Civilinė byla Nr.eB2-178-755/2023

                                                                                            Teisminio  proceso Nr.2-59-3-00003-2023-9

                                                                                  Procesinio sprendimo kategorija  3.2.7.1.

(S)

image1 

                                                       PANEVĖŽIO APYGARDOS TEISMAS

                                   NUTARTIS
                                                                          2023 m. vasario 13 d.

                                                                                  Panevėžys

Panevėžio apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjas Eigirdas Činka, rašytinio proceso tvarka teismo posėdyje civilinėje byloje išnagrinėjęs ieškovės Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos pareiškimą uždarajai akcinei bendrovei „Nika“ dėl bankroto bylos iškėlimo,

 

 n u s t a t ė :

 

Panevėžio apygardos teisme priimtas ieškovės Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos pareiškimas  uždarajai akcinei bendrovei (toliau ir UAB) „Nika“ dėl bankroto bylos iškėlimo. Nurodė, jog įmonė nėra likviduojama, ji netinkamai vykdo mokestines prievoles, skolinga apie 70 000 Eur, skolos nesumoka, registruoto turto, kuris areštuotas, turi. Vertinant įmonės ūkinę-finansinę veiklą, iš turimos medžiagos sprendžia, jog įmonė negali vykdyti įsipareigojimų, tad yra nemoki. Pridėti pareiškėjos teiginius apie skolos pagrindą, dydį patvirtinantys dokumentai.

Atsiliepimu į pareiškimą  atsakovė nurodė, jog su reikalavimu ji ir bendrovės akcininkai sutinka. Nurodo, jog (Duomenys neskelbtini) atsakovės neįvykdytos prievolės sudarė 285 5921,00 Eur, turto įmonė turi už 181 824,00 Eur.  Mano, kad įmonė negali vykdyti įsipareigojimų, yra nemoki.

Prašymas tenkinamas, keliama nemokumo ( bankroto) byla.

        Atsakovė nurodo, jog įmonės nuosavas kapitalas yra neigiamas. Įmonės neįvykdytos prievolės yra 281859,59 Eur, turto turi už 181 824,00 Eur, taigi  įsipareigojimai viršija turimą turtą.

        Atsižvelgiant į tą, jog įmonė turto , kurio pakaktų skoloms apmokėti, neturi, daroma išvada, jog ji yra nemoki. Tai yra pagrindas bankroto bylos iškėlimui. Nenustatyta pagrindų dėl kurių bankroto bylą atsisakytina iškelti ( Juridinių asmenų nemokumo įstatymo (toliau JANĮ) 22 straipsnio 3 dalis ).

JANĮ 34 straipsnio 3 dalis nustato, kad nemokumo administratorių paskiria teismas, naudodamasis Nemokumo administratorių atrankos taisyklėmis ir naudojantis atrankos programa UAB "AVERE",

Sąrašo eilės Nr.: (duomenys neskelbtini).

Nenustatyta priežasčių dėl kurių nebūtų galima šią kandidatūrą paskirti nemokumo (bankroto) administratoriumi.

        JANĮ 77 straipsnio 2 dalyje nustatyta, kad bazinis atlygis už bankroto proceso administravimą yra atlygio nemokumo administratoriui dalis už visą bankroto proceso administravimo laikotarpį ir jo sumą nustato teismas, vadovaudamasis Vyriausybės patvirtintais atlygio už bankroto proceso administravimą dydžiais, nustatytais atsižvelgiant į JANĮ 34 straipsnio 4 dalies 1 punkte nurodytus juridinį asmenį apibūdinančius kriterijus. Atlygio už bankroto proceso administravimą dydžiai patvirtinti Lietuvos Respublikos Vyriausybes 2019 m. rugsėjo 4 d. nutarimu Nr. 924, kuriame numatyta, kad bazinio atlygio dydis negali būti mažesnis už 5 MMA ir didesnis už 50 MMA. Pagal šį teisinį reglamentavimą ir žinomus duomenis apie įmonės turtą ir įsipareigojimus nustatytinas bazinis atlygis nemokumo administratoriui yra 3 650 Eur, kuris gali būti keičiamas JANĮ 77 straipsnio 3 dalyje nustatyta tvarka.

 

                 Teismas, vadovaudamasis Juridinių asmenų nemokumo įstatymo 2 straipsnio 7 dalimi, 25, 26, 30 straipsniais, CPK 290-291 straipsniais,

 

n u t a r i a :

 

1.       uždarąją akcinę bendrovę „Nika“, kodas (duomenys neskelbtini), pripažinti nemokia ir iškelti jai nemokumo (bankroto) bylą.

2.       Paskirti uždarąją akcinę bendrovę „Avere“, sąrašo eilės (duomenys neskelbtini), uždarosios akcinės bendrovės „Nika“ nemokumo administratoriumi, nustatyti nemokumo administratoriui 4 200 Eur bazinio atlygio už bankroto proceso administravimą sumą.

3.       Nustatyti UAB „Nika“ kreditoriams 30 dienų nuo teismo nutarties iškelti nemokumo bylą paskelbimo priežiūros institucijos interneto svetainėje dienos terminą per kurį jie gali pareikšti savo finansinius reikalavimus ir juos pagrindžiančius dokumentus bankrutuojančiai įmonei, juos perduodant teismo paskirtam nemokumo administratoriui.

4.       Iki nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos areštuoti uždarosios akcinės bendrovės „Nika“, kodas (duomenys neskelbtini), ilgalaikį turtą, prie trumpalaikio turto priskiriamą nekilnojamąjį turtą ir turtines teises.

5.       Nustatyti, kad ne vėliau kaip per 10 dienų įsiteisėjus teismo nutarčiai iškelti bankroto bylą, UAB “Nika” administracijos vadovas privalo perduoti teismo paskirtam administratoriui ar jo įgaliotam asmeniui visą bendrijos valdomą ir naudojamą turtą ,visus bendrijos dokumentus, buhalterinės apskaitos registrus ir kitą juridinio asmens informaciją, susijusią su jos veikla. Paaiškinti, jog per teismo nustatytą terminą neperdavus nemokumo administratoriui nurodyto turto ir (ar) informacijos, teismas gali skirti iki vienos MMA dydžio baudą už kiekvieną pareigos nevykdymo dieną.

6.       Įsiteisėjus šiai nutarčiai, pranešti teismams, kad civilinės bylos, kuriose UAB “Nika” pareikšti turtiniai reikalavimai, tarp jų susiję su darbo santykiais, išskyrus bylas, kuriose jau priimtos nutartys skirti bylą nagrinėti iš esmės, yra sustabdytinos ir ne vėliau kaip per 14 dienų perduotinos Panevėžio apygardos teismui prijungimui prie bankroto bylos.

7.       Įsiteisėjus šiai nutarčiai, pranešti Panevėžio apskrities vyriausiajam policijos komisariatui, Panevėžio apygardos prokuratūrai, Panevėžio apylinkės teismui, kad jeigu baudžiamosiose bylose yra pareikšti UAB ”Nika” kreditorių civiliniai ieškiniai arba areštuotas įmonės turtas, visi su pareikštais ieškiniais ar areštuotu turtu susiję dokumentai, perduotini Panevėžio apygardos teismui prijungimui prie bankroto bylos.

8.       Įsiteisėjus šiai nutarčiai, pranešti Panevėžio miesto savivaldybės teritoriją aptarnaujančioms antstolių kontoroms, kad visi vykdomieji dokumentai dėl išieškojimo iš bankrutuojančios įmonės ar dėl jos turto arešto ne vėliau kaip per 7 dienas nuo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos, perduotini Panevėžio apygardos teismui apie tai pranešant turto saugotojui ir išieškotojui.

9.       Įsiteisėjus šiai teismo nutarčiai, panaikinti visų kitų institucijų ir pareigūnų taikytus areštus ir apribojimus UAB ”Nika” turtui, piniginėms lėšoms, esančioms įmonės kasoje, bankų sąskaitose ar pas trečiuosius asmenis.

10.       Nurodyti UAB ”Nika” nemokumo administratoriui atlikti kitus būtinus veiksmus, numatytus JANĮ 59 straipsnyje, 27 straipsnio 3 dalyje.

11.       Pavesti UAB ”Nika” nemokumo administratoriui nustatyta tvarka sušaukti pirmąjį bankrutuojančios UAB ”Nika” kreditorių susirinkimą.

12.       Šios nutarties nuorašus nusiųsti UAB ”Nika” pareiškėjui, nemokumo administratoriui.

13.       Įsiteisėjus šiai nutarčiai, ją nusiųsti ir Panevėžio apylinkės teismui, šio teismo veiklos teritorijoje dirbantiems antstoliams, Panevėžio apygardos prokuratūrai, Panevėžio apskrities Vyriausiajam policijos komisariatui, Juridinių asmenų registro tvarkytojui, antstoliams, kuriems yra pateikti vykdomieji dokumentai dėl išieškojimo iš šio juridinio asmens ar dėl jo turto arešto, kitiems teismams, nagrinėjantiems bylas, kuriose šiam juridiniam asmeniui pareikšti turtiniai reikalavimai arba kuriose turtinius reikalavimus yra pareiškęs pats juridinis asmuo, Turto arešto aktų registrui, jeigu nurodoma vykdyti mokėjimus iš areštuotos sąskaitos, kitoms ikiteisminio tyrimo įstaigoms, prokuratūrai ar teismams, jeigu baudžiamosiose bylose pareikšti juridinio asmens kreditorių civiliniai ieškiniai ar areštuotas juridinio asmens turtas, Garantinio fondo administratoriui.

Ši nutartis, išskyrus jos dalį dėl nemokumo administratoriaus paskyrimo, per 7 dienas nuo jos kopijos gavimo dienos gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui, paduodant atskirąjį skundą Panevėžio apygardos teisme.

 

 

Teisėjas                                                                                             Eigirdas Činka