Civilinė byla Nr. eB2-738-894/2023

Teisminio proceso Nr. 2-56-3-00037-2023-3

Procesinio sprendimo kategorijos: 3.4.3.4;

3.4.3.5.1 (S)

 

img1 

 

KAUNO APYGARDOS TEISMAS

 

N U T A R T I S

LIETUVOS RESPUBLIKOS VARDU

 

2023 m. kovo 15 d.

Kaunas

 

Kauno apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėja Rasa Urbanavičiūtė,

teismo posėdyje rašytinio proceso tvarka išnagrinėjusi ieškovės Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos pareiškimą dėl nemokumo (bankroto) bylos atsakovei mažajai bendrijai „Tavo akcijos“,

 

n u s t a t ė :

 

ieškovė Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau ieškovė arba VMI) kreipėsi į teismą, prašydama iškelti bankroto bylą atsakovei mažajai bendrijai (toliau ir – MB) „Tavo akcijos“ dėl nemokumo. Pareiškime nurodė, kad Mokesčių apskaitos informacinės sistemos duomenimis 2023 m. sausio 12 d. MB „Tavo akcijos“ mokestinė nepriemoka yra 24 094,47 Eur. MB „Tavo akcijos“ nėra teikusi Juridinių asmenų registrui finansinės atskaitomybės dokumentų. Tai, kad MB „Tavo akcijos“ yra nemoki, ieškovės nuomone, patvirtina šios aplinkybės: MB „Tavo akcijos“ nuo 2021 m. spalio 31 d. nesugebėjo atsiskaityti su kreditore VMI, priverstinai išieškoti mokestinės nepriemokos nepavyko; VĮ Registrų centro duomenimis, nekilnojamojo turto MB „Tavo akcijos“ neturi; VĮ „Regitra“ duomenimis MB „Tavo akcijos“ vardu nėra įregistruotų transporto priemonių; Antstolių duomenų bazės duomenimis atsakovei užvestos septynios vykdomosios bylos. Ieškovės nuomone, egzistuoja visos sąlygos pripažinti, kad MB „Tavo akcijos“ yra nemoki, t. y. MB „Tavo akcijos“ nevykdo ir negali laiku vykdyti turtinių prievolių, neturi turto, kurio pakaktų kreditorių finansiniams reikalavimams patenkinti.

Atsakovė atsiliepimo į pareiškimą iškelti bankroto bylą nepateikė.

Pareiškimas dėl bankroto bylos iškėlimo tenkinamas.

Vadovaujantis Juridinių asmenų nemokumo įstatymo (JANĮ) 21 straipsnio 2 dalimi, juridiniam asmeniui yra keliama bankroto byla, jeigu yra nustatoma, kad juridinis asmuo yra nemokus ir jam nėra keliama restruktūrizavimo byla. Juridinio asmens nemokumo, kaip vienos iš bankroto bylos iškėlimo sąlygų, samprata yra atskleista JANĮ 2 straipsnio 7 dalyje. Pagal aptariamą nuostatą, juridinio asmens nemokumas yra suprantamas kaip juridinio asmens būsena, kai jis laiku negali vykdyti turtinių prievolių arba juridinio asmens įsipareigojimai viršija jo turto vertę. Taigi, įstatymų leidėjas juridinio asmens nemokumą sieja su dviem alternatyviomis sąlygomis – juridinio asmens negalėjimu laiku vykdyti prievolių arba tuo, kad visų jo turimų įsipareigojimų vertė yra didesnė už jo turimo turto vertę (Lietuvos apeliacinio teismo 2022 m. gegužės 31 d. nutartis civilinėje byloje Nr. e2-499-330/2022).

Kasacinio teismo praktikoje yra išskirtos ir kitos aplinkybės, galinčios pagrįsti juridinio asmens nemokumą. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra nurodęs, kad juridinio asmens nemokumas yra sietinas ir su kitokiais rimtais finansiniais sunkumais, kuriuos atspindi tokie požymiai: 1) juridinis asmuo nebevykdo įstatuose apibrėžtos veiklos arba vykdoma veikla ilguoju periodu kuria tik nuostolius ir nėra perspektyvų atkurti įprastos veiklos vykdymą ir stabilizuoti padėtį; 2) juridinis asmuo sistemiškai nevykdo savo įsipareigojimų kreditoriams; 3) juridinis asmuo neturi turto, kuris būtų pakankamas kreditorių finansiniams reikalavimams patenkinti. Pateikdamas tokius nemokumo požymius, kasacinis teismas nurodė, kad juridinio asmens nemokumo būsena yra siejama būtent su ilgalaikiais ir rimtais finansiniais sunkumais, užkertančiais kelią vykdyti įprastą ūkinę komercinę ar kitą įstatuose apibrėžtą veiklą ir reikalaujančiais kraštutinių priemonių taikymo priverstinai nutraukiant tokio asmens veiklą ir likviduojant jį per bankroto procedūrų vykdymą. Rimtiems finansiniams sunkumams, kaip nemokumo būsenos pagrindui, konstatuoti nepakanka nustatyti pavienių ir (ar) atsitiktinių įsipareigojimų kreditoriams nevykdymo atvejų – turi būti nustatytas tokių atvejų pakartotinumas, tęstinumas ir pastovumas (Lietuvos Aukščiausiojo Teismo 2019 m. gegužės 20 d. nutartis civilinėje byloje Nr. e3K-3-105-684/2019).

Bankroto proceso paskirtis ir tikslas yra ne tik pašalinti nemokią įmonę iš rinkos ir taip užtikrinti rinkos stabilumą bei skatinti ekonominį kilimą, bet ir, konstatavus įmonės nemokumą, greičiau apsaugoti nemokios įmonės kreditorių ir pačios įmonės interesus (Lietuvos Aukščiausiojo Teismo 2018 m. gruodžio 20 d. nutartis civilinėje byloje Nr. e3K-3-541-219/2018). Kita vertus, bankroto procesas neturi sudaryti sąlygų pašalinti iš rinkos vis dar mokių ir galinčių sėkmingai tęsti veiklą juridinių asmenų. Todėl kiekvienu atveju, sprendžiant klausimą dėl bankroto bylos iškėlimo, svarbu nuodugniai išsiaiškinti, ar bendrovė iš tiesų yra nemoki ir nebegalės vykdyti veiklos, ar ji tik turi laikinų finansinių sunkumų, kurie gali būti išspręsti išsaugant bendrovę kaip veikiantį rinkos dalyvį (Lietuvos apeliacinio teismo 2019 m. rugpjūčio 1 d. nutartis civilinėje byloje Nr. e2-1128-381/2019).

Siekiant tinkamai įvertinti juridinio asmens turtinę padėtį, yra reikalingi išsamūs tokias aplinkybes atspindintys duomenys. Teismų praktikoje šiuo aspektu išaiškinta, jog tam, kad būtų nustatyta reali bendrovės turtinė padėtis, teismas juridinio asmens nemokumo klausimą pirmiausia turi spręsti pagal aktualius finansinės atskaitomybės duomenis ir remtis kitais byloje esančiais įrodymais, kurie pagrįstų įsipareigojimų kreditoriams dydį ir realią, o ne įrašytą balanse, įmonės turimo turto vertę. Nors įmonės (ne)mokumą pirmiausia apsprendžia finansinės atskaitomybės dokumentai – balansas, pelno (nuostolio) ataskaita, tačiau įmonės balansas nėra vienintelis dokumentas, kurio pagrindu galima nustatyti įmonės mokumo būklę (Lietuvos apeliacinio teismo 2022 m. kovo 31 d. nutartis civilinėje byloje Nr. e2-377-910/2022).

Iš bylos medžiagos nustatyta, kad Kauno apygardos teismas 2023 m. sausio 18 d. nutartimi, kuria buvo priimtas ieškovės pareiškimas, įpareigojo atsakovės vadovą S. S. per 5 darbo dienas nuo nutarties gavimo dienos pateikti teismui nurodytus atsakovės MB „Tavo akcijos“ dokumentus, reikalingus bankroto bylai iškelti: atsakovės kreditorių ir skolininkų sąrašus, atsakovės finansinių ataskaitų rinkinį už laikotarpį nuo ataskaitinių finansinių metų pradžios iki pareiškimo teismui dėl bankroto bylos iškėlimo pateikimo dienos ir praėjusių finansinių metų finansinių ataskaitų rinkinį, jeigu jis nėra pateiktas Juridinių asmenų registro tvarkytojui, informaciją apie išieškojimus ne teismo tvarka, informaciją apie įkeistą turtą ir įkeitimu ar hipoteka užtikrintus įsipareigojimus. Atsakovės vadovas teismo nustatyto įpareigojimo neįvykdė. 2023 m. kovo 1 d. nutartimi atsakovės vadovas buvo pakartotinai įpareigotas įvykdyti 2023 m. sausio 18 d. nutartimi nustatytą įpareigojimą. 2023 m. kovo 14 d. atsakovės vadovas pateikė 2021 m. gruodžio 31 d. atsakovės balansą ir pelno (nuostolių) ataskaitą, kreditorių sąrašą.

Juridinių asmenų registro duomenimis (CPK 179 straipsnio 3 dalis) nustatyta, kad atsakovė MB „Tavo akcijos“ įregistruota 2021 m. sausio 6 d. Atsakovės veikla – kompiuterinės įrangos gamyba ir remontas, kompiuterių programavimas. Atsakovė finansinės atskaitomybės dokumentų Juridinių asmenų registrui nėra pateikusi. Atsakovė VĮ Registrų centro duomenimis, nekilnojamojo turto neturi; VĮ „Regitra“ duomenimis atsakovės vardu nėra įregistruotų transporto priemonių. Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos informacinės sistemos duomenimis iki 2023 m. kovo 10 d. MB „Tavo akcijos“ buvo skolinga valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetui 1 388,17 Eur,  įmonėje socialiniu draudimu apdraustų asmenų nėra. Iš Antstolių informacinėje sistemoje esančių duomenų nustatyta, kad atsakovės atžvilgiu yra vykdomos išieškojimas septyniose vykdomosiose bylose, kuriose bendra iš atsakovės išieškoma suma sudaro 18 575,15 Eur.

Atsakovės vadovo pateikti 2021 m. gruodžio 31 d. atsakovės balansas ir pelno (nuostolių) ataskaita yra nepasirašyti juos sudariusius asmenų. Teismų praktikoje išaiškinta, kad kaip įrodinėjimo priemonė balansas priskiriamas prie rašytinių įrodymų, todėl turi atitikti jam keliamus reikalavimus. Balansui, kaip finansinės apskaitos dokumentui, taip pat keliami specialūs reikalavimai, vienas jų – balansas turi būti pasirašytas jį sudariusių asmenų. Šie asmenys atsako už balanse nurodytų duomenų tikrumą ir teisingumą. Jeigu balansas nepasirašytas, tai nėra pagrindo juo vadovautis kaip finansinės atskaitomybės dokumentu. Nepasirašytas balansas gali turėti tam tikrą įrodomąją reikšmę (pvz., jis patvirtina, kad finansinės apskaitos dokumentas nepasirašytas), t. y. ir balansas, ir jo projektas gali būti tinkama įrodinėjimo priemonė, esant tam tikroms aplinkybėms (CPK 177 straipsnio 2 dalis), tačiau nepasirašytas įmonės balansas (balanso projektas) neatitinka finansiniam dokumentui keliamų reikalavimų (CPK 197 straipsnio 2 dalis). Nepasirašyto balanso finansiniai duomenys dėl įmonės turto, įsipareigojimų sumų ir kiti duomenys, atsižvelgiant į tai, kad jų tikrumas nepatvirtintas atsakingų asmenų, yra negalutiniai. Dėl jų įrodomosios vertės ir reikšmės sprendžia teismas pagal visų byloje esančių įrodymų visumą (Lietuvos Aukščiausiojo Teismo 2015 m. gegužės 25d. nutartis, priimta civilinėje byloje Nr. 3K-3-349-415/2015).

Teismas, įvertinęs atsakovės 2021 m. gruodžio 31 d. balanso ir pelno (nuostolių) ataskaitos duomenis, sprendžia, kad šiais finansinės atskaitomybės dokumentai remtis nėra pagrindo. Minėti dokumentai ne tik kad nepasirašyti, bet šiuose finansinės atskaitomybės dokumentuose nurodyti duomenys neatspindi realios atsakovės turtinės padėties, nes jie yra sudaryti 2022 m. sausio 2 d.

Iš bylos medžiagos nustatyta, kad atsakovės MB „Tavo akcijos“ mokestinė nepriemoka yra 24 094,47 Eur. Po pareiškimo dėl bankroto bylos iškėlimo priėmimo atsakovės vadovas S. S. kreipėsi į ieškovę dėl mokestinės paskolos suteikimo. Iš atsakovės vadovo pateikto VMI 2023 m. sausio 24 d. sprendimo Nr. (23.24-08) 327-7200 „Išdėstyti mokestinės nepriemokos sumokėjimą“ nustatyta, kad atsakovei MB „Tavo akcijos“ 16 248,13 Eur mokestinės nepriemokos sumokėjimas buvo išdėstytas laikotarpiui nuo 2023 m. sausio 10 d. iki 2023 m. gruodžio 25 d. Nustatyta, kad ieškovė atsakovei atidėjo tik dalies (16 248,13 Eur) jos pareiškime nurodytos 24 094,47 Eur skolos sumokėjimą. Iš 2023 m. kovo 14 d. ieškovės pranešimo matyti, kad 2023 m. sausio 24 d. VMI sprendimas Nr. (23.24-08) 327-7200 yra su papildoma sąlyga. Atsakovė iki mokestinės paskolos sutarties sudarymo turėjo sumokėti antstoliui visas vykdomosios bylos vykdymo išlaidas. Atsakovei mokestinės paskolos sutarties pasirašymo terminas buvo pratęstas iki 2023 m. kovo 13 d., tačiau atsakovė neįvykdė 2023 m. sausio 24 d. sprendimu Nr. (23.24-08) 327-7200 nustatytos papildomos sąlygos, todėl ieškovė prašė tenkinti jos reikalavimą ir iškelti bankroto bylą atsakovei. Tai, kad atsakovei nepavyko susitarti su ieškove dėl mokestinės paskolos sutarties sudarymo, pripažino ir pats atsakovės atstovas (CPK 182 straipsnio 5 punktas). Nagrinėjamu atveju atsakovė yra skolinga ieškovei 24 094,47 Eur. Iš atsakovės vadovo pateikto kreditorių sąrašo matyti, kad be nustatytų atsakovės skolų ieškovei ir Valstybinio socialinio draudimo biudžetui, atsakovė yra skolinga kreditoriams iš viso 2 460,88 Eur. Duomenų apie atsakovės debitorines skolas nepateikta.

Pagal bendrąją įrodinėjimo pareigos paskirstymo taisyklę šalys turi įrodyti aplinkybes, kuriomis grindžia savo reikalavimus bei atsikirtimus, išskyrus atvejus, kai yra remiamasi aplinkybėmis, kurių CPK nustatyta tvarka nereikia įrodinėti (CPK 178 straipsnis). Nagrinėjamu atveju atsakovė, siekdama išvengti bankroto bylos iškėlimo, turėjo pareigą pateikti įrodymus, kad ji vykdo veiklą, ši veikla yra pelninga ir bendrovė turi daugiau turto negu įsipareigojimų, turi realių finansinių galimybių atsiskaityti su kreditoriais. Nepaisant to, teismo aktyvumas nemokumo procese nepašalina įrodinėjimo pareigos paskirstymo taisyklių nemokumo procese taikymo ir proceso rungtyniškumo principo įgyvendinimo: sprendžiant bankroto bylos iškėlimo įmonei klausimą, mokumo pagrindimo našta perkeliama įmonei, kuriai prašoma iškelti bankroto bylą (CPK 12, 178 straipsniai; JANĮ 20 straipsnio 2 dalis). Dėl to būtent ji turi pateikti įrodymus, pagrindžiančius jos pakankamą finansinę padėtį (Lietuvos apeliacinio teismo 2020 m. rugpjūčio 20 d. nutartis civilinėje byloje Nr. e2-1342-585/2020).

Teismas vertina byloje surinktus įrodymus pagal vidinį savo įsitikinimą, pagrįstą visapusišku ir objektyviu aplinkybių, kurios buvo įrodinėjamos proceso metu, išnagrinėjimu, vadovaudamasis įstatymais (CPK 185 straipsnio 1 dalis). Aiškindamas šią proceso normą Lietuvos Aukščiausiasis Teismas suformulavo kelias nagrinėjamai bylai reikšmingas įrodymų vertinimo taisykles: pirma, civiliniame procese taikomas tikimybių pusiausvyros principas, pagal kurį teismas įrodytomis pripažįsta aplinkybes, kurios, vadovaujantis įrodymų visuma, įvertinamos kaip labiau tikėtinos; antra, vertindamas įrodymų visetą teismas turi įsitikinti, kad pakanka duomenų, leidžiančių padaryti išvadą, jog tam tikri faktai egzistavo arba neegzistavo, kad nėra esminių prieštaravimų, paneigiančių tokias išvadas (žr., pvz., Lietuvos Aukščiausiojo Teismo 2015 m. gegužės 22 d. nutartį civilinėje byloje Nr. 3K-3-305-248/2015); trečia, kilus abejonių dėl įrodymų patikimumo, šias abejones pašalina faktinių duomenų (informacijos), gautų iš keleto įrodinėjimo priemonių, tapatumas (žr., pvz., Lietuvos Aukščiausiojo Teismo 2017 m. birželio 1 d. nutartį civilinėje byloje Nr. e3K-3-259-686/2017).

Byloje esančių įrodymų visumos analizė teikia pakankamą pagrindą išvadai, kad atsakovė yra nemoki: iš atsakovės skolos kreditoriams yra išieškomos priverstinai; atsakovė neturi turto, kuris būtų pakankamas kreditorių finansiniams reikalavimams patenkinti. Atsakovės negalėjimas sumokėti skolas kreditoriams nėra laikinas. Byloje esantys duomenys patvirtina, kad atsakovės skolos kaupiasi nuo 2021 metų. Teismo vertinimu, byloje nėra duomenų, jog atsakovės finansinė padėtis galėtų pagerėti. Atsakovė nevykdo veiklos,  neturi darbuotojų. 

Įvertinęs byloje esančius duomenis, teismas sprendžia, kad atsakovės turtinė padėtis atitinka JANĮ 2 dalies 7 dalyje nurodytą įmonės nemokumo sąvoką. Teismas konstatuoja, kad yra įstatyminis pagrindas atsakovei MB „Tavo akcijos“ iškelti bankroto bylą (JANĮ 2 straipsnio 7 dalis, 21 straipsnio 2 dalis). Pagrindų, įpareigojančių atsisakyti kelti bankroto bylą, nenustatyta (JANĮ 22 straipsnio 3 dalies 1–4 punktai).

Nutartimi, kuria iškeliama bankroto byla, vadovaujantis Nemokumo administratorių atrankos taisyklėmis bei naudojantis atrankos programa (JANĮ 34 straipsnio 3 dalis), kartu paskiriamas ir nemokumo administratorius (JANĮ 34 straipsnio 7 dalis).

Atsakovės MB „Tavo akcijos“ nemokumo administratoriumi atrinktas mažoji bendrija „Bankroto sprendimai“ (sąrašo eilės Nr. N-JA0313), kuris sutinka administruoti MB „Tavo akcijos“ bankroto procesą. Duomenų, kad šio administratoriaus kandidatūra prieštarautų imperatyvioms JANĮ 37 straipsnio normoms, teismas neturi, todėl administruoti atsakovės MB „Tavo akcijos“ bankroto procedūrą skiriamas MB  „Bankroto sprendimai“  (JANĮ 34 straipsnio 2 dalis).

Vadovaujantis JANĮ 26 straipsnio 3 dalies 1 punktu, jeigu teismas kelia bankroto bylą, teismo nutartyje papildomai nurodoma bazinio atlygio už bankroto proceso administravimą nemokumo administratoriui suma. JANĮ 77 straipsnio 1 dalyje nustatyta, kad bazinis atlygis už bankroto proceso administravimą yra atlygio nemokumo administratoriui dalis už visą bankroto proceso administravimo laikotarpį ir jo sumą nustato teismas, vadovaudamasis Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintais atlygio už bankroto proceso administravimą dydžiais, nustatytais atsižvelgiant į šio įstatymo 34 straipsnio 4 dalies 1 punkte nurodytus juridinį asmenį apibūdinančius kriterijus. JANĮ 77 straipsnio 3 dalyje nustatyta, kad paaiškėjus naujoms aplinkybėms dėl juridinį asmenį apibūdinančių kriterijų, teismas motyvuotu nemokumo administratoriaus arba kreditorių susirinkimo prašymu turi teisę pakeisti nustatytą bazinio atlygio už bankroto proceso administravimą sumą.

Lietuvos Respublikos Vyriausybė 2019 m. rugsėjo 4 d. nutarimo Nr. 924 Dėl Lietuvos Respublikos juridinių asmenų nemokumo įstatymo įgyvendinimo (redakcija nuo 2019 m. gruodžio 21 d.) 2.2 punktu patvirtino bazinio atlygio už bankroto proceso administravimą dydžius, kurie, kaip minėta, nustatomi atsižvelgiantį į JANĮ 34 straipsnio 4 dalies 1 punkte nurodytus juridinį asmenį apibūdinančius kriterijus (nekilnojamąjį ir kilnojamąjį turtą, gautinas sumas, nematerialųjį turtą, kitą turtą, kreditorių reikalavimų dydį ir skaičių, taikomą jurisdikciją), taikant atitinkamus vertės koeficientus. Bazinio atlygio dydis negali būti mažesnis už 5 MMA ir didesnis už 50 MMA. Nemokumo administratorei nustatytinas 4 200,00 Eur dydžio bazinis atlygis (apskaičiuotas administratorių atrankos kompiuterinės programos), kuris gali būti keičiamas JANĮ 77 straipsnio 3 dalyje nustatyta tvarka.

Iškėlus bankroto bylą, iki šios nutarties įsiteisėjimo dienos areštuotinas atsakovės MB „Tavo akcijos“  ilgalaikis turtas, prie trumpalaikio turto priskiriamas nekilnojamasis turtas ar turtinės teisės (JANĮ 26 straipsnio 3 dalies 3 punktas).

        Atsakovės MB „Tavo akcijos“ valdymo organams nustatomas 14 dienų terminas nuo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos perduoti nemokumo administratoriui juridinio asmens valdomą ir naudojamą turtą pagal nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenis, visus juridinio asmens dokumentus, buhalterinės apskaitos registrus ir kitą juridinio asmens informaciją, susijusią su jo veikla (JANĮ 26 straipsnio 3 dalies 2 punktas, 57 straipsnio 1 dalies 1, 2 punktai).

Pagal JANĮ 41 straipsnio 1 dalies nuostatas, kreditoriai savo reikalavimus ir jų pagrindimo dokumentus per 30 dienų nuo teismo nutarties iškelti nemokumo bylą paskelbimo priežiūros institucijos interneto svetainėje dienos pateikia paskirtam nemokumo administratoriui, taip pat nurodo, kaip yra užtikrintas šių reikalavimų įvykdymas.

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos juridinių asmenų nemokumo įstatymo 21 straipsnio 2 dalimi, 25, 26 straipsniais, Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso 290–291 straipsniais, teismas

 

n u t a r i a :

 

iškelti atsakovei mažajai bendrijai „Tavo akcijos“ (juridinio asmens kodas 305676601, buveinės adresas: Marijampolė, Šakališkių 11-oji g. 35) bankroto bylą.

Atsakovės mažosios bendrijos  „Tavo akcijos“ nemokumo administratoriumi paskirti mažąją bendriją „Bankroto sprendimai“ (juridinio asmens kodas     306106718, sąrašo eilės  Nr. N-JA0313, adresas:  Vilnius,  Traidenio g. 39-4,  tel.+37069623767, el. paštas      bankrotosprendimai@gmail.com).

Nustatyti paskirtam nemokumo administratoriui 4 200,00 Eur (keturių tūkstančių dviejų  šimtų eurų) bazinio atlygio sumą už bankroto proceso administravimą.

Iki šios nutarties įsiteisėjimo dienos areštuoti mažosios bendrijos  „Tavo akcijos“ (juridinio asmens kodas 305676601, buveinės adresas: Marijampolė, Šakališkių 11-oji g. 35) ilgalaikį turtą, prie trumpalaikio turto priskiriamą nekilnojamąjį turtą ar turtines teises. Šią nutarties dalį vykdyti skubiai.

Nustatyti, kad įgaliojimų netekę juridinio asmens valdymo organai ne vėliau kaip per 14 dienų nuo šios nutarties įsiteisėjimo dienos privalo perduoti nemokumo administratoriui juridinio asmens valdomą ir naudojamą turtą pagal nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenis, visus juridinio asmens dokumentus, buhalterinės apskaitos registrus ir kitą juridinio asmens informaciją, susijusią su jo veikla.

Išaiškinti, kad mažosios bendrijos  „Tavo akcijos“ valdymo organams, nustatytu terminu neperdavus nemokumo administratoriui nurodyto turto ir (ar) informacijos, teismas gali skirti jiems iki vieno MMA dydžio baudą už kiekvieną pareigos nevykdymo dieną.

Nustatyti, kad mažosios bendrijos „Tavo akcijos“  kreditoriai per 30 dienų nuo teismo nutarties iškelti nemokumo bylą paskelbimo Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos interneto svetainėje dienos turi teisę pareikšti savo reikalavimus ir jų pagrindimo dokumentus nemokumo administratoriui.

Pavesti nemokumo administratoriui atlikti Lietuvos Respublikos juridinių asmenų nemokumo įstatymo 27 straipsnio 3 dalyje ir 59 straipsnyje nustatytus veiksmus. Jam taip pat pavesti sušaukti pirmąjį kreditorių susirinkimą Lietuvos Respublikos juridinių asmenų nemokumo įstatymo 60 straipsnio 1 dalyje nustatytu terminu.

Nutarties kopiją ne vėliau kaip kitą darbo dieną nuo jos priėmimo dienos išsiųsti ieškovei, atsakovei, paskirtam nemokumo administratoriui, Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybai prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos ir Turto arešto aktų registrui.

Nutarties kopiją ne vėliau kaip kitą darbo dieną nuo jos įsiteisėjimo dienos išsiųsti Juridinių asmenų registro tvarkytojui, Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybai prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos, Garantinio fondo administratoriui, Turto arešto aktų registro tvarkytojui, kitiems teismams, nagrinėjantiems bylas, kuriose mažajai bendrijai „Tavo akcijos“  pareikšti turtiniai reikalavimai arba kuriuose turtinius reikalavimus yra pareiškusi pati mažoji bendrija „Tavo akcijos“, antstoliui Laurynui Lukšiui ir kitiems antstoliams adresu antstoliai@antstoliai.lt.

Įpareigoti nemokumo administratorių apie įsiteisėjusią teismo nutartį dėl nemokumo bylos iškėlimo nedelsiant informuoti JANĮ 27 straipsnio 2 dalies 2–5 punktuose nurodytus subjektus.

Nutartis, išskyrus jos dalį dėl administratoriaus paskyrimo, per 7 dienas nuo jos įteikimo gali būti skundžiama atskiruoju skundu Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą.

 

 

Teisėja                                                                                                                      Rasa Urbanavičiūtė