Civilinė byla Nr. eB2-1356-657/2021

Teisminio proceso Nr. 2-56-3-00355-2021-4

Procesinio sprendimo kategorijos: 

 (S)

3.2.3.2.; 3.4.3.4.; 3.4.3.5.1

 

img1 

 

KAUNO APYGARDOS TEISMAS

 

N U T A R T I S

LIETUVOS RESPUBLIKOS VARDU

 

2021 m. rugsėjo 23 d.

Kaunas

 

Kauno apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėja Žibutė Budžienė,

rašytinio proceso tvarka išnagrinėjusi ieškovų R. F. (R. F.), A. H. (A. H.), Y. H. (Y. H.), V. H., A. S. pareiškimus dėl bankroto bylos iškėlimo atsakovei uždarajai akcinei bendrovei „Style comfort company“,

 

n u s t a t ė:

 

Ieškovai R. F., A. H., Y. H., V. H., A. S. kreipėsi į teismą, prašydami atsakovei UAB „Style comfort company“ iškelti bankroto bylą. Ieškovai nurodė, kad jie yra buvę UAB „Style comfort company“ darbuotojai. I. R. Filipau atsakovė nėra sumokėjusi 6 175,84 Eur,  A. H. – 4 862,36 Eur, Y. H. – 4.862,36 Eur, V. H. – 8 361,84 Eur, A. S. – 6 174,94 Eur priteisto darbo užmokesčio. Atsakovė skolos ieškovams nesumokėjo, net gavusi įspėjimą dėl galimo bankroto bylos iškėlimo, todėl galima daryti prielaidą, kad atsakovė yra nemoki. Nuo 2020 m. gegužės 3 d. atsakovė neturi darbuotojų, todėl jokios veiklos nevykdo.

Pareiškimas dėl bankroto bylos iškėlimo tenkintinas.

Pareiškimai pateikti asmenų, turinčių teisę kreiptis į teismą dėl nemokumo bylos iškėlimo (Juridinių asmenų nemokumo įstatymo (toliau – JANĮ) 16 str. 1 d. 1 p.).

Procesiniai dokumentai atsakovei įteikti CPK 123 str. 2 d. nustatyta tvarka.         

Juridinių asmenų nemokumo įstatymo 21 straipsnio 2 dalyje nustatyta, kad bankroto byla keliama, jeigu juridinis asmuo yra nemokus ir jam nėra keliama restruktūrizavimo byla. Byloje nenustatyta duomenų, kad atsakovei keliama restruktūrizavimo byla, todėl vertintina, ar atsakovė yra nemoki.

Juridinio asmens nemokumas – juridinio asmens būsena, kai juridinis asmuo laiku negali vykdyti turtinių prievolių arba juridinio asmens įsipareigojimai viršija jo turto vertę (JANĮ 2 str. 7 d.). Taigi, nemokumo būsenai konstatuoti yra būtinas bent vienas iš nurodytų elementų: 1) negalėjimas laiku įvykdyti turtinių prievolių; 2) juridinio asmens įsipareigojimai viršija jo turto vertę (Lietuvos apeliacinio teismo 2021 m. gegužės 18 d. nutartis civilinėje byloje Nr. e2-657-407/2021).

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo praktikoje išaiškinta, kad juridinio asmens nemokumas sietinas su rimtais finansiniais sunkumais, kuriuos atspindi tokie požymiai: 1) juridinis asmuo nebevykdo įstatuose apibrėžtos veiklos arba vykdoma veikla ilguoju periodu kuria tik nuostolius ir nėra perspektyvų atkurti įprastos veiklos vykdymą ir stabilizuoti padėtį; 2) juridinis asmuo sistemiškai nevykdo savo įsipareigojimų kreditoriams; 3) juridinis asmuo neturi turto, kuris būtų pakankamas kreditorių finansiniams reikalavimams patenkinti (Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjų kolegijos 2019 m. gegužės 20 d. nutartis civilinėje byloje Nr. e3K-3-105-684/2019).

Kiekvienu atveju sprendžiant klausimą dėl bankroto bylos iškėlimo svarbu nuodugniai išsiaiškinti, ar bendrovė yra iš tiesų nemoki ir nebegalės vykdyti veiklos, ar ji tik turi laikinų finansinių sunkumų, kurie gali būti išspręsti išsaugant bendrovę kaip veikiantį rinkos dalyvį (Lietuvos apeliacinio teismo 2019 m. rugpjūčio 1 d. nutartis civilinėje byloje Nr. e2-1128-381/2019). Sprendžiant bankroto bylos iškėlimo įmonei klausimą, mokumo pagrindimo našta perkeliama įmonei, kuriai prašoma iškelti bankroto bylą (CPK 12 straipsnis, 178 straipsnis, JANĮ 20 straipsnio 2 dalis). Todėl būtent ji turi pateikti įrodymus, pagrindžiančius jos pakankamą finansinę padėtį (Lietuvos apeliacinio teismo 2020 m. rugpjūčio 20 d. nutartis civilinėje byloje Nr. e2-1342-585/2020).

Atsakovė atsiliepimo į ieškovų pareiškimus dėl bankroto bylos iškėlimo bei 2021 m. liepos 27 d. ir 2021 m. liepos 28 d. nutartimis teismo reikalautų dokumentų apie jos finansinę būklę nepateikė.

Tais atvejais, kai atsakovo – įmonės, kuriai prašoma iškelti bankroto bylą, vadovas nepateikia teismui įmonės ūkinę, finansinę padėtį patvirtinančių dokumentų, teismas atsakovės finansinę padėtį vertina pagal savo iniciatyva surinktus rašytinius įrodymus, net jeigu jie nėra pakankamai išsamūs, o išsamesnių į bylą nepateikta (Lietuvos apeliacinio teismo 2013 m. rugsėjo 19 d. nutartis civilinėje byloje Nr. 2-2203/2013).

Juridinių asmenų registro duomenimis nustatyta, kad UAB „Style comfort company“ finansinės atskaitomybės dokumentų VĮ Registrų centrui neteikė. Jų teismui, kaip minėta, nepateikė ir įmonės vadovas. Šiuo atveju nustatyti įmonės finansinę situaciją pagal aktualius balansus nėra galimybės.

Nekilnojamojo turto registro bei VĮ „Regitra“ duomenų bazių išrašai patvirtina, kad UAB „Style comfort company“ nuosavybės teise registruoto nekilnojamojo turto, transporto priemonių neturi.

Iš Antstolių informacinės sistemos registro išrašo matyti, kad antstoliai vykdo 5 vykdomąsias bylas dėl bendroje sumoje 733,26 Eur išieškojimo iš skolininkės UAB „Style comfort company“ išieškotojos Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos naudai.

Viešai skelbiamais Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos 2021 m. liepos 23 d. duomenimis UAB „Style comfort company“ apdraustųjų asmenų nėra, kas leidžia daryti išvadą, kad bendrovė realios veiklos nevykdo (Lietuvos apeliacinio teismo 2021 m. balandžio 29 d. nutartis civilinėje byloje Nr. e2-600-781/2021). Šią išvadą papildomai pagrindžia ir aplinkybė, kad atsakovė VĮ Registrų centrui nėra pateikusi finansinės atskaitomybės dokumentų už 2019 ir 2020 metų laikotarpius.

Bankroto proceso paskirtis ir tikslas yra ne tik pašalinti nemokią įmonę iš rinkos ir taip užtikrinti rinkos stabilumą bei skatinti ekonomikos augimą, bet ir, konstatavus bendrovės nemokumą, greičiau apsaugoti nemokios bendrovės kreditorių ir pačios bendrovės interesus (Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjų kolegijos 2018 m. gruodžio 20 d. nutartis civilinėje byloje Nr. e3K-3-541-219/2018).

Įvertinus nustatytas aplinkybes, konstatuotina, kad byloje nėra jokių duomenų, kurie rodytų atsakovės siekį ir galimybes išlikti aktyviu rinkos dalyviu. Bylos duomenimis UAB „Style comfort company“ turi bendroje sumoje 31 170,60 Eur įsiskolinimą kreditoriams: neatsiskaito su buvusiais darbuotojais, o 733,26 Eur sudaro neįvykdytos mokestinės prievolės. Tačiau įmonė neturi jokio nekilnojamojo turto, transporto priemonių, duomenų apie kitokį jos turimą turtą byloje nėra. Nustatytos aplinkybės, kad atsakovė neteikia VĮ „Registrų centras“ finansinės atskaitomybės dokumentų, neturi apdraustųjų valstybiniu socialiniu draudimu asmenų, leidžia teismui spręsti, kad įmonė veiklos realiai nevykdo. Įrodymų, paneigiančių nustatytas aplinkybes ar patvirtinančių pakankamai pagrįstas teigiamas perspektyvas, kad įmonės finansinė situacija artimiausiu metu gali pasikeisti, atsakovė teismui nepateikė. Darytina išvada, kad tokia atsakovės būsena faktiškai atitinka JANĮ 2 straipsnio 7 dalyje reglamentuotą įmonės nemokumo sąvoką, todėl yra pagrindas UAB „Style comfort company“ iškelti bankroto bylą (JANĮ 21 str. 2 d.).

UAB „Style comfort company“ nemokumo administratore skirtina UAB „Talismanas Lt“ (juridinio asmens kodas 302676083; sąrašo Nr. B-JA185; Radviliškis, Žalgirio g. 47; talismanaslt@gmail.com), kurios kandidatūra atrinkta, naudojantis Bankroto administratorių atrankos kompiuterine programa (JANĮ 34 str. 3 d. ir 7 d.). Duomenų, kad šio administratoriaus kandidatūra prieštarautų imperatyvioms JANĮ 37 straipsnio normoms, teismas neturi.

Vadovaujantis JANĮ 26 straipsnio 3 dalies 1 punktu, jeigu teismas kelia bankroto bylą, teismo nutartyje papildomai nurodoma bazinio atlygio už bankroto proceso administravimą nemokumo administratoriui suma. JANĮ 77 straipsnio 1 dalyje nustatyta, kad bazinis atlygis už bankroto proceso administravimą yra atlygio nemokumo administratoriui dalis už visą bankroto proceso administravimo laikotarpį ir jo sumą nustato teismas, vadovaudamasis Vyriausybės patvirtintais atlygio už bankroto proceso administravimą dydžiais. Paaiškėjus naujoms aplinkybėms teismas motyvuotu nemokumo administratoriaus arba kreditorių susirinkimo prašymu turi teisę pakeisti nustatytą bazinio atlygio už bankroto proceso administravimą sumą (JANĮ 77 str. 3 d.). Vyriausybės 2019 m. rugsėjo 4 d. nutarimu Nr. 924 „Dėl Lietuvos Respublikos juridinių asmenų nemokumo įstatymo įgyvendinimo“ nustatyta, kad bazinio atlygio dydis negali būti mažesnis už 5 MMA ir didesnis už 50 MMA.

Atsižvelgus į bankroto iškėlimo dienai turimus duomenis apie įmonę, nemokumo administratoriui nustatytinas 3 210,00 Eur (5 MMA) bazinis atlygis (JANĮ 26 str. 3 d. 1 p., 77 str. 1 d.).

Iškėlus bankroto bylą, iki šios nutarties įsiteisėjimo dienos areštuotinas įmonės ilgalaikis turtas, prie trumpalaikio turto priskiriamas nekilnojamasis turtas ar turtinės teisės (JANĮ 26 str. 3 d. 3 p.).

Įmonės valdymo organams nustatytinas 10 dienų terminas nuo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos perduoti nemokumo administratorei įmonės valdomą ir naudojamą turtą pagal nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenis, visus įmonės dokumentus, buhalterinės apskaitos registrus ir kitą įmonės informaciją, susijusią su jos veikla (JANĮ 26 str. 3 d. 2 p., 57 str. 1 d. 1 ir 2 p.). Išaiškintina, kad valdymo organams, nustatytu terminu neperdavus nemokumo administratoriui nurodyto turto ir (ar) informacijos, teismas gali jiems skirti iki 1 MMA dydžio baudą už kiekvieną pareigos nevykdymo dieną (JANĮ 57 str. 3 d.).

Pagal JANĮ 41 straipsnio 1 dalies nuostatas, kreditoriai savo reikalavimus ir jų pagrindimo dokumentus per 30 dienų nuo teismo nutarties iškelti nemokumo bylą paskelbimo priežiūros institucijos interneto svetainėje dienos pateikia paskirtam nemokumo administratoriui, taip pat nurodo, kaip yra užtikrintas šių reikalavimų įvykdymas.

Vadovaujantis JANĮ 3 straipsnio 4 punktu, paskirtas nemokumo administratorius įpareigotinas apie įsiteisėjusią teismo nutartį informuoti JANĮ 27 straipsnio 2 dalies 2-5 punktuose nurodytus subjektus.

Vadovaudamasis Juridinių asmenų nemokumo įstatymo 21 straipsnio 2 dalimi, Civilinio proceso kodekso 290-291 straipsniais, teismas

 

n u t a r i a :

 

Iškelti uždarajai akcinei bendrovei „Style comfort company“, juridinio asmens kodas 305082673, buveinės adresas Ukmergės g. 9-38, Kaunas, bankroto bylą.

Paskirti uždarosios akcinės bendrovės „Style comfort company“ nemokumo administratore UAB „Talismanas Lt“ (juridinio asmens kodas 302676083; sąrašo Nr. B-JA185; Radviliškis, Žalgirio g. 47; talismanaslt@gmail.com).

Nustatyti nemokumo administratorei 3 210,00 Eur bazinio atlygio sumą už bankroto proceso administravimą.

Areštuoti iki šios nutarties įsiteisėjimo dienos uždarosios akcinės bendrovės „Style comfort company“, juridinio asmens kodas 305082673, buveinės adresas Ukmergės g. 9-38, Kaunas, ilgalaikį turtą, prie trumpalaikio turto priskiriamą nekilnojamąjį turtą ar turtines teises. Nutartį šioje dalyje vykdyti skubiai.

Nustatyti 10 dienų nuo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos terminą, per kurį netekę įgaliojimų bankrutuojančios įmonės valdymo organai privalo perduoti nemokumo administratoriui juridinio asmens valdomą ir naudojamą turtą pagal nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenis; visus juridinio asmens dokumentus, buhalterinės apskaitos registrus ir kitą juridinio asmens informaciją, susijusią su jo veikla (toliau – juridinio asmens informacija).

Išaiškinti, kad valdymo organams, nustatytu terminu nemokumo administratoriui neperdavus nurodyto turto ir (ar) informacijos, teismas jiems gali skirti iki vieno MMA dydžio baudą už kiekvieną pareigos nevykdymo dieną.

Nustatyti 30 dienų terminą nuo teismo nutarties iškelti nemokumo bylą paskelbimo Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybos prie Finansų ministerijos interneto svetainėje dienos, per kurį kreditoriai gali pateikti nemokumo administratoriui savo reikalavimus ir jų pagrindimo dokumentus, kartu nurodant, kaip yra užtikrintas šių reikalavimų įvykdymas.

Pavesti nemokumo administratoriui atlikti Lietuvos Respublikos juridinių asmenų nemokumo įstatymo 59 straipsnyje nustatytus veiksmus, sušaukti pirmąjį kreditorių susirinkimą Juridinių asmenų nemokumo įstatymo 60 straipsnio 1 dalyje nustatytu terminu.

Nutarties kopiją ne vėliau kaip kitą darbo dieną nuo šios nutarties priėmimo dienos išsiųsti ieškovams, atsakovei, nemokumo administratoriui, Turto areštų aktų registrui.

Įsiteisėjusios nutarties kopiją ne vėliau kaip kitą darbo dieną nuo šios nutarties įsiteisėjimo dienos išsiųsti Juridinių asmenų registrui, antstolei Audronei Adomaitienei, Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybai prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos, Garantinio fondo administratoriui Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Kauno skyriui bei Turto arešto aktų registrui.

Įpareigoti nemokumo administratorių apie įsiteisėjusią teismo nutartį dėl nemokumo bylos iškėlimo nedelsiant informuoti JANĮ 27 straipsnio 2 dalies 2-5 punktuose nurodytus subjektus.

Nutartis, išskyrus jos dalį dėl nemokumo administratoriaus skyrimo, per septynias dienas nuo jos įteikimo dienos gali būti skundžiama atskiruoju skundu Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą.

 

 

Teisėja                                                    Žibutė Budžienė