Civilinė byla Nr. B2-955-538/2021

Teisminio proceso Nr. 2-57-3-00313-2021-9

Procesinio sprendimo kategorijos: 

3.4.3.4; 3.4.3.5.1       (S)

 

img1 

 

KLAIPĖDOS APYGARDOS TEISMAS

 

N U T A R T I S

 

2021 m. gruodžio 30 d.

Klaipėda

 

Klaipėdos apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjas Almantas Padvelskis

teismo posėdyje rašytinio proceso tvarka išnagrinėjo ieškovų uždarosios akcinės bendrovės (toliau – UAB) „Comfort oasis“ direktoriaus (duomenys neskelbtini) ir Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Klaipėdos skyriaus (toliau – VSDFV Klaipėdos skyrius) pareiškimus atsakovei uždarajai akcinei bendrovei „Comfort oasis“ dėl bankroto bylos iškėlimo.

 

Teismas

 

n u s t a t ė :

 

1.       Ieškovas UAB „Comfort oasis“ direktorius (duomenys neskelbtini) kreipėsi į teismą prašydamas iškelti bankroto bylą UAB „Comfort oasis“. Nurodė, kad netekus galimybės vykdyti pagrindinę įmonės veiklą, o taip pat neturint jokio registruotino turto, UAB „Comfort oasis“ neturi jokios galimybės atsiskaityti su pagrindiniais kreditoriais – Valstybine mokesčių inspekcija prie LR FM ir VSDFV Klaipėdos skyriumi, kurie nesutinka sumažinti ar atsisakyti skolos. Siekiant nedidinti galimų įsiskolinimų, bendrovė sustabdė savo veiklą, įvertinus įmonės veiklos rezultatus iki 2021-10-31 nustatyta, jog veiklos nuostolis už 2021 metus sudarė 19 083,59 Eur, o įmonės įstatinis kapitalas tapo neigiamas, t. y. minus 38 585,31 Eur. 2021-11-15 visuotinio akcininkų susirinkimo metu atsakovės akcininkai nusprendė kreiptis į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo. Tokiu būdu matyti, jog UAB „Comfort oasis“ yra nemoki, ateityje neturi galimybės padengti turimų įsiskolinimų, todėl jai keltina nemokumo (bankroto) byla.

2.       Ieškovas VSDFV Klaipėdos skyrius kreipėsi į teismą prašydamas iškelti nemokumo (bankroto) bylą UAB „Comfort oasis“. Nurodė, kad atsakovė nevykdo Lietuvos Respublikos valstybinio socialinio draudimo įstatymu nustatytų privalomųjų mokėjimų. Atsakovės įsiskolinimas Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetui 2021-12-14 sudarė 7 350,29 Eur valstybinio socialinio draudimo įmokų ir 7,49 Eur delspinigių. Remiantis VĮ „Regitra“, VĮ Registrų centro ir Lietuvos Respublikos traktorių, savaeigių ir žemės ūkio mašinų ir jų priekabų registro 2021-12-13 duomenimis, UAB „Comfort oasis“ vardu registruoto turto nėra. Nuo 2021-09-27 per Piniginių lėšų apribojimo informacinę sistemą pateikti ieškovo mokėjimo nurodymai nėra įvykdyti. Ieškovas išsiuntė atsakovei pranešimą dėl įsiskolinimo sumokėjimo ir ketinimo kreiptis į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo, tačiau atsakovė skolos nesumokėjo, todėl turi pagrindą teigti, kad atsakovė yra nemoki.  

 

         Teismas

 

k o n s t a t u o j a :

 

Dėl bankroto bylos iškėlimo

 

3.       Vadovaujantis Juridinių asmenų nemokumo įstatymo (toliau – ir JANĮ) 21 straipsnio 2 dalimi, bankroto byla keliama, jeigu juridinis asmuo yra nemokus ir jam nėra keliama restruktūrizavimo byla. Byloje nėra duomenų, kad atsakovei būtų keliama restruktūrizavimo byla, todėl sprendžiant klausimą dėl bankroto bylos iškėlimo atsakovei būtina įvertinti, ar atsakovė yra nemoki.

4.       Juridinio asmens nemokumas – juridinio asmens būsena, kai juridinis asmuo laiku negali vykdyti turtinių prievolių arba juridinio asmens įsipareigojimai viršija jo turto vertę (JANĮ 2 straipsnio 7 dalis). 

5.       Iš į bylą pateikto atsakovės balanso matyti, kad atsakovės mokėtinos sumos ir kiti įsipareigojimai sudaro 38 063,65 Eur, o turimo turto vertė sudaro 18 561,93 Eur, taigi įsipareigojimai žymiai viršija turimo turto vertę. Be to, ieškovas UAB „Comfort oasis“ direktorius (duomenys neskelbtini)  nurodo, kad atsakovė negali ir ateityje negalės vykdyti turtinių prievolių.  

6.       Atsižvelgdamas į tai, kas paminėta anksčiau, teismas sprendžia, kad byloje pakankama duomenų konstatuoti, kad atsakovė yra nemoki, todėl jai keltina bankroto byla.

7.       Teisės aktų nustatyta tvarka atlikus nemokumo administratoriaus atranką, atsakovės nemokumo administratore skirtina uždaroji akcinė bendrovė „DVI SAULĖS“, juridinio asmens kodas (duomenys neskelbtini), adresas (duomenys neskelbtini), Nemokumo administratorių sąrašo eilės Nr. (duomenys neskelbtini), el. p. (duomenys neskelbtini) telefono (duomenys neskelbtini). 

 

Dėl bazinio atlygio už bankroto administravimą

 

8.       JANĮ 26 straipsnio 3 dalies 1 punkte nustatyta, kad teismo nutartyje iškelti bankroto bylą turi būti nurodyta bazinio atlygio už bankroto proceso administravimą nemokumo administratoriui suma. Ši suma apskaičiuojama vadovaujantis Bazinio atlygio už bankroto proceso administravimą dydžiais, patvirtintais Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2019 m. rugsėjo 4 d. nutarimu Nr. 924 „Dėl įgaliojimų suteikimo įgyvendinant Lietuvos Respublikos juridinių asmenų nemokumo įstatymą“ (Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2019 m. gruodžio 18 d. nutarimo Nr. 1299 redakcija). Atlikus skaičiavimus pagal minėtus Vyriausybės patvirtintus dydžius, nemokumo administratoriui nustatomas 3 210 Eur bazinis atlygis už bankroto proceso administravimą. 

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso 290–291 straipsniais, teismas

 

n u t a r i a :

 

Atsakovei uždarajai akcinei bendrovei „Comfort oasis“, juridinio asmens kodas (duomenys neskelbtini), buveinės adresas (duomenys neskelbtini), iškelti bankroto bylą.  

Bankrutuojančios uždarosios akcinės bendrovės „Comfort oasis“ nemokumo administratore paskirti uždarąją akcinę bendrovę „DVI SAULĖS“, juridinio asmens kodas (duomenys neskelbtini), adresas (duomenys neskelbtini), Nemokumo administratorių sąrašo eilės Nr. (duomenys neskelbtini), el. p. (duomenys neskelbtini) telefono Nr. (duomenys neskelbtini).

Nustatyti nemokumo administratoriui 3 210 Eur bazinį atlygį už bankroto proceso administravimą.

Iki nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos areštuoti atsakovės uždarosios akcinės bendrovės Comfort oasis“, juridinio asmens kodas (duomenys neskelbtini), buveinės adresas (duomenys neskelbtini), ilgalaikį turtą, prie trumpalaikio turto priskiriamą nekilnojamąjį turtą ir turtines teises.

Nustatyti, kad bankrutuojančios uždarosios akcinės bendrovės „Comfort oasis“ kreditoriai turi teisę pareikšti savo reikalavimus nemokumo administratorei uždarajai akcinei bendrovei „DVI SAULĖS“ per 30 dienų nuo įsiteisėjusios teismo nutarties iškelti bankroto bylą paskelbimo Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos interneto svetainėje dienos, nurodydami, kaip yra užtikrintas šių reikalavimų įvykdymas.

Įpareigoti bankrutuojančios uždarosios akcinės bendrovės „Comfort oasis“ vadovą (duomenys neskelbtini), gyv. (duomenys neskelbtini), per 15 dienų nuo nutarties įsiteisėjimo dienos perduoti nemokumo administratorei įmonės valdomą ir naudojamą turtą pagal nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenis, taip pat visus įmonės dokumentus, buhalterinės apskaitos registrus ir kitą įmonės informaciją, susijusią su jos veikla, o nemokumo administratorę įpareigoti perimti visus dokumentus ir perduodamą turtą.  

Išaiškinti (duomenys neskelbtini), kad jeigu asmuo, kurį teismas įpareigojo per jo nustatytą terminą perduoti administratorei anksčiau nurodytą turtą ir (ar) informaciją, turto ir (ar) informacijos neperduoda, teismas gali jam skirti iki vienos MMA dydžio baudą už kiekvieną pareigos nevykdymo dieną.

Neįsiteisėjusios nutarties kopijas išsiųsti ieškovams, atsakovei, paskirtajai administratorei, Turto arešto aktų registrui, Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybai prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos. 

Įsiteisėjusios nutarties kopijas išsiųsti Juridinių asmenų registro tvarkytojui, antstoliams, kuriems yra pateikti vykdomieji dokumentai dėl išieškojimo iš atsakovės ar dėl jos turto arešto, Garantinio fondo administratoriui Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Kauno skyriui, Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybai prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos. 

Įpareigoti bankrutuojančios uždarosios akcinės bendrovės „Comfort oasis“ administratorę uždarąją akcinę bendrovę „DVI SAULĖS“, gavus duomenis apie kituose teismuose nagrinėjamas bylas, kuriose šiam juridiniam asmeniui pareikšti turtiniai reikalavimai arba kuriose turtinius reikalavimus yra pareiškęs pats juridinis asmuo, taip pat apie ikiteisminius tyrimus ar baudžiamąsias bylas, kuriose pareikšti juridinio asmens kreditorių civiliniai ieškiniai ar areštuotas juridinio asmens turtas, nedelsiant apie tai informuoti teismą raštu.

Nutartis per 7 dienų nuo jos kopijos įteikimo dienos gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui, paduodant atskirąjį skundą per Klaipėdos apygardos teismą.

 

 

Teisėjas                                                        Almantas Padvelskis