Civilinė byla Nr. eB2-764-265/2021

Teisminio proceso Nr. 2-57-3-00168-2021-7

Procesinio sprendimo kategorijos: 

3.4.3.4; 3.4.3.5.1

                           (S)

img1 

 

KLAIPĖDOS APYGARDOS TEISMAS

 

N U T A R T I S

 

2021 m. rugpjūčio 10 d.

Klaipėda

 

Klaipėdos apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjas Alvydas Žerlauskas

teismo posėdyje rašytinio proceso tvarka išnagrinėjo ieškovės Valstybinės mokesčių inspekcijos prie LR finansų ministerijos pareiškimą atsakovei uždarajai akcinei bendrovei „Automobilių importai“ dėl bankroto bylos iškėlimo, tretieji asmenys VSDFV Klaipėdos skyrius, Klaipėdos teritorinė muitinė.

 

Teismas

 

n u s t a t ė :

 

1.       Ieškovė Valstybinė mokesčių inspekcija prie LR finansų ministerijos kreipėsi į teismą, prašydama iškelti bankroto bylą uždarajai akcinei bendrovei „Automobilių importai“. Nurodė, kad atsakovė nevykdo privalomųjų mokėjimų. Atsakovės įsiskolinimas ieškovės biudžetui 2021-07-21 sudarė 151 064,84 Eur mokestinę nepriemoką. Ieškovė išsiuntė atsakovei pranešimą dėl įsiskolinimo sumokėjimo ir ketinimo kreiptis į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo, tačiau atsakovė skolos nesumokėjo, todėl turi pagrindą teigti, kad atsakovė yra nemoki.

2.       Atsakovė atsiliepimo į ieškinį nepateikė. 

Teismas

 

k o n s t a t u o j a :

 

Dėl bankroto bylos iškėlimo

 

3.       Vadovaujantis Juridinių asmenų nemokumo įstatymo (toliau – ir JANĮ) 21 straipsnio 2 dalimi, bankroto byla keliama, jeigu juridinis asmuo yra nemokus ir jam nėra keliama restruktūrizavimo byla. Byloje nėra duomenų, kad atsakovei būtų keliama restruktūrizavimo byla, todėl sprendžiant klausimą dėl bankroto bylos iškėlimo atsakovei būtina įvertinti, ar atsakovė yra nemoki.

4.       Juridinio asmens nemokumas – juridinio asmens būsena, kai juridinis asmuo laiku negali vykdyti turtinių prievolių arba juridinio asmens įsipareigojimai viršija jo turto vertę (JANĮ 2 straipsnio 7 dalis). Sprendžiant bankroto bylos iškėlimo įmonei klausimą, mokumo pagrindimo našta perkeliama įmonei, kuriai prašoma iškelti bankroto bylą (CPK 12, 178 straipsniai) (Lietuvos apeliacinio teismo 2019 m. balandžio 11 d. nutartis civilinėje byloje Nr. e2-646-823/2019, 18 p.). 

5.       Iš bylos medžiagos matyti, kad atsakovė ilgą laiką neatsiskaito su ieškove, atsakovė neturi registruoto turto ir per Piniginių lėšų apribojimo informacinę sistemą pateikti ieškovės mokėjimo nurodymai nėra įvykdyti. 

6.       Atsižvelgdamas į tai, kas paminėta anksčiau, teismas sprendžia, kad byloje pakankama duomenų konstatuoti, kad atsakovė yra nemoki, todėl jai keltina bankroto byla.

7.       Teisės aktų nustatyta tvarka atlikus nemokumo administratoriaus atranką, atsakovės nemokumo administratore skirtina uždaroji akcinė bendrovė „Audmina“, nemokumo administratorių sąrašo eilės Nr. B-JA0112.

 

Dėl bazinio atlygio už bankroto administravimą

 

8.       JANĮ 26 straipsnio 3 dalies 1 punkte nustatyta, kad teismo nutartyje iškelti bankroto bylą turi būti nurodyta bazinio atlygio už bankroto proceso administravimą nemokumo administratoriui suma. Ši suma apskaičiuojama vadovaujantis Bazinio atlygio už bankroto proceso administravimą dydžiais, patvirtintais Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2019 m. rugsėjo 4 d. nutarimu Nr. 924 „Dėl įgaliojimų suteikimo įgyvendinant Lietuvos Respublikos juridinių asmenų nemokumo įstatymą“ (Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2019 m. gruodžio 18 d. nutarimo Nr. 1299 redakcija). Atlikus skaičiavimus pagal minėtus Vyriausybės patvirtintus dydžius, nemokumo administratoriui nustatomas 3 210 Eur bazinis atlygis už bankroto proceso administravimą. 

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso 290–291 straipsniais, teismas

 

n u t a r i a :

 

atsakovei uždarajai akcinei bendrovei „Automobilių importai“, juridinio asmens kodas 304405216, registracijos adresas Artojo g. 7C, Klaipėda, iškelti bankroto bylą.  

Bankrutuojančios UAB „Automobilių importai“ nemokumo administratore paskirti uždarąją akcinę bendrovę „Audmina“, nemokumo administratorių sąrašo eilės Nr. B-JA0112. 

Nustatyti nemokumo administratorei 3 210 Eur bazinį atlygį už bankroto proceso administravimą.

Iki nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos areštuoti UAB „Automobilių importai“, juridinio asmens kodas 304405216, registracijos adresas Artojo g. 7C, Klaipėda, ilgalaikį turtą, prie trumpalaikio turto priskiriamą nekilnojamąjį turtą ir turtines teises.

Nustatyti, kad bankrutuojančios UAB „Automobilių importai“ kreditoriai turi teisę pareikšti savo reikalavimus nemokumo administratorei UAB „Audmina per 30 dienų nuo įsiteisėjusios teismo nutarties iškelti bankroto bylą paskelbimo Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos interneto svetainėje dienos, nurodydami, kaip yra užtikrintas šių reikalavimų įvykdymas.

Įpareigoti bankrutuojančios UAB „Automobilių importai“ vadovą per 15 dienų nuo nutarties įsiteisėjimo dienos perduoti administratorei įmonės valdomą ir naudojamą turtą pagal nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenis, taip pat visus įmonės dokumentus, buhalterinės apskaitos registrus ir kitą įmonės informaciją, susijusią su jos veikla, o administratorių įpareigoti perimti visus dokumentus ir perduodamą turtą.

Išaiškinti vadovui, kad jeigu asmuo, kurį teismas įpareigojo per jo nustatytą terminą perduoti administratorei anksčiau nurodytą turtą ir (ar) informaciją, turto ir (ar) informacijos neperduoda, teismas gali jam skirti iki vienos MMA dydžio baudą už kiekvieną pareigos nevykdymo dieną.

Neįsiteisėjusios nutarties kopijas išsiųsti ieškovui, atsakovei, paskirtajai administratorei, Turto arešto aktų registrui, Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybai prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos.

Įsiteisėjusios nutarties kopijas išsiųsti Juridinių asmenų registro tvarkytojui, antstoliams, kuriems yra pateikti vykdomieji dokumentai dėl išieškojimo iš atsakovės ar dėl jos turto arešto, Garantinio fondo administratoriui Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Kauno skyriui, Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybai prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos.

Įpareigoti bankrutuojančios UAB „Automobilių importai“ administratorę UAB „Audmina“,  gavus duomenis apie kituose teismuose nagrinėjamas bylas, kuriose šiam juridiniam asmeniui pareikšti turtiniai reikalavimai arba kuriose turtinius reikalavimus yra pareiškęs pats juridinis asmuo, taip pat apie ikiteisminius tyrimus ar baudžiamąsias bylas, kuriose pareikšti juridinio asmens kreditorių civiliniai ieškiniai ar areštuotas juridinio asmens turtas, nedelsiant apie tai informuoti teismą raštu.

Nutartis per 7 dienas nuo jos įteikimo dienos gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui, paduodant atskirąjį skundą per Klaipėdos apygardos teismą.

 

 

Teisėjas                                                         Alvydas Žerlauskas