Civilinė byla Nr. B2-1638-577/2021

Teisminio proceso Nr. 2-55-3-00086-2021-4

Procesinio sprendimo kategorija 3.4.3.4.

 (S)

 

img1 

 

VILNIAUS APYGARDOS TEISMAS

 

N U T A R T I S

 

2021 m. kovo 4 d.

Vilnius

Vilniaus apygardos teismo teisėja Jadvyga Mardosevič, rašytinio proceso tvarka išnagrinėjusi civilinę bylą pagal ieškovo A. S. pareiškimą dėl bankroto bylos iškėlimo atsakovei uždarajai akcinei bendrovei „Šiaurės projektai“,

 

n u s t a t ė :

 

Ieškovas A. S. kreipėsi į teismą, prašydamas iškelti atsakovei UAB „Šiaurės projektai“ bankroto bylą. Nurodė, kad Lietuvos Respublikos Valstybinės darbo inspekcijos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Vilniaus darbo ginčų komisijos 2019 m. rugpjūčio 7 d. sprendimu Nr. DGKS-4873 nuspręsta išieškoti A. S. iš atsakovės 722 Eur darbo užmokesčio už 2019 m. vasario mėnesį (su privalomais mokesčiais), 852,92 Eur galutinį atsiskaitymą (darbo užmokestis už 2019 m. kovo mėnesį su kompensacija už nepanaudotas kasmetines atostogas (suma su privalomais mokesčiais)), 2 968 Eur dienpinigius (suma atskaičius mokesčius). Atsakovė įsipareigojimų nevykdė, o 2020 m. lapkričio 11 d. buveinės adresu išsiuntus pranešimą dėl bankroto bylos iškėlimo, susitarimo dėl pagalbos finansiniams sunkumams įveikti atsakovė nesudarė, sprendimo bankroto procesą vykdyti ne teismo tvarka, nepriėmė. Daro išvadą, kad bendrovė yra nemoki ir negalės įvykdyti turtinių prievolių.

Atsakovė ir jos vadovas atsiliepimo į ieškinį, taip pat ir teismo reikalautų dokumentų nepateikė.

Pareiškimas dėl bankroto bylos iškėlimo tenkintinas.

Pagal Lietuvos Respublikos juridinių asmenų nemokumo įstatymo (toliau – JANĮ) 21 straipsnio 2 dalį bankroto byla keliama, jeigu juridinis asmuo yra nemokus ir jam nėra keliama restruktūrizavimo byla. Pagal JANĮ 22 straipsnio 3 dalies 1-4 punktus teismas atsisako iškelti bankroto bylą, jeigu yra bent viena iš šių aplinkybių: 1) juridinis asmuo iki teismo nutarties iškelti bankroto bylą priėmimo patenkina kreditoriaus, kuris kreipėsi į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo, reikalavimus; 2) juridinis asmuo nėra nemokus; 3) juridiniam asmeniui iškelta restruktūrizavimo byla; 4) pareiškimo iškelti bankroto bylą nagrinėjimo metu teismas nustato, kad juridinio asmens turto nepakanka bankroto proceso administravimo išlaidoms apmokėti, išskyrus JANĮ 23 straipsnio 1 dalyje nurodytą atvejį.

Juridinių asmenų registre atsakovė UAB „Šiaurės projektai“ įregistruota 2016 m. spalio 17 d.; įmonės vadovas – D. Z.. Įmonės finansinės atskaitomybės dokumentai juridinių asmenų registro tvarkytojui paskutinį kartą pateikti 2019 m. rugsėjo 23 d. Pagal balansą už 2018 metus, įmonė turėjo 29 861 Eur turto (iš jo – 5 105 Eur ilgalaikis materialus turtas, 24 756 Eur – trumpalaikis turtas (23 234 Eur gautinos sumos, 1 522 Eur pinigai ir pinigų ekvivalentai), o mokėtinos sumos ir kiti įsipareigojimai siekė 106 263 Eur (visa suma – per vienerius metus mokėtinos sumos ir kiti trumpalaikiai įsipareigojimai). Iš Pelno (nuostolio) ataskaitos matyti, kad įmonė 2018 metais veikė nuostolingai (nuostolis 753 Eur). Atsakovės vadovui nepateikus teismui reikalaujamų dokumentų, jokių aktualių duomenų įvertinti įmonės finansinę padėtį ar realiai valdomą turtą teismas neturi, dėl ko vertina šiuo metu esančią atsakovės finansinę būklę ir gyvybingumą pagal ieškovės pateiktus bei iš viešųjų registrus gautus duomenis.

Iš viešai prieinamų duomenų matyti, jog atsakovė darbuotojų neturi; jos skola Sodrai – 5,17 Eur. Nekilnojamojo turto UAB „Šiaurės projektai“ neturi, įmonės vardu registruota transporto priemonė BMW X5, valst. Nr. (duomenys neskelbtini) kuriai taikomi apribojimai (areštai); antstolių informacinės sistemos duomenimis, šiuo metu yra 19 vykdomųjų bylų, kuriose atliekamas išieškojimas iš UAB „Šiaurės projektai“. Ieškovas pateikė duomenis, kad Lietuvos Respublikos Valstybinės darbo inspekcijos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Vilniaus darbo ginčų komisijos 2019 m. rugpjūčio 7 d. sprendimu Nr. DGKS-4873 nuspręsta išieškoti A. S. iš atsakovės 722 Eur darbo užmokesčio už 2019 m. vasario mėnesį (su privalomais mokesčiais), 852,92 Eur galutinį atsiskaitymą (darbo užmokestis už 2019 m. kovo mėnesį su kompensacija už nepanaudotas kasmetines atostogas (suma su privalomais mokesčiais)), 2 968 Eur dienpinigius (suma atskaičius mokesčius). Esant tokioms aplinkybėms yra pagrindas pripažinti, kad atsakovė atitinka įstatymo nustatytus nemokumo kriterijus, numatytus JANĮ 2 straipsnio 7 dalyje, bendrovė neatsiskaito su kreditoriais, t. y. laiku nevykdo turtinių prievolių. Byloje nėra duomenų, kad UAB „Šiaurės projektai“ finansiniai sunkumai yra laikini ir jos finansinė padėtis galėtų artimiausiu metu pagerėti. Teismų informacinės sistemos LITEKO duomenimis atsakovei nėra keliama ar iškelta restruktūrizavimo byla. Aplinkybių, kurių pagrindu būtų galima atsisakyti kelti bankroto bylą, byloje nenustatyta (JANĮ 22 straipsnio 3 dalis). Bankroto procesas taikomas tada, kai reikia likviduoti neveiklius, nemokius rinkos dalyvius. Atsižvelgdamas į nustatytas aplinkybes, teismas sprendžia, kad UAB „Šiaurės projektai“ keltina bankroto byla (JANĮ 2 straipsnio 7 dalis, 21 straipsnio 2 dalis).

Nutartimi, kuria iškeliama bankroto byla, kartu paskiriamas nemokumo administratorius (JANĮ 34 straipsnio 7 dalis), vadovaujantis Nemokumo administratorių atrankos taisyklėmis ir naudojantis atrankos programa (JANĮ 34 straipsnio 3 dalis). Nustatyta tvarka atrinktas nemokumo administratorius A. R., sąrašo eilės numeris N-FA0144, kuris pareiškė sutikimą teikti atsakovui administravimo paslaugas bankroto procese. Duomenų, kad administratoriaus kandidatūra prieštarautų imperatyvioms JANĮ 37 straipsnio normoms, teismas neturi. Teismo nutartis paskirti nemokumo administratorių neskundžiama (JANĮ 40 straipsnio 2 dalis).

Vadovaujantis JANĮ 26 straipsnio 3 dalies 1 punktu, jeigu teismas kelia bankroto bylą, teismo nutartyje papildomai nurodoma bazinio atlygio už bankroto proceso administravimą nemokumo administratoriui suma. Lietuvos Respublikos Vyriausybė 2019 m. gruodžio 18 d. nutarimo Nr. 1299 2.2 punktu patvirtino bazinio atlygio už bankroto proceso administravimą dydžius. Byloje nesant pakankamai duomenų tiksliam baziniam dydžiui paskaičiuoti, teismas, atsižvelgdamas į tai, jog bazinio atlygio dydis negali būti mažesnis už 5 MMA ir didesnis už 50 MMA, sprendžia, kad nagrinėjamu atveju nustatytina 3 210 Eur (5 MMA) atlygio už bankroto proceso administravimą nemokumo administratoriui suma.

Iki nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos areštuojamas bankrutuojančios UAB „Šiaurės projektai“ ilgalaikis turtas, prie trumpalaikio turto priskiriamas nekilnojamasis turtas ar turtinės teisės (JANĮ 26 straipsnio 3 dalies 3 punktas). Nutarties dalis dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo vykdytina skubiai (CPK 152 straipsnio 1 dalis).

 

Teismas, vadovaudamasis JANĮ 21 straipsnio 2 dalimi, 25, 26 straipsniais, Civilinio proceso kodekso 290 - 291 straipsniais,

 

n u t a r i a :

 

Iškelti UAB „Šiaurės projektai“ (juridinio asmens 304412545, registracijos adresas (duomenys neskelbtini) bankroto bylą.

UAB „Šiaurės projektai“ nemokumo administratoriumi paskirti A. R., sąrašo eilės numeris N-FA0144.

Nustatyti nemokumo administratoriui 3 210 Eur (5 MMA) dydžio atlygį už bankroto proceso administravimą.

Iki šios nutarties įsiteisėjimo dienos areštuoti bankrutuojančios UAB „Šiaurės projektai“ (juridinio asmens 304412545, registracijos adresas (duomenys neskelbtini)  nekilnojamąjį turtą, prie trumpalaikio turto priskiriamą nekilnojamąjį turtą ar turtines teises.

Nutarties dalį dėl nekilnojamo turto, prie trumpalaikio turto priskiriamo nekilnojamojo turto ar turtinių teisių arešto vykdyti skubiai.

Nustatyti 30 dienų terminą nuo teismo nutarties iškelti nemokumo bylą paskelbimo Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos interneto svetainėje, per kurį kreditoriai turi pareikšti savo reikalavimus ir pateikti jų pagrindimo dokumentus, taip pat nurodyti kaip yra užtikrintas šių reikalavimų įvykdymas, paskirtai nemokumo administratorei ir pavesti bankroto administratorei po termino pabaigos ne vėliau kaip per 30 dienų pateikti teismui tvirtinti kreditorių sąrašą, pateikiant savo nuomonę dėl kreditorių reikalavimų pagrįstumo.

Įpareigoti bankrutuojančios įmonės valdymo organus per 15 dienų nuo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos perduoti nemokumo administratoriui:

1)        juridinio asmens valdomą ir naudojamą turtą pagal nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenis;

2)        visus juridinio asmens dokumentus, buhalterinės apskaitos registrus ir kitą juridinio asmens informaciją, susijusią su jo veikla.

Pavesti paskirtam nemokumo administratoriui atlikti Lietuvos Respublikos juridinių asmenų nemokumo įstatymo 27, 32 ir 33 straipsniuose nurodytus veiksmus, o taip pat veiksmus, numatytus JANĮ 59 bei 60 straipsniuose.

Įpareigoti paskirtą nemokumo administratorių, sužinojus apie iškeltas bylas ar antstoliams pateiktus vykdomuosius dokumentus dėl išieškojimo iš įmonės, kuriai iškelta bankroto byla, taip pat apie ikiteisminio tyrimo įstaigose, prokuratūrose atliekamus tyrimus, baudžiamąsias bylas, jeigu baudžiamosiose bylose pareikšti bankrutuojančios įmonės kreditorių civiliniai ieškiniai, jeigu baudžiamosiose bylose areštuotas bankrutuojančios įmonės turtas, nedelsiant apie tai raštu informuoti teismą.

Išsiųsti nutarties kopijas atsakovei ir jos vadovui, ieškovui, nemokumo administratoriui, Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybai prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos, Turto arešto aktų registrui.

Įsiteisėjusią nutartį išsiųsti Juridinių asmenų registro tvarkytojui, Turto arešto aktų registrui, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Alytaus skyriui, Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybai prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos ir antstoliams, kuriems yra pateikti vykdomieji dokumentai dėl išieškojimo iš šio juridinio asmens ar dėl jo turto arešto.

Nutarties dalis dėl nemokumo administratoriaus paskyrimo ir bazinio atlygio už bankroto proceso administravimą neskundžiama, kita nutarties dalis per 7 dienas nuo jos patvirtintos kopijos įteikimo dienos gali būti skundžiama atskiruoju skundu Lietuvos apeliaciniam teismui, atskirąjį skundą pateikiant per Vilniaus apygardos teismą.

 

 

Teisėja                                         Jadvyga Mardosevič