Civilinė byla Nr. eB2-383-368/2023

 

Teisminio proceso Nr. 2-58-3-00102-2023-8

 

Procesinio sprendimo kategorijos: 3.1.18.3; 3.2.3.2; 3.2.4.4; 3.2.7.1; 3.2.7.2; 3.4.3.2.1.3; 3.4.3.4; 3.4.3.5.1

(S)

img1 

 

ŠIAULIŲ APYGARDOS TEISMAS

 

N U T A R T I S

LIETUVOS RESPUBLIKOS VARDU

 

2023 m. rugpjūčio 1 d.

Šiauliai

 

Šiaulių apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjas Egidijus Mockevičius,

rašytinio proceso tvarka išnagrinėjo ieškovės uždarosios akcinės bendrovės „Conlex“ pareiškimo dėl bankroto bylos iškėlimo atsakovei uždarajai akcinei bendrovei „KleiderHaus“.

 

Teismas

 

n u s t a t ė :

 

1.       Ieškovė uždaroji akcinė bendrovė (toliau – UAB) „Conlex“ kreipėsi į teismą pareiškimu dėl bankroto bylos iškėlimo atsakovei UAB „KleiderHaus“. Nurodė, kad ieškovė pagal 2022 m. kovo mėn. 31 d. Reikalavimo perleidimo sutartį Nr. 2022/03/31-2 ir 2022 m. kovo mėn. 31 d. Priėmimo-perdavimo aktą Nr. 1A prie Reikalavimo perleidimo sutarties perėmusi iš V. C. visas reikalavimo teises į atsakovę UAB „Conlex“.  Nuo 2022 m. kovo mėn. 31 d. UAB „Conlex“ tapo naująja atsakovės kreditore dėl įsipareigojimo nevykdymo ir 16 236,02 Eur skolos. Atsakovė nesilaikė 2022 m. gegužės 4 d. šalių sudarytos taikos sutarties dėl skolos apmokėjimo dalimis sąlygų, todėl Vilniaus miesto apylinkės teismas 2022 m. rugsėjo 20 d. nutartimi išdavė vykdomąjį raštą dėl 5 347,02 Eur skolos likučio ir 8 procentų dydžio metinių palūkanų nuo nesumokėtos sumos išieškojimo. Atsakovė liko skoloje ieškovei 5 347,02 Eur. Antstolis atsakovei 2023 m. gegužės 25 d. surašė išieškojimo negalimumo aktą. Įmonei yra taikyti du turto areštai, kurio mastas 8 896,71 Eur. Atsakovė yra nemoki, turi rimtų finansinių sunkumų ir negali atsiskaityti ne tik su ieškove, bet ir su kitais kreditoriais. 

2.       Atsakovei procesiniai dokumentai įteikti Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso (toliau – ir CPK) 123 straipsnyje nustatyta tvarka, tačiau atsakovė atsiliepimo į pareiškimą nepateikė.

 

Pareiškimas dėl bankroto bylos iškėlimo tenkinamas.

 

3.       Nagrinėjamu atveju pareiškimą dėl bankroto bylos iškėlimo pateikė kreditorė, kuriai prievolės įvykdymo terminas yra suėjęs (Lietuvos Respublikos juridinių asmenų nemokumo įstatymo (toliau – ir JANĮ) 4 straipsnio 1 dalies 2 punktas), todėl šioje byloje pateikto pareiškimo iškelti bankroto bylą faktinis pagrindas – įmonės nemokumas.

4.       JANĮ 21 straipsnio 2 dalyje nustatyta, kad bankroto byla keliama, jeigu juridinis asmuo yra nemokus ir jam nėra keliama restruktūrizavimo byla. Byloje nėra duomenų, kad atsakovei keliama restruktūrizavimo byla, todėl sprendžiant klausimą dėl bankroto bylos iškėlimo atsakovei būtina įvertinti, ar atsakovė yra nemoki.

5.       Juridinio asmens nemokumas apibrėžiamas kaip juridinio asmens būsena, kai juridinis asmuo laiku negali vykdyti turtinių prievolių arba juridinio asmens įsipareigojimai viršija jo turto vertę (JANĮ 2 straipsnio 7 dalis). Taigi nemokumo būsenai konstatuoti yra būtinas bent vienas iš nurodytų elementų: 1) negalėjimas laiku įvykdyti turtinių prievolių; 2) juridinio asmens įsipareigojimai viršija jo turto vertę (Lietuvos apeliacinio teismo 2023 m. kovo 8 d. nutarties civilinėje byloje Nr. 2-244-910/2023 19 punktas ir jame nurodyta praktika).

6.       Juridinių asmenų registre UAB „KleiderHaus“ įregistruota 2013 m. sausio 29 d., jos vadovas – T. Š.. Iš Juridinių asmenų registro 2023 m. birželio 27 d. išrašo nustatyta, kad
2023 m. sausio 23 d. inicijuojamas likvidavimas Registro tvarkytojo iniciatyva, pagal Lietuvos Respublikos civilinio kodekso (toliau – CK) 2.70 straipsnį. Pažymėtina, kad CK 2.70 straipsnio 6 dalis numato kreditoriui teisę, jau vykstant įmonės likvidavimui juridinių asmenų registro tvarkytojo iniciatyva, per vienerius metus kreiptis į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo. Lietuvos apeliacinis teismas 2023 m. sausio 12 d. nutartyje civilinėje byloje
Nr. e2-110-934/2023 yra išaiškinęs, jog aplinkybė, kad juridinių asmenų registro tvarkytojo iniciatyva yra pradėta likvidavimo procedūra, nesudaro pagrindo išvadai, kad tokiu atveju neturi būti vadovaujamasi JANĮ normomis, reglamentuojančiomis nemokumo proceso inicijavimą.

7.       Teismas neturi aktualių duomenų apie įmonės finansinę būklę, realų turtą bei jo vertę, vykdytą ar vykdomą veiklą, todėl įvertina atsakovės finansinę būklę ir gyvybingumą pagal ieškovės pateiktus bei iš viešųjų registrus gautus duomenis.

8.       Atsakovė valstybės įmonei (toliau – VĮ) Registrų centras nėra pateikusi finansinės atskaitomybės dokumentų už vėlesnius nei 2013 metus, todėl įvertinti bendrovės turimo turto ir įsipareigojimų santykio šiai dienai nėra galimybės. Tuo metu įmonė turėjo turto išviso už 26 245 Lt (26 245 Eur), kurį sudarė trumpalaikis turtas; per vienerius metus mokėtinų sumų ir trumpalaikių įsipareigojimų turėjo už 5 786 Lt (1 675,74 Eur); įmonė gavo 10 459 Lt (3 029,14 Eur) pelno. Negalima įvertinti įmonės turto pokytį su ankstesniais metais, nes yra įmonė buvo įregistruota tais pačiais metais, už kuriuos pateikti finansinės atskaitomybės dokumentai. Iš byloje esančio 2023 m. gegužės 25 d. antstolės G. V. 2023 m. gegužės 25 d. surašyto išieškojimo negalimumo akto Nr. S-23-112-14577 nustatyta, kad antstolė nustatė, jog įmonė registruoto turto neturi, sąskaitoje lėšų nėra ir išieškoti likusios skolos nėra galimybės.

9.       Iš Nekilnojamojo turto registro 2023 m. birželio 27 d. duomenų nustatyta, kad įmonė registruoto nekilnojamojo turto neturi. Iš VĮ Regitra 2023 m. birželio 27 d. pažymos nustatyta, kad įmonė turi vieną transporto priemonę, kuriai taikytas areštas.

10.       Antstolių informacinės sistemos 2023 m. liepos 31 d. duomenimis atsakovės atžvilgiu yra užvestos šešios vykdomosios bylos. Antstolių vykdomosiose bylose bendra išieškoma suma yra 14 400 Eur. Iš viešai skelbiamų Sodros duomenų (https://draudejai.sodra.lt/draudeju_viesi_duomenys/) matyti, kad 2023 m. liepos 31 d. atsakovė turėjo vieną darbuotoją, o atsakovės skola Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetui yra 3 492,05 Eur. Turto areštų registro 2023 m. rugpjūčio 1 d. duomenimis atsakovės turtui yra taikyti du areštai.

11.       Lietuvos teismų informacinės sistemos (Liteko) duomenimis, atsakovės atžvilgiu Regionų apygardos administracinio teismo Šiaulių rūmuose yra iškelta ir nagrinėjama administracinė byla Nr. eI-6593-621/2023 pagal pareiškėjo viešosios įstaigos Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro prašymą dėl nesumokėtos vietinės rinkliavos priteisimo.

12.       Atsižvelgiant į tai, kas išdėstyta teismui yra pakankamas pagrindas spręsti, kad atsakovės finansiniai sunkumai yra nuolatinio pobūdžio. Duomenys gauti iš ieškovės, iš Valstybinio socialinio draudimo fondo, patvirtina, kad atsakovė nėra pajėgi padengti įsiskolinimų kreditorei. Tikėtina, kad jei atsakovė turėtų pakankamai turto, tai ji siekdama išvengti nemokumo bylos iškėlimo būtų sumokėjusi ieškovei skolą arba pateikusi teismui įrodymus, jog sutarė su ieškove dėl skolos išdėstymo ar mokėjimų atidėjimų, tačiau byloje tokių duomenų nėra.

13.       Duomenų apie tai, kad atsakovės finansinė padėtis galėtų pagerėti, t. y. kad atsakovės negalėjimas įvykdyti pinigines prievoles (sumokėti skolas) yra laikinas, nėra. Teismo vertinimu, atsisakymas iškelti nemokumo (bankroto) bylą pažeistų atsakovės kreditorių interesus, nes atsakovės finansiniai įsipareigojimai kreditoriams tik didėtų.

14.        Teismas, atsižvelgdamas į ieškovės nurodytas aplinkybes, pateiktus rašytinius įrodymus, daro tikėtiną išvadą, kad UAB „KleiderHaus“ yra nemoki įmonė. Kadangi nėra pagrindo spręsti, kad jos finansinė būklė gali pagerėti, todėl jai keltina bankroto byla (JANĮ 2 straipsnio 7 dalis, 21 straipsnio 2 dalis).

15.       Iškėlus bankroto bylą, įmonei skirtinas nemokumo administratorius. Atsakovės nemokumo administratoriumi skirtina mažoji bendrija Geidukonys, nemokumo administratorių sąrašo eilės Nr. N-JA0349. Nemokumo administratorė nagrinėjamoje byloje atrinkta vadovaujantis Nemokumo administratorių atrankos taisyklėmis, patvirtintomis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2019 m. rugsėjo 4 d. nutarimu Nr. 924 „Dėl Lietuvos Respublikos juridinių asmenų nemokumo įstatymo įgyvendinimo“. Duomenų, kad nemokumo administratoriaus kandidatūra prieštarautų imperatyvioms JANĮ 37 straipsnio normoms, teismas neturi, taip pat byloje nėra duomenų, kad šios administratorės skyrimas nemokumo administratore pažeistų bendrovės, kitų kreditorių interesus, neatitinka sąžiningumo ir protingumo principų.

16.       Vadovaujantis JANĮ 26 straipsnio 3 dalies 1 punktu, jeigu teismas kelia bankroto bylą, teismo nutartyje papildomai nurodoma bazinio atlygio už bankroto proceso administravimą nemokumo administratoriui suma. JANĮ 77 straipsnio 2 dalyje nustatyta, kad bazinis atlygis už bankroto proceso administravimą yra atlygio nemokumo administratoriui dalis už visą bankroto proceso administravimo laikotarpį ir jo sumą nustato teismas, vadovaudamasis Vyriausybės patvirtintais atlygio už bankroto proceso administravimą dydžiais, nustatytais atsižvelgiant į šio įstatymo 34 straipsnio 4 dalies 1 punkte nurodytus juridinį asmenį apibūdinančius kriterijus. Paaiškėjus naujoms aplinkybėms dėl juridinį asmenį apibūdinančių kriterijų, teismas motyvuotu nemokumo administratoriaus arba kreditorių susirinkimo prašymu turi teisę pakeisti nustatytą bazinio atlygio už bankroto proceso administravimą sumą (JANĮ 77 straipsnio 3 dalis).

17.       Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2019 m. rugsėjo 4 d. nutarimu Nr. 924 „Dėl Lietuvos Respublikos juridinių asmenų nemokumo įstatymo įgyvendinimo“, kuriuo patvirtinti bazinio atlygio už bankroto proceso administravimą dydžiai, nustatyta, kad bazinio atlygio dydis negali būti mažesnis už 5 MMA ir didesnis už 50 MMA. Visų duomenų, objektyviai apibūdinančių juridinį asmenį, teismas neturi. Atsižvelgiant į bankroto iškėlimo dienai turimus duomenis apie bendrovę, nemokumo administratorei nustatytinas 4 200 Eur (5 x 840) bazinis atlygis už bankroto proceso administravimą, kuris gali būti keičiamas JANĮ 77 straipsnio 3 dalyje nustatyta tvarka.

18.       Iki nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos areštuotinas UAB „KleiderHaus“ ilgalaikis turtas, prie trumpalaikio turto priskiriamas nekilnojamasis turtas ar turtinės teisės (JANĮ 25 straipsnio 6 dalis, 26 straipsnio 3 dalies 3 punktas).

19.       Įmonės valdymo organams nustatytinas 15 dienų terminas nuo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos perduoti nemokumo administratoriui įmonės valdomą ir naudojamą turtą pagal nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenis, visus įmonės dokumentus, buhalterinės apskaitos registrus ir kitą įmonės informaciją, susijusią su jos veikla (JANĮ 26 straipsnio 3 dalies 2 punktas, 57 straipsnio 1 dalies 1 ir 2 punktai). Išaiškintina, kad valdymo organams, nustatytu terminu neperdavus nemokumo administratoriui nurodyto turto ir (ar) informacijos, teismas gali jiems skirti iki vienos MMA dydžio baudą už kiekvieną pareigos nevykdymo dieną (JANĮ 57 straipsnio 3 dalis).

20.       Pagal JANĮ įstatymo 41 straipsnio 1 dalies nuostatas, kreditoriai savo reikalavimus ir jų pagrindimo dokumentus per 30 dienų nuo teismo nutarties iškelti nemokumo bylą paskelbimo priežiūros institucijos interneto svetainėje dienos pateikia paskirtam nemokumo administratoriui, taip pat nurodo, kaip yra užtikrintas šių reikalavimų įvykdymas.

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso 290–291 straipsniais, Lietuvos Respublikos juridinių asmenų nemokumo įstatymo 21, 25-26 straipsniais, teismas

 

n u t a r i a : 

 

Iškelti bankroto bylą atsakovei uždarajai akcinei bendrovei „KleiderHaus“ (juridinio asmens kodas 302980887, buveinės adresas: Šiaulių r. sav., Šiaulių kaimiškoji sen., Sutkūnų k., Joniškio g. 5-6).

Bankrutuojančios uždarosios akcinės bendrovės „KleiderHaus“ nemokumo administratore skirti mažąją bendriją Geidukonys, nemokumo administratorių sąrašo eilės Nr. N-JA0349 (juridinio asmens kodas 305759591, adresas – Varėnos r. sav., Varėnos sen., Geidukonių k., Pievų g. 3A, telefonai +370 69962513, +37052111510, elektroninis paštas: pt_27@yahoo.com).

Nustatyti nemokumo administratorei 4 200 Eur (keturių tūkstančių dviejų šimtų eurų) bazinį atlygį už bankroto proceso administravimą.

Iki nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos areštuoti uždarosios akcinės bendrovės „KleiderHaus“ (juridinio asmens kodas 302980887), ilgalaikį turtą, prie trumpalaikio turto priskiriamą nekilnojamąjį turtą ir turtines teises.

Nustatyti, kad bankrutuojančios uždarosios akcinės bendrovės „KleiderHaus“ kreditoriai turi teisę pareikšti savo reikalavimus nemokumo administratorei per 30 dienų nuo įsiteisėjusios teismo nutarties iškelti bankroto bylą paskelbimo Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos interneto svetainėje dienos, nurodydami, kaip yra užtikrintas šių reikalavimų įvykdymas.

Įpareigoti bankrutuojančios uždarosios akcinės bendrovės „KleiderHaus“ vadovą (valdymo organus) per 15 dienų nuo nutarties įsiteisėjimo dienos perduoti administratorei įmonės valdomą ir naudojamą turtą pagal nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenis, taip pat visus įmonės dokumentus, buhalterinės apskaitos registrus ir kitą įmonės informaciją, susijusią su jos veikla.

Išaiškinti uždarosios akcinės bendrovės „KleiderHaus“ vadovui (valdymo organams), kad, teismo nustatytu terminu neperdavus nemokumo administratorei nurodytą turtą ir (ar) informaciją, teismas gali jam skirti iki vieno MMA dydžio baudą už kiekvieną pareigos nevykdymo dieną.

Nustatyti, kad nuo nutarties įsiteisėjimo dienos UAB „KleiderHaus“ įgyja bankrutuojančio juridinio asmens statusą.

Ne vėliau kaip kitą darbo dieną nuo nutarties iškelti bankroto bylą priėmimo dienos jos kopiją išsiųsti ieškovei, atsakovei, paskirtai nemokumo administratorei, Turto arešto aktų registrui, Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybai prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos.

Ne vėliau kaip kitą darbo dieną nuo nutarties iškelti nemokumo bylą įsiteisėjimo dienos nutarties kopijas, išsiųsti Juridinių asmenų registro tvarkytojui, antstoliams, kuriems yra pateikti vykdomieji dokumentai dėl išieškojimo iš atsakovės ar dėl jos turto arešto, Garantinio fondo administratoriui Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Kauno skyriui, Regionų apygardos administracinio teismo Šiaulių rūmams (nagrinėjama administracinė byla Nr. eI-6593-621/2023, kurioje pareikšti turtiniai reikalavimai uždarajai akcinei bendrovei „KleiderHaus“).

Įpareigoti nemokumo administratorę ne vėliau kaip per 3 darbo dienas nuo įsiteisėjusios nutarties iškelti bankroto bylą gavimo dienos šios nutarties kopiją išsiųsti JANĮ 27 straipsnio 3 dalyje nurodytiems subjektams.

Nutarties dalį dėl nekilnojamo turto, prie trumpalaikio turto priskiriamo nekilnojamojo turto ir turtinių teisių arešto vykdyti skubiai.

Nutarties dalis dėl bankroto bylos iškėlimo per 7 dienas nuo jos priėmimo dienos gali būti skundžiama atskiruoju skundu Lietuvos apeliaciniam teismui per Šiaulių apygardos teismą. Likusi nutarties dalis neskundžiama.

 

 

Teisėjas        Egidijus Mockevičius