Civilinė byla Nr.  eB2-2143-936/2022

Teisminio proceso Nr. 2-55-3-00555-2022-6

Procesinio sprendimo kategorija 3.4.3.4

(S)

Paveikslėlis, kuriame yra žinutė

Automatiškai sugeneruotas aprašymas 

 

VILNIAUS APYGARDOS TEISMAS

 

N U T A R T I S

LIETUVOS RESPUBLIKOS VARDU

 

2022 m. birželio 2 d.

Vilnius

 

Vilniaus apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėja Urmila Valiukienė rašytinio proceso tvarka išnagrinėjo ieškovės Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos pareiškimą dėl nemokumo (bankroto) bylos iškėlimo atsakovei uždarajai akcinei bendrovei „Salon 24“.

 

Teismas

 

n u s t a t ė :

1.       Ieškovė Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos kreipėsi į teismą su pareiškimu dėl nemokumo (bankroto) bylos iškėlimo, prašydama iškelti nemokumo (bankroto) bylą uždarajai akcinei bendrovei (toliau – UAB) „Salon 24“ motyvuodama tuo, kad atsakovė yra nemoki.

2.       Ieškovė nurodo, jog yra atsakovės UAB „Salon 24“ kreditorė, atsakovės mokestinė nepriemoka 2022 m. balandžio 28 d. duomenimis, buvo 10 108,57 Eur: gyventojų pajamų mokestis – 3 351,29 Eur, kurio nepriemoka susidarė nuo 2019 m. gruodžio 16 d., bei pridėtinės vertės mokestis – 6 757,28 Eur, kurio nepriemoka susidarė nuo 2019 m. gruodžio 27 d. Nurodytos mokestinės nepriemokos išieškoti iš bendrovės banko sąskaitų ir turto nepavyko. Ieškovės nuomone, tai, jog atsakovė yra nemoki patvirtina ir tai, jog paskutiniame bendrovės pateiktame balanse už 2021 metus viso turto vertė nurodyta 7 554 Eur, o mokėtinos sumos ir įsipareigojimai – 67 685 Eur, tai reiškia, jog įsipareigojimai viršija turto vertę. VĮ „Registrų centras“ bei VĮ Regitra duomenimis atsakovės vardu nėra įregistruota kilnojamojo arba nekilnojamojo turto. Antstolių informacinės sistemos duomenimis, antstolis Irmantas Gaidelis ieškovės naudai vykdo išieškojimą iš atsakovės, išieškotina suma – 10 067 Eur. Bendrovėje darbuotojų nėra. Įvertinusi išdėstytas aplinkybes, ieškovė daro išvadą, jog atsakovė yra nemoki ir negali vykdyti turtinių prievolių.

3.       Atsakovės UAB „Salon 24“ direktorė U. M. pateikė atsiliepimą į ieškinį, kuriame nurodo, jog bendrovė neturi pakankamai turto ir finansinių išteklių reikalingų veiklos tęstinumui. Atsižvelgiant į tai, bendrovės direktorė sutinka su bankroto bylos iškėlimu.

Pareiškimas dėl bankroto bylos iškėlimo tenkintinas

 

4.       Juridinių asmenų nemokumo (restruktūrizavimo ir bankroto) bylos nagrinėjamos pagal Lietuvos Respublikos juridinių asmenų nemokumo įstatymo (toliau – JANĮ) ir Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso (toliau – CPK) nuostatas (JANĮ 1 straipsnio 1–2 dalys, 15 straipsnio 2 dalis).

5.       Pagal JANĮ 21 straipsnio 2 dalį, bankroto byla keliama, jeigu juridinis asmuo yra nemokus ir jam nėra keliama restruktūrizavimo byla. Taigi siekiant juridiniam asmeniui iškelti bankroto bylą turi būti nustatomos tokios teisiškai reikšmingos aplinkybės: pirma, juridiniam asmeniui neturi būti keliama ir iškelta restruktūrizavimo byla (negatyvioji prielaida); antra, juridinis asmuo yra nemokus (pozityvioji prielaida).

6.       Įmonės nemokumo sąvoka apibrėžta JANĮ 2 straipsnio 7 dalyje, kur nurodyta, kad įmonės nemokumas – tai juridinio asmens būsena, kai juridinis asmuo laiku negali vykdyti turtinių prievolių arba juridinio asmens įsipareigojimai viršija jo turto vertę. Aptarta JANĮ 2 straipsnio 7 dalies formuluotė rodo, kad siekiant atsakovei iškelti bankroto bylą būtina vertinti dvi alternatyvias sąlygas: 1) ar juridinis asmuo (atsakovė) negali laiku vykdyti turtinių prievolių (likvidumo testas); 2) ar juridinio asmens įsipareigojimai viršija jo turto vertę (balanso testas). 

7.       Kasacinis teismas yra išaiškinęs, kad juridinio asmens nemokumas sietinas su rimtais finansiniais sunkumais, kuriuos atspindi tokie požymiai: 1) juridinis asmuo nebevykdo įstatuose apibrėžtos veiklos arba vykdoma veikla ilguoju periodu kuria tik nuostolius ir nėra perspektyvų atkurti įprastos veiklos vykdymą ir stabilizuoti padėtį; 2) juridinis asmuo sistemiškai nevykdo savo įsipareigojimų kreditoriams; 3) juridinis asmuo neturi turto, kuris būtų pakankamas kreditorių finansiniams reikalavimams patenkinti (Lietuvos Aukščiausiojo Teismo 2019 m. gegužės 20 d. nutartis civilinėje byloje Nr. e3K-3-105-684/2019).

8.       Iš byloje esančių rašytinių įrodymų nustatyta, kad atsakovė UAB „Salon 24“ Lietuvos Respublikos Juridinių asmenų registre (toliau – JAR) įregistruota 2011 m. balandžio 4 d. Bendrovės akcininke nuo 2017 m. birželio 9 d.  ir vadove nuo 2017 m. birželio 8 d. iki dabar yra U. M..

9.       Lietuvos teismų informacinės sistemos LITEKO duomenimis, atsakovei UAB „Salon 24“ nėra keliama ar iškelta restruktūrizavimo byla (CPK 179 straipsnio 3 dalis). Byloje taip pat nepateikta jokių kitų duomenų, kad atsakovei būtų keliama/iškelta restruktūrizavimo byla (CPK 178 straipsnis).

10.       Nekilnojamojo turto registro duomenimis, atsakovė nekilnojamojo turto neturi (2022 m. balandžio 28 d. duomenys). Iš Kelių transporto priemonių registro duomenų matyti, kad atsakovė savo vardu registruotų transporto priemonių taip pat neturi (2022 m. birželio 1 d. duomenys). Antstolių informacinės sistemos registro 2022 m. birželio 1 d. duomenimis nustatyta, kad antstoliai atsakovės atžvilgiu vykdo 4 vykdomąsias bylas. Bendra vykdomosiose bylose išieškoma suma iš atsakovės siekia 22 917,90 Eur.

11.       Patikrinus viešai skelbiamus Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos informacinės sistemos duomenis, nustatyta, kad atsakovė, 2022 m. birželio 1 d. duomenimis, turi 3 304,41 Eur pradelstų piniginių prievolių Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetui, nuo 2021 m. lapkričio 30 d. apdraustųjų asmenų skaičius – 0 (CPK 179 straipsnio 3 dalis).

12.       Iš Lietuvos teismų informacinės sistemos LITEKO nustatyta, kad atsakovė šios nutarties priėmimo dieną nei ieškovės (kreditorės), nei atsakovės (skolininkės) statusu neturi jokių aktyvių civilinių bylų (CPK 179 straipsnio 3 dalis).

13.       Iš atsakovės UAB „Salon 24“ 2021 metų balanso duomenų (nuo 2021 m. sausio 1 d. iki 2021 m. gruodžio 31 d.), pateiktų juridinių asmenų registrui, nustatyta, kad atsakovė 2021 metais turėjo iš viso 7 554 Eur vertės turto (7 554 Eur vertės ilgalaikio ir 0 Eur vertės trumpalaikio  turto), o per vienerius metus mokėtinos sumos ir kiti trumpalaikiai įsipareigojimai sudarė 49 625 Eur. Iš 2021 metų pelno (nuostolių) ataskaitos nustatyta, jog 2021 finansinius metus atsakovė baigė turėdama 11 059 Eur nuostolį.

14.       Lyginant prieš tai buvusių finansinių metų duomenis matyti, kad atsakovės turtas 2020 metais sudarė 11 446 Eur, o per vienerius metus mokėtinos sumos ir kiti trumpalaikiai įsipareigojimai – 42 342 Eur. Pelno (nuostolių) ataskaitos duomenimis, 2020 metais atsakovės grynasis pelnas siekė 235 Eur.

15.       Bendrovės direktorė kartu su atsiliepimu pateikė 2022 m. balandžio 30 d. balansą. Jo duomenimis, atsakovė turi iš viso 7 554 Eur vertės turto (7 554 Eur vertės ilgalaikio ir 0 Eur vertės trumpalaikio turto), o per vienerius metus mokėtinos sumos ir kiti trumpalaikiai įsipareigojimai sudaro 49 625 Eur. Vadovė taip pat pateikė informaciją apie skolas tiekėjams (29 268,81 Eur), darbo užmokesčio įsiskolinimus (4 022 Eur), skolas vadovei (18 060 Eur ilgalaikė skola, 1 399,69 Eur pagal avansinę apyskaitą).

16.       Vertinant atsakovės nemokumą pagal balanso testą darytina išvada, kad atsakovė laikytina nemokia, kadangi iš atsakovės balanse nurodyti įsipareigojimai (49 625 Eur) daugiau nei šešis kartus viršija atsakovės turimo turto vertę (7 554 Eur).

17.       Vertinant atsakovės nemokumą likvidumo testo aspektu (skolininko negalėjimas apmokėti skolų suprantamas kaip situacija, kuomet prievolių apmokėjimo terminai suėję ir negalėjimas apmokėti skolų nėra laikinas) matyti, kad atsakovės negalėjimas apmokėti įsiskolinimus nėra laikinas. Atsakovė teismui nepateikė objektyvių duomenų apie tai, kad vykdytų kokią nors ūkinę komercinę veiklą (darbo sutartys su darbuotojais, užsakymai iš tiekėjų (klientų) ir t. t.), priešingai – patvirtino, kad atsakovė neturi pakankamai turto ir finansinių išteklių veiklos tęstinumui. Minėta, jog atsakovė neturi darbuotojų. Iš paminėto darytina išvada, kad bendrovė nebevykdo veiklos. Atsižvelgiant į tai, konstatuotina, kad nevykdydama ūkinės komercinės veiklos atsakovė negalės padengti esamų įsiskolinimų kreditoriams (JANĮ 2 straipsnio 7 dalis). 

18.       Duomenų apie tai, kad atsakovės finansinė padėtis galėtų pagerėti, t. y. kad atsakovės negalėjimas įvykdyti pinigines prievoles (sumokėti skolas) yra laikinas, jog atsakovės piniginės prievolės (įsipareigojimai kreditoriams) galėtų būti įvykdytos ateityje, nėra. Pastebėtina ir tai, kad atsakovė nesiėmė pareigos įrodinėti, jog ji yra pajėgi sugeneruoti pajamas ir atkurti mokumą (CPK 178 straipsnis).

19.       Taigi byloje nesant duomenų, jog atsakovė vykdo ūkinę komercinę veiklą, taip pat nustačius atsakovės pradelstas finansines prievoles ir nenustačius duomenų apie tai, kokiais finansavimo šaltiniais atsakovė ketina dengti esamus finansinius įsipareigojimus kreditoriams, konstatuotina, kad atsakovės negalėjimas apmokėti skolas nėra laikinas ir dėl to atsakovė laikytina nemokia. Atsižvelgiant į tai, kas išdėstyta, konstatuotina, kad yra įstatyminis pagrindas atsakovei iškelti bankroto bylą (JANĮ 2 straipsnio 7 dalis, 21 straipsnio 2 dalis).

20.       Pagal JANĮ 34 straipsnio 7 dalį teismas nutartimi iškelti bankroto bylą kartu paskiria ir nemokumo administratorių. Pagal JANĮ 34 straipsnio 3 dalies nuostatas nemokumo administratorių teismas paskiria naudodamasis Nemokumo administratorių atrankos taisyklėmis ir atrankos programa. Nemokumo administratorių atrankos kompiuterinėje programoje (AVNIS) suvedus turimus duomenis apie atsakovę, programa parinko nemokumo administratorių UAB „Reniva“. Nemokumo administratorius sutinka prisiimti bankroto proceso administravimo išlaidų riziką (JANĮ 23 straipsnio 1 dalies 2 punktas). Duomenų, kurie keltų abejonių dėl šio nemokumo administratoriaus paskyrimo, nėra, taip pat nenustatyta nemokumo administratoriaus skyrimo apribojimų, t. y. aplinkybių, numatytų JANĮ 37 straipsnyje, todėl UAB „Reniva“ skiriama administruoti atsakovę.

21.       Vadovaujantis JANĮ 26 straipsnio 3 dalies 1 punktu, jeigu teismas kelia bankroto bylą, teismo nutartyje papildomai nurodoma bazinio atlygio už bankroto proceso administravimą nemokumo administratoriui suma. Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2019 m. rugsėjo 4 d. nutarimu Nr. 924 (Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2019 m. gruodžio 18 d. nutarimo Nr. 1299 redakcija) patvirtintų Bazinio atlygio už bankroto proceso administravimą dydžių lentelėje nurodyta, kad bazinio atlygio dydis negali būti mažesnis už 5 minimaliuosius mėnesinius atlyginimus (toliau – MMA) ir didesnis už 50 MMA. Šios nutarties priėmimo dieną Lietuvos Respublikoje galioja 730 Eur MMA. Teismas sprendžia, kad nemokumo administratoriui nustatytinas bazinis 3650 Eur (5 MMA) atlygis už bankroto proceso administravimą.

22.       Bendrovės valdymo organams nustatytinas 15 dienų terminas nuo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos perduoti nemokumo administratoriui juridinio asmens valdomą ir naudojamą turtą pagal nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenis, visus juridinio asmens dokumentus, buhalterinės apskaitos registrus ir kitą juridinio asmens informaciją, susijusią su jo veikla (JANĮ 26 straipsnio 3 dalies 2 punktas, 57 straipsnio 1 dalies 1 ir 2 punktai). Išaiškintina, kad valdymo organams nustatytu terminu neperdavus nemokumo administratoriui nurodyto turto ir (ar) informacijos, teismas gali jiems skirti iki vienos MMA dydžio baudą už kiekvieną pareigos nevykdymo dieną (JANĮ 57 straipsnio 3 dalis).

23.       Atsakovės nekilnojamajam turtui ir kitam ilgalaikiam turtui, prie trumpalaikio turto priskiriamam nekilnojamam turtui ar turtinėms teisėms taikytinas areštas, galiojantis iki šios nutarties įsiteisėjimo dienos (JANĮ 26 straipsnio 3 dalies 3 punktas). 

24.       JANĮ 41 straipsnio 1 dalyje numatyta, kad kreditoriai savo reikalavimus ir jų pagrindimo dokumentus per 30 dienų nuo teismo nutarties iškelti nemokumo bylą paskelbimo priežiūros institucijos interneto svetainėje dienos pateikia paskirtam nemokumo administratoriui, taip pat nurodo, kaip yra užtikrintas šių reikalavimų įvykdymas (JANĮ 26 straipsnio 1 dalies 4 punktas).

25.       Vadovaujantis JANĮ 3 straipsnio 4 dalimi, 27 straipsnio 2 dalies 2, 3, 5 punktais, paskirtas nemokumo administratorius įpareigotinas, gavus duomenis apie kituose teismuose nagrinėjamas bylas, kuriose atsakovei pareikšti turtiniai reikalavimai arba kuriose turtinius reikalavimus yra pareiškusi atsakovė, taip pat apie ikiteisminius tyrimus ar baudžiamąsias bylas, kuriose pareikšti atsakovės kreditorių civiliniai ieškiniai ar areštuotas atsakovės turtas, ar antstoliams pateiktus vykdomuosius dokumentus dėl išieškojimo iš bendrovės, kuriai iškelta bankroto byla, nedelsiant apie tai informuoti teismą raštu.

 

Vadovaudamasis JANĮ 21 straipsnio 2 dalimi, 25 straipsnio 1 dalimi, 26 straipsnio 1, 3 dalimis, 27 straipsnio 1, 2 dalimis, 33 straipsniu, CPK 290–292 straipsniais, teismas

 

n u t a r i a :

iškelti atsakovei uždarajai akcinei bendrovei „Salon 24“, juridinio asmens kodas 302611242, buveinės adresas Perkūnkiemio g. 8-4, Vilnius, bankroto bylą.

Atsakovės uždarosios akcinės bendrovės „Salon 24“ nemokumo (bankroto) administratore paskirti uždarąją akcinę bendrovę „Reniva“, juridinio asmens kodas 300060648, bankroto administravimo paslaugas teikiančių asmenų sąrašo Nr. N-JA0138 , buveinės adresas Rinktinės g. 55, Vilnius, tel. Nr. 852734773, el. p. reniva@administratorius.lt.

Nustatyti nemokumo administratorei 3 650 (5 MMA) bazinį atlygį už bankroto proceso administravimą.

Taikyti atsakovės uždarosios akcinės bendrovės „Salon 24“, juridinio asmens kodas 302611242, nekilnojamajam turtui, prie trumpalaikio turto priskiriamam nekilnojamam turtui ar turtinėms teisėms areštą, galiojantį iki šios nutarties įsiteisėjimo dienos.

Nutarties dalį dėl nekilnojamo turto, prie trumpalaikio turto priskiriamo nekilnojamojo turto ar turtinių teisių arešto vykdyti skubiai. 

Išaiškinti atsakovės uždarosios akcinės bendrovės „Salon 24“ kreditoriams, jog kreditoriai savo reikalavimus ir jų pagrindimo dokumentus per 30 dienų nuo teismo nutarties iškelti nemokumo bylą paskelbimo priežiūros institucijos interneto svetainėje dienos pateikia paskirtai nemokumo administratorei, taip pat nurodo, kaip yra užtikrintas šių reikalavimų įvykdymas.

Nustatyti atsakovės uždarosios akcinės bendrovės „Salon 24“ valdymo organams 15 kalendorinių dienų terminą, skaičiuojamą nuo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos, per kurį valdymo organai privalo perduoti paskirtai nemokumo administratorei: juridinio asmens valdomą ir naudojamą turtą pagal nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenis; visus juridinio asmens dokumentus, buhalterinės apskaitos registrus ir kitą juridinio asmens informaciją, susijusią su jo veikla.

Išaiškinti, kad nustatytu terminu neperdavus nemokumo administratorei nurodyto turto ir (ar) informacijos, teismas gali skirti valdymo organams iki vienos MMA dydžio baudą už kiekvieną pareigos nevykdymo dieną.

Nutarties kopijas ne vėliau kaip kitą darbo dieną nuo jos priėmimo išsiųsti atsakovei uždarajai akcinei bendrovei „Salon 24“, nemokumo administratorei uždarajai akcinei bendrovei „Reniva“, ieškovei, Turto arešto aktų registrui, Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybai prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos.

Įsiteisėjusios nutarties kopijas ne vėliau kaip kitą darbo dieną nuo jos įsiteisėjimo išsiųsti Juridinių asmenų registro tvarkytojui, antstoliams, kuriems yra pateikti vykdomieji dokumentai dėl išieškojimo iš atsakovės ar dėl jos turto arešto, teismams, nagrinėjantiems bylas, kuriose atsakovei pareikšti turtiniai reikalavimai arba kuriose turtinius reikalavimus yra pareiškęs pats juridinis asmuo, Garantinio fondo administratoriui Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybai, Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybai prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos.

Įpareigoti bankrutuojančios uždarosios akcinės bendrovės „Salon 24“ nemokumo administratorę, gavus duomenis apie kituose teismuose nagrinėjamas bylas, kuriose šiam juridiniam asmeniui pareikšti turtiniai reikalavimai arba kuriose turtinius reikalavimus yra pareiškęs pats juridinis asmuo, taip pat apie ikiteisminius tyrimus ar baudžiamąsias bylas, kuriose pareikšti juridinio asmens kreditorių civiliniai ieškiniai ar areštuotas juridinio asmens turtas, ar antstoliams pateiktus vykdomuosius dokumentus dėl išieškojimo iš bendrovės, kuriai iškelta bankroto byla, nedelsiant apie tai informuoti teismą raštu.

Nutarties dalis dėl nemokumo bylos iškėlimo, turto arešto per 7 dienas nuo jos patvirtintos kopijos įteikimo dienos atskiruoju skundu gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui, atskirąjį skundą paduodant per Vilniaus apygardos teismą.

 

 

Teisėja                                                                                                           Urmila Valiukienė