Civilinė byla Nr. eB2-480-524/2023

Teisminio proceso Nr. 2-57-3-00033-2023-0

Procesinio sprendimo kategorija 3.4.3.4;    3.4.3.5.1

(S)

 

img1 

 

KLAIPĖDOS APYGARDOS TEISMAS

 

N U T A R T I S

 

2023 m. kovo 30 d.

Klaipėda

 

Klaipėdos apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėja Erika Misiūnienė, rašytinio proceso tvarka išnagrinėjusi ieškovės Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos Finansų ministerijos pareiškimą atsakovei uždarajai akcinei bendrovei  „Kisupės transportas“, dėl bankroto bylos iškėlimo

 

n u s t a t ė :

 

1.       Teisme 2023 m. vasario 15 d. gautas ieškovės Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos Finansų ministerijos pareiškimas dėl bankroto bylos iškėlimo atsakovei. Pareiškime nurodoma, kad VMI 2023 m. vasario 14 d. duomenimis UAB „Kisupės transportas“ mokestinė nepriemoka yra 14001,55 Eur. Sprendimai išieškoti mokestinę nepriemoką iš turto buvo perduoti vykdyti antstolei A. R. Ž., tačiau antstolė lėšų neišieškojo. Antstolė A. R. Ž. 2023 m. vasario 8 d. patvarkymu dėl vykdomosios bylos užbaigimo ir vykdomojo dokumento grąžinimo: Nr. S-23-75-3203 su 2023 m. vasario 8 d. Išieškojimo negalimumo aktu Nr. S-23-75-3183 grąžino vykdomuosius dokumentus išieškotojai VMI prie FM neįvykdytus.

2.       Atsakovė atsiliepimo į pareiškimą nepateikė. 

 

         Teismas

 

k o n s t a t u o j a :

 

Dėl bankroto bylos iškėlimo

 

3.       Vadovaujantis Juridinių asmenų nemokumo įstatymo (toliau – ir JANĮ) 21 straipsnio 2 dalimi, bankroto byla keliama, jeigu juridinis asmuo yra nemokus ir jam nėra keliama restruktūrizavimo byla. Byloje nėra duomenų, kad atsakovei būtų keliama restruktūrizavimo byla, todėl sprendžiant klausimą dėl bankroto bylos iškėlimo atsakovei būtina įvertinti, ar atsakovė yra nemoki.

4.       Juridinio asmens nemokumas – juridinio asmens būsena, kai juridinis asmuo laiku negali vykdyti turtinių prievolių arba juridinio asmens įsipareigojimai viršija jo turto vertę (JANĮ 2 straipsnio 7 dalis). Sprendžiant bankroto bylos iškėlimo įmonei klausimą, mokumo pagrindimo našta perkeliama įmonei, kuriai prašoma iškelti bankroto bylą (CPK 12, 178 straipsniai) (Lietuvos apeliacinio teismo 2019 m. balandžio 11 d. nutartis civilinėje byloje Nr. e2-646-823/2019, 18 p.). 

5.       Šioje byloje įmonė savo mokumo neįrodinėja.

6.       UAB „Kisupės transportas“ 2020 m. balanse nurodyta, kad  įmonė turto turėjo 72251 Eur vertės. Mokėtinos sumos ir kiti įsipareigojimai sudarė 47078 Eur, iš jų: per vienerius metus mokėtinos sumos ir kiti trumpalaikiai įsipareigojimai sudarė 47078 Eur. Juridinių asmenų registro duomenimis UAB „Kisupės transportas“ nėra teikusi finansinės atskaitomybės dokumentų už vėlesnius kaip 2020 metus, todėl vertinant bendrovės nemokumą turi būti atsižvelgta į faktiškai bendrovės turimą turtą bei galimybę išieškoti skolas iš šios bendrovės. UAB „Kisupės transportas“ nepriemoka susidarė nuo 2020 m. gegužės mėn., nepriemokos išieškojimas buvo nerezultatyvus, todėl akivaizdu, kad bendrovė negali laiku vykdyti turtinių prievolių. Byloje nėra įrodymų, kad Įmonė yra įtraukta į Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) nukentėjusių nuo COVID-19 pandemijos sąrašą.

7.       VĮ Registrų centro ir VĮ „Regitra“ duomenimis, nekilnojamojo turto  ir transporto priemonių UAB „Kisupės transportas“ neturi.

8.       Kasacinis teismas pažymėjo, kad juridinio asmens nemokumas  sietinas su tokiais požymiais: 1) juridinis asmuo nebevykdo įstatuose apibrėžtos veiklos arba vykdoma veikla ilguoju periodu kuria tik nuostolius ir nėra perspektyvų atkurti įprastos veiklos vykdymą ir stabilizuoti padėtį; 2) juridinis asmuo sistemiškai nevykdo savo įsipareigojimų kreditoriams; 3) juridinis asmuo neturi turto, kuris būtų pakankamas kreditorių finansiniams reikalavimams patenkinti (Lietuvos Aukščiausiojo Teismo 2019 m. gegužės 20 d. nutartis civilinėje byloje Nr. e3K-3-105-684/2019).

9.       Atsižvelgdamas į tai, kas paminėta anksčiau, teismas sprendžia, kad byloje pakankama duomenų konstatuoti, kad atsakovė negali vykdyti prievolių ir atsakovės įsipareigojimai viršija jos turto vertę, t. y. atsakovė yra nemoki, todėl jai keltina bankroto byla .

10.       Teisės aktų nustatyta tvarka atlikus nemokumo administratoriaus atranką, atsakovės nemokumo administratoriumi skirtina R. Ž., nemokumo administratorių sąrašo eilės Nr. N-FA .

 

Dėl bazinio atlygio už bankroto administravimą

 

11.       JANĮ 26 straipsnio 3 dalies 1 punkte nustatyta, kad teismo nutartyje iškelti bankroto bylą turi būti nurodyta bazinio atlygio už bankroto proceso administravimą nemokumo administratoriui suma. Ši suma apskaičiuojama vadovaujantis Bazinio atlygio už bankroto proceso administravimą dydžiais, patvirtintais Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2019 m. rugsėjo 4 d. nutarimu Nr. 924 „Dėl įgaliojimų suteikimo įgyvendinant Lietuvos Respublikos juridinių asmenų nemokumo įstatymą“ (Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2019 m. gruodžio 18 d. nutarimo Nr. 1299 redakcija). Atlikus skaičiavimus pagal Vyriausybės nutarimu patvirtintus dydžius, nemokumo administratoriui nustatomas 4200 Eur bazinis atlygis už bankroto proceso administravimą.

12.       Teismo nutarties dėl bankroto bylos iškėlimo priėmimo dieną Lietuvos Respublikoje galioja 840 Eur MMA ( Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2022 m. spalio 7 d. nutarimas Nr. 1014 „Dėl 2023 metais taikomo minimaliojo darbo užmokesčio“). Taigi nemokumo administratoriaus 5 MMA bazinis atlygis už bankroto proceso administravimą turi būti 4200 Eur (5 x 840 Eur).

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso 290–291 straipsniais, teismas

 

n u t a r i a

 

          Iškelti nemokumo bankroto bylą UAB „ Kisupės transportas“, kodas 305080220, adresu (duomenys neskelbtini). 

          Bankrutuojančios UAB „ Kisupės transportas“   nemokumo administratore paskirti R. Ž., a.k. . (duomenys neskelbtini) , darbovietės adresas (duomenys neskelbtini), tel. Nr. (duomenys neskelbtini), el. paštas (duomenys neskelbtini).

           Nustatyti nemokumo administratoriui 4 200 Eur bazinį atlygį už bankroto proceso administravimą.

           Iki nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos areštuoti atsakovės UAB „ Kisupės transportas“, kodas 305080220, adresu (duomenys neskelbtini), ilgalaikį turtą, prie trumpalaikio turto priskiriamą nekilnojamąjį turtą ir turtines teises.

Nustatyti, kad bankrutuojančios uždarosios akcinės bendrovės „Kisupės transportas“    kreditoriai turi teisę pareikšti savo reikalavimus nemokumo administratorei  per 30 dienų nuo įsiteisėjusios teismo nutarties iškelti bankroto bylą paskelbimo Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos interneto svetainėje dienos, nurodydami, kaip yra užtikrintas šių reikalavimų įvykdymas.

Įpareigoti bankrutuojančios UAB „Kisupės transportas“  vadovą M. M. per 15 dienų nuo nutarties įsiteisėjimo dienos perduoti administratoriui įmonės valdomą ir naudojamą turtą pagal nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenis, taip pat visus įmonės dokumentus, buhalterinės apskaitos registrus ir kitą įmonės informaciją, susijusią su jos veikla, o administratorių įpareigoti perimti visus dokumentus ir perduodamą turtą.  

Išaiškinti M. M.,  kad jeigu asmuo, kurį teismas įpareigojo per jo nustatytą terminą perduoti administratoriui anksčiau nurodytą turtą ir (ar) informaciją, turto ir (ar) informacijos neperduoda, teismas gali jam skirti iki vienos MMA dydžio baudą už kiekvieną pareigos nevykdymo dieną.

Neįsiteisėjusios nutarties kopijas išsiųsti ieškovei, atsakovei, paskirtajam administratoriui, Turto arešto aktų registrui, Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybai prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos. 

Įsiteisėjusios nutarties kopijas išsiųsti Juridinių asmenų registro tvarkytojui, antstoliams, kuriems yra pateikti vykdomieji dokumentai dėl išieškojimo iš atsakovės ar dėl jos turto arešto, Garantinio fondo administratoriui Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Alytaus skyriui, Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybai prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos. 

        Įpareigoti bankrutuojančios UAB „Kisupės transportas“   administratorę R. Ž. , gavus duomenis apie kituose teismuose nagrinėjamas bylas, kuriose šiam juridiniam asmeniui pareikšti turtiniai reikalavimai arba kuriose turtinius reikalavimus yra pareiškęs pats juridinis asmuo, taip pat apie ikiteisminius tyrimus ar baudžiamąsias bylas, kuriose pareikšti juridinio asmens kreditorių civiliniai ieškiniai ar areštuotas juridinio asmens turtas, nedelsiant apie tai informuoti teismą raštu.

Nutartis per 7 dienas nuo jos kopijos įteikimo dienos gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui, paduodant atskirąjį skundą per Klaipėdos apygardos teismą.

 

 

Teisėja                                                        Erika Misiūnienė