MMA. Visų duomenų, objektyviai apibūdinančių juridinį asmenį, teismas neturi. Atsižvelgiant į bankroto iškėlimo dienai turimus duomenis apie įmonę, nemokumo administratoriui nustatytinas 3 210 Eur bazinis atlygis už bankroto proceso administravimą, kuris gali būti keičiamas JANĮ 77 straipsnio 3 dalyje nustatyta tvarka.

 

17.       Iškėlus UAB „Vytulio autoservisas“ bankroto bylą, iki šios nutarties įsiteisėjimo dienos areštuotinas šios įmonės ilgalaikis turtas, prie trumpalaikio turto priskiriamas nekilnojamasis turtas ar turtinės teisės (JANĮ 25 straipsnio 6 dalis, 26 straipsnio 3 dalies 3 punktas).

 

18.       Įmonės valdymo organams nustatytinas 15 dienų terminas nuo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos perduoti nemokumo administratoriui įmonės valdomą ir naudojamą turtą pagal nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenis, visus įmonės dokumentus, buhalterinės apskaitos registrus ir kitą įmonės informaciją, susijusią su jos veikla (JANĮ 26 straipsnio 3 dalies 2 punktas, 57 straipsnio 1 dalies 1 ir 2 punktai). Išaiškintina, kad valdymo organams, nustatytu terminu neperdavus nemokumo administratoriui nurodyto turto ir (ar) informacijos, teismas gali jiems skirti iki vienos MMA dydžio baudą už kiekvieną pareigos nevykdymo dieną (JANĮ 57 straipsnio 3 dalis).

 

19.       Pagal JANĮ įstatymo 41 straipsnio 1 dalies nuostatas, kreditoriai savo reikalavimus ir jų pagrindimo dokumentus per 30 dienų nuo teismo nutarties iškelti nemokumo bylą paskelbimo priežiūros institucijos interneto svetainėje dienos pateikia paskirtam nemokumo administratoriui, taip pat nurodo, kaip yra užtikrintas šių reikalavimų įvykdymas.

 

Dėl prašymo pripažinti bankroto tyčiniu

 

20.       JANĮ 71 straipsnio 1 dalyje numatyta, kad teismas gali pripažinti bankrotą tyčiniu savo iniciatyva, kreditoriaus arba nemokumo administratoriaus prašymu. Nagrinėjamu atveju, teismo vertinimu, UAB „Minaras“ (UAB „Vytulio autoservisas“ kreditorės) prašymą dėl bankroto pripažinimo tyčiniu, įsiteisėjus nutarčiai dėl bankroto bylos iškėlimo, tikslinga išskirti į atskirą ginčo teisenos tvarka nagrinėjamą civilinę bylą (CPK 136 straipsnio 2 dalis).

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos juridinių asmenų nemokumo įstatymo 21 straipsnio 2 dalimi, Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso 47 straipsniu, 136 straipsnio 2 dalimi, 290–291 straipsniais, teismas

 

n u t a r i a:

 

įtraukti į bylą trečiuoju asmeniu, nepareiškiančiu savarankiškų reikalavimų, uždarąją akcinę bendrovę „Minaras“, juridinio asmens kodas 304693708, buveinės adresas Raselės 12-oji g. 30, Mažeikiai.

Iškelti uždarajai akcinei bendrovei „Vytulio autoservisas“, juridinio asmens kodas 145873266, buveinė adresas: J. Basanavičiaus g. 139, Šiauliai, bankroto bylą.

Bankrutuojančios uždarosios akcinės bendrovės „Vytulio autoservisas“ nemokumo administratore paskirti uždarąją akcinę bendrovę „Faktas“, juridinio asmens kodas 304448915, sąrašo eilės Nr. N-JA0167, adresas Žemaitės g. 21-202, Vilnius, telefono numeris +370 614 97719, elektroninis paštas (duomenys neskelbtini)@nemokumoadministratorius.lt.

Nustatyti bazinio atlygio už bankroto proceso administravimą nemokumo administratoriui sumą – 3 210 Eur.

Iki nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos areštuoti uždarosios akcinės bendrovės „Vytulio autoservisas“, juridinio asmens kodas 145873266, ilgalaikį turtą, prie trumpalaikio turto priskiriamą nekilnojamąjį turtą ar turtines teises.

Nustatyti uždarosios akcinės bendrovės „Vytulio autoservisas“ valdymo organams 15 dienų laikotarpį nuo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos perduoti bendrovės administratoriui valdomą ir naudojamą įmonės turtą pagal nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenis, taip pat visą juridinio asmens informaciją.

Išaiškinti, kad uždarosios akcinės bendrovės „Vytulio autoservisas“ valdymo organams teismo nustatytu terminu neperdavus administratoriui nurodyto turto ir (ar) informacijos, teismas gali jiems skirti iki vienos MMA dydžio baudą už kiekvieną nevykdymo dieną.

Išaiškinti, kad kreditoriai, per 30 dienų terminą nuo teismo nutarties iškelti nemokumo bylą paskelbimo Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos interneto svetainėje dienos, gali pateikti paskirtam nemokumo administratoriui savo reikalavimus ir jų pagrindimo dokumentus, kartu nurodant, kaip yra užtikrintas šių reikalavimų įvykdymas.

Nustatyti, kad nuo nutarties įsiteisėjimo dienos uždaroji akcinė bendrovė „Vytulio autoservisas“ įgyja bankrutuojančio juridinio asmens statusą.

Nutarties dalį dėl turto arešto vykdyti skubiai.

Priimtą nutartį išsiųsti Turto areštų aktų registrui, pareiškėjui, atsakovei uždarajai akcinei bendrovei „Vytulio autoservisas“, paskirtam nemokumo administratoriui, Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybai prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos.

Įsiteisėjusią nutartį išsiųsti Juridinių asmenų registro tvarkytojui, Turto arešto aktų registrui, Garantinio fondo administratoriui.

Ne vėliau kaip kitą dieną nuo nutarties iškelti nemokumo bylą įsiteisėjimo dienos įsiteisėjusią teismo nutartį dėl nemokumo bylos iškėlimo išsiųsti Juridinių asmenų nemokumo įstatymo 27 straipsnio 2 dalies 2-5 punktuose nurodytiems subjektams.

Įpareigoti nemokumo administratorę ne vėliau kaip per 3 darbo dienas nuo įsiteisėjusios nutarties iškelti bankroto bylą gavimo dienos šios nutarties kopiją išsiųsti JANĮ 27 straipsnio 3 dalyje nurodytiems subjektams.

Nutartis dalyje dėl įtraukimo į bylą trečiuoju asmeniu, nepareiškiančiu savarankiškų reikalavimų, neskundžiama.

Nutartis dalyje dėl bankroto bylos iškėlimo per 7 dienas nuo jos įteikimo dienos gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui per Šiaulių apygardos teismą.

Įsiteisėjus nutarčiai dėl bankroto bylos iškėlimo, trečiojo asmens uždarosios akcinės bendrovės „Minaras“ prašymą dėl bankroto pripažinimo tyčiniu išskirti į atskirą ginčo teisenos tvarka nagrinėjamą civilinę bylą.

Nutartis dalyje dėl prašymo pripažinti bankrotą tyčiniu išskyrimo į atskirą civilinę bylą neskundžiama.

 

 

Teisėja        Jurga Kramanauskaitė-Butkuvienė