Civilinė byla Nr. eB2-736-889/2022

                                                                                        Teisminio proceso Nr. 2-57-3-00221-2022-8

                                                                                        Procesinio sprendimo kategorijos:

  3.4.3.4; 3.4.3.5.1.

                                             (S)

 

                     

img1 

 

KLAIPĖDOS APYGARDOS TEISMAS

 

N U T A R T I S

 

2022 m. rugpjūčio 19 d.

Klaipėda

 

Klaipėdos apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėja Milda Skersienė 

rašytinio proceso tvarka išnagrinėjo pareiškėjos Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Klaipėdos skyriaus pareiškimą atsakovei uždarajai akcinei bendrovei „Moringos projektai” dėl nemokumo bylos iškėlimo.

 

Teismas

 

n u s t a t ė :

 

1.       Klaipėdos apygardos teisme 2022 m. birželio 7 d. gautas pareiškėjos Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Klaipėdos skyriaus (toliau – VSDFV Klaipėdos skyrius ir pareiškėja) pareiškimas dėl nemokumo bylos iškėlimo atsakovei uždarajai akcinei bendrovei „Moringos projektai” (toliau – UAB, atsakovei).

2.       Nurodo, kad atsakovė nevykdo savo piniginių prievolių: 2022 m. liepos 22 d. jos skola Valstybinio socialinio draudimo fondo (toliau – ir VSDFV) biudžetui sudarė 71 167,18 Eur sumą. Taikytos poveikio priemonės, siekiant išieškoti skolą, buvo nerezultatyvios, įsiskolinimas VSDF biudžetui nepadengtas.

3.       Atsakovė 2022 m. rugpjūčio 17 d. atsiliepime į pareiškimą nurodė teismui, kad dėl karantino įmonės veikla (barai) buvo sustabdyta. Po karantino dėl rinkos pokyčių klientų srautas, pardavimai ir pajamos sumažėjo, todėl susidarė skolos tiekėjams ir Valstybės biudžetui. Nurodo, kad skolos kreditoriams susidarė dėl objektyvių priežasčių.

 

Teismas

 

k o n s t a t u o j a :

 

        Pareiškimas dėl nemokumo (bankroto) bylos iškėlimo tenkintinas.

 

4.       Pagal Lietuvos Respublikos juridinių asmenų nemokumo įstatymo (toliau – JANĮ) 21 straipsnio 2 dalį bankroto byla keliama, jeigu juridinis asmuo yra nemokus ir jam nėra keliama restruktūrizavimo byla. Įmonės nemokumo sąvoka apibrėžta JANĮ 2 straipsnio 7 dalyje, kur nurodyta, kad įmonės nemokumas – juridinio asmens būsena, kai juridinis asmuo laiku negali vykdyti turtinių prievolių arba juridinio asmens įsipareigojimai viršija jo turto vertę.

5.       UAB „Moringos projektai” įregistruota Juridinių asmenų registre 2019 m. gegužės 14 d., nuo 2022 m. gegužės 31 d. jos vadovu įregistruotas R. B..

6.       Teismas nenustatė, jog atsakovei būtų inicijuotas restruktūrizavimo bylos iškėlimas.

7.       Remiantis VĮ Registrų centro,  VĮ „Regitra“ ir Lietuvos Respublikos traktorių, savaeigių ir žemės ūkio mašinų ir jų priekabų registro 2022 m. birželio 8 d. duomenimis                                  „Moringos projektai” vardu registruoto turto nėra.

8.       Atsakovės pateikto 2022 m. kovo 7 d. balanso duomenimis, atsakovė 2021 m. gruodžio 31 d. turėjo 21 499 Eur vertės turto ir 339 519 Eur mokėtinų sumų ir įsipareigojimų. 2022 m. kovo 7 d. ataskaitos duomenimis, atsakovė 2021 metais patyrė 130 050 Eur nuostolių.

9.       Ieškovė 2022 m. birželio 29 d. siuntė pranešimą atsakovei dėl 65 903,79 Eur skolos sumokėjimo ir įspėjo apie ketinimą kreiptis dėl bankroto bylos iškėlimo, tačiau atsakovė nesiėmė priemonių skolai padengti.

10.       https://rekvizitai.vz.lt/imone/moringos_projektai/darbuotoju-skaicius/ duomenimis 2022 m. rugpjūčio 6 d. įmonėje dirbo 6  apdraustieji.

11.       Atsakovė nurodo, kad dėl karantino įmonės veikla (barai) buvo sustabdyta. Po karantino dėl rinkos pokyčių klientų srautas, pardavimai ir pajamos sumažėjo, todėl susidarė skolos tiekėjams ir Valstybės biudžetui. Nurodo, kad skolos kreditoriams susidarė dėl objektyvių priežasčių.

12.       2022 m. rugpjūčio 15 d. atsakovės vadovės pasirašyto balanso duomenimis įmonė turi                 16 552 Eur turto ir 345 918 Eur mokėtinų sumų ir įsipareigojimų. 2022 m. rugpjūčio 15 d. atsakovės vadovės pasirašytos pelno (nuostolių) ataskaitos duomenimis įmonė ataskaitiniu laikotarpiu patyrė 11 346 Eur nuostolių.

13.       Įvertinęs į bylą pateiktus bei teismo nustatytus duomenis, teismas daro išvadą, jog atsakovė yra nemoki, ji laiku negali vykdyti turtinių prievolių; bei nėra pagrindo išvadai, jog atsakovė yra gyvybinga – duomenų apie vykdomą ūkinę komercinę veiklą, leidžiančią įvykdyti prievoles ateityje, nenustatyta. Todėl UAB „Moringos projektai“ keltina nemokumo (bankroto) byla (JANĮ 21 straipsnio 2 dalis, 2 straipsnio 7 dalis).

14.       Teisės aktų nustatyta tvarka atlikus nemokumo administratoriaus atranką, atsakovės nemokumo administratore skirtina UAB „Bankroto eiga“.

 

Dėl bazinio atlygio už bankroto administravimą

 

15.       Vadovaujantis JANĮ 26 straipsnio 3 dalies 1 punktu, jeigu teismas kelia bankroto bylą, teismo nutartyje papildomai nurodoma bazinio atlygio už bankroto proceso administravimą nemokumo administratoriui suma. JANĮ 77 straipsnio 1 dalyje nustatyta, kad bazinis atlygis už bankroto proceso administravimą yra atlygio nemokumo administratoriui dalis už visą bankroto proceso administravimo laikotarpį ir jo sumą nustato teismas, vadovaudamasis Vyriausybės patvirtintais atlygio už bankroto proceso administravimą dydžiais. Paaiškėjus naujoms aplinkybėms teismas motyvuotu nemokumo administratoriaus arba kreditorių susirinkimo prašymu turi teisę pakeisti nustatytą bazinio atlygio už bankroto proceso administravimą sumą (JANĮ 77 straipsnio 3 dalis).

16.       Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2019 m. rugsėjo 4 d. nutarimu Nr. 924 „Dėl Lietuvos Respublikos juridinių asmenų nemokumo įstatymo įgyvendinimo“ nustatyta, kad bazinio atlygio dydis negali būti mažesnis už 5 MMA ir didesnis už 50 MMA. Atsižvelgiant į bankroto iškėlimo dienai turimus duomenis apie įmonę, nuo 2022 m. sausio 1 d. įsigaliojusį MMA dydį – 730 Eur, nemokumo administratoriui nustatytinas 3 650 Eur (5x730) bazinis atlygis, kuris gali būti keičiamas JANĮ 77 straipsnio 3 dalyje nustatyta tvarka.

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso 291 straipsniu, teismas

 

n u t a r i a :

 

        atsakovei uždarajai akcinei bendrovei „Moringos projektai”, juridinio asmens kodas (duomenys neskelbtini), registruotas buveinės adresas (duomenys neskelbtini), iškelti bankroto bylą.

        Bankrutuojančios uždarosios akcinės bendrovės „Moringos projektai” nemokumo administratore paskirti uždarąją akcinę bendrovę „Bankroto eiga“, įmonės kodas 168948589, nemokumo administratorių sąrašo eilės Nr. N-JA0271, (duomenys neskelbtini).

Įpareigoti paskirtąją nemokumo administratorę per 3 dienas nuo nutarties įsiteisėjimo į bankroto bylą pateikti įgaliojimą asmens, kuriam pavesta vykdyti šios įmonės bankroto procedūras.

Nustatyti nemokumo administratorei 3 650 Eur bazinį atlygį už bankroto proceso administravimą.

Iki nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos areštuoti atsakovės uždarosios akcinės bendrovės „Moringos projektai”, juridinio asmens kodas (duomenys neskelbtini), buveinės adresas (duomenys neskelbtini), ilgalaikį turtą, prie trumpalaikio turto priskiriamą nekilnojamąjį turtą ir turtines teises.

Nustatyti, kad bankrutuojančios uždarosios akcinės bendrovės „Moringos projektai” kreditoriai turi teisę pareikšti savo reikalavimus nemokumo administratorei uždarosios akcinės bendrovei „Bankroto eiga“ per 30 dienų nuo įsiteisėjusios teismo nutarties iškelti bankroto bylą paskelbimo Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos interneto svetainėje dienos, nurodydami, kaip yra užtikrintas šių reikalavimų įvykdymas.

Įpareigoti bankrutuojančios uždarosios akcinės bendrovės „Moringos projektai” įmonės vadovą R. B. per 14 dienų nuo nutarties įsiteisėjimo dienos perduoti administratorei įmonės valdomą ir naudojamą turtą pagal nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenis, taip pat visus įmonės dokumentus, buhalterinės apskaitos registrus ir kitą įmonės informaciją, susijusią su jos veikla, o administratorių įpareigoti perimti visus dokumentus ir perduodamą turtą.

Išaiškinti, kad jeigu asmuo, kurį teismas įpareigojo per jo nustatytą terminą perduoti administratorei anksčiau nurodytą turtą ir (ar) informaciją, turto ir (ar) informacijos neperduoda, teismas gali jam skirti iki vienos MMA dydžio baudą už kiekvieną pareigos nevykdymo dieną.

Neįsiteisėjusios nutarties kopijas išsiųsti ieškovei, atsakovės vadovui, paskirtajai administratorei, Turto arešto aktų registrui, Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybai prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos.

Įsiteisėjusią nutartį ne vėliau kaip kitą darbo dieną išsiųsti Juridinių asmenų registro tvarkytojui, antstoliams, kuriems yra pateikti vykdomieji dokumentai dėl išieškojimo iš atsakovės ar dėl jos turto arešto, kitiems teismams, nagrinėjantiems bylas, kuriose šiam juridiniam asmeniui pareikšti turtiniai reikalavimai arba kuriose turtinius reikalavimus yra pareiškęs pats juridinis asmuo, ikiteisminio tyrimo įstaigoms, prokuratūrai ar teismams, jeigu baudžiamosiose bylose pareikšti juridinio asmens kreditorių civiliniai ieškiniai ar areštuotas juridinio asmens turtas, Garantinio fondo administratoriui Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Alytaus skyriui.

Įpareigoti bankrutuojančios uždarosios akcinės bendrovės „Moringos projektai” administratorę, gavus duomenis apie kituose teismuose nagrinėjamas bylas, kuriose šiam juridiniam asmeniui pareikšti turtiniai reikalavimai arba kuriose turtinius reikalavimus yra pareiškęs pats juridinis asmuo, taip pat apie ikiteisminius tyrimus ar baudžiamąsias bylas, kuriose pareikšti juridinio asmens kreditorių civiliniai ieškiniai ar areštuotas juridinio asmens turtas, nedelsiant apie tai informuoti teismą raštu.

Nutarties dalis dėl bankroto bylos iškėlimo per 7 dienas nuo jos įteikimo dienos gali būti skundžiama atskiruoju skundu Lietuvos apeliaciniam teismui per Klaipėdos apygardos teismą. Likusi nutarties dalis neskundžiama.

 

 

Teisėja                                                                                Milda Skersienė