Civilinė byla Nr. eB2-687-1043/2022

Teisminio proceso Nr. 2-56-3-00615-2021-3

Procesinio sprendimo kategorijos: 3.4.3.4;

 (S)

3.4.3.5.1

 

img1 

 

KAUNO APYGARDOS TEISMAS

 

N U T A R T I S

LIETUVOS RESPUBLIKOS VARDU

 

2022 m. vasario 8 d.

Kaunas

 

Kauno apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėja Anita Sereikienė,

rašytinio proceso tvarka išnagrinėjusi ieškovo Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Kauno skyriaus pareiškimą dėl bankroto bylos iškėlimo atsakovei uždarajai akcinei bendrovei „Anukas“,

 

n u s t a t ė :

 

ieškovas Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Kauno skyrius (toliau – VSDFV Kauno skyrius) prašo iškelti bankroto bylą atsakovei uždarajai akcinei bendrovei (toliau – UAB) „Anukas“. Pareiškime nurodo, kad Valstybinio socialinio draudimo fondo (toliau – Fondo) biudžetui atsakovės įsiskolinimas 2021 m. gruodžio 9 d. sudarė 3 529,46 Eur, iš jų: 3 457,13 Eur valstybinio socialinio draudimo įmokų ir 72,33 Eur delspinigių. Lietuvos Respublikos apdraustųjų valstybiniu socialiniu draudimu ir valstybinio socialinio draudimo išmokų gavėjų registro (toliau – Registras) 2021 m. gruodžio 9 d. duomenimis, UAB „Anukas“ buvo 4 apdraustieji. Valstybės įmonės (toliau - VĮ) Registrų centras 2021 m. gruodžio 9 d. duomenimis, bendrovė nekilnojamojo turto neturėjo, UAB „Anukas“ vardu yra įregistruota transporto priemonė (duomenys neskelbtini), valstybinis numeris Nr. (duomenys neskelbtini) dalyvavimas viešajame eisme draudžiamas, įregistruotas apribojimas. VSDFV Kauno skyrius neturi duomenų apie UAB „Anukas“ finansinius įsipareigojimus ir debitorius. Lietuvos Respublikos juridinių asmenų registro išplėstinio išrašo 2021 m. gruodžio 9 d. duomenimis, informacijos apie UAB „Anukas“ finansinės atskaitomybės pateikimą nėra. Pas antstolius yra dvi vykdomosios bylos dėl 4 313,98 Eur sumos išieškojimo. Kadangi atsakovė UAB „Anukas“ įsiskolinimo Fondo biudžetui nesumokėjo, bendrovės įsipareigojimai viršija jos turto vertę, todėl bendrovė yra nemoki yra jai keltina bankroto byla.

Siekiant pasiruošti civilinės bylos nagrinėjimui, Kauno apygardos teismo 2021 m. gruodžio 12 d. nutartimi ir 2022 m. sausio 4 d. nutartimi atsakovės vadovas buvo įpareigotas pateikti aktualius JANĮ 17 straipsnio 2 dalies 3–7 punktuose nurodytus dokumentus. Atsakovo vadovui teismo procesiniai dokumentai įteikti 2022 m. sausio 8 d., tačiau teismo įpareigojimas neįvykdytas.

Atsakovės pozicijos dėl pareiškimo pagrįstumo ir pareikalautų dokumentų nepateikimas nelaikytinas kliūtimi klausimui dėl bankroto bylos iškėlimo spręsti. Klausimas dėl bankroto bylos iškėlimo UAB „Anukas“ spręstinas vadovaujantis šioje civilinėje byloje pateiktais ir teismo iniciatyva išreikalautais rašytiniais įrodymais.

Pareiškimas dėl bankroto bylos iškėlimo tenkinamas.

Pagal JANĮ 21 straipsnio 2 dalį, bankroto byla keliama, jeigu juridinis asmuo yra nemokus ir jam nėra keliama restruktūrizavimo byla. Nemokumo sąvoka yra apibrėžta JANĮ 2 straipsnio 7 dalyje, kurioje nurodyta, kad juridinio asmens nemokumas yra juridinio asmens būsena, kai juridinis asmuo laiku negali vykdyti turtinių prievolių arba juridinio asmens įsipareigojimai viršija jo turto vertę.

Iš pateiktų į bylą dokumentų nustatyta, kad atsakovė UAB „Anukas“ Juridinių asmenų registre įregistruota 2020 m. gegužės 22 d., įmonės vadovas yra E. P. (2021 m. gruodžio 14 d. Lietuvos Respublikos Juridinių asmenų registro išplėstinis išrašas su istorija). Bendrovė Juridinių asmenų registro tvarkytojui nėra pateikusi finansinių ataskaitų. Viešų registrų duomenimis įmonė nekilnojamojo turto neturi, tačiau bendrovė turi transporto priemonę (duomenys neskelbtini), valstybinis numeris Nr. (duomenys neskelbtini) kuri yra areštuota. Atsakovei nepateikus duomenų apie turimą turtą ir jo vertę, teismas negali vertinti jo pakankamumo turimoms turtinėms prievolėms įvykdyti.

Kartu su pareiškimu dėl bankroto bylos atsakovei UAB „Anukas“ iškėlimo VSDFV Kauno skyriaus pateikti duomenys patvirtina, kad atsakovės įsiskolinimas Fondo biudžetui yra 3 529,46 Eur. Registro 2021 m. gruodžio 9 d. duomenimis, UAB „Anukas“ buvo 4 apdraustieji. Iš Antstolių informacinėje sistemoje esančių duomenų nustatyta, kad atsakovės atžvilgiu yra vykdomos dvi vykdomosios bylos: vykdomoji byla Nr. 0106/21/01349 dėl 540,13 Eur skolos išieškojimo išieškotojos UAB „Įrankis.lt“ naudai ir vykdomoji byla Nr. 0106/21/00830 dėl 3 775,85 Eur skolos išieškojimo išieškotojos UAB „Saimonas“. Nurodyti duomenys leidžia spręsti apie tai, kad atsakovė negali laiku vykdyti turtinių prievolių.

Įvertinęs byloje esančius duomenis, teismas sprendžia, kad atsakovės turtinė padėtis atitinka JANĮ 2 dalies 7 dalyje nurodytą įmonės nemokumo sąvoką, nes atsakovė laiku negali vykdyti turtinių prievolių. Duomenų, kad atsakovės UAB „Anukas“ finansinė padėtis galėtų pagerėti, t. y. jog atsakovės negalėjimas įvykdyti pinigines prievoles (sumokėti skolas) yra laikinas, nėra. Teismas konstatuoja, kad yra įstatyminis pagrindas atsakovei UAB „Anukas“ iškelti bankroto bylą (JANĮ 2 straipsnio 7 dalis, 21 straipsnio 2 dalis).

Pagrindų, įpareigojančių atsisakyti kelti bankroto bylą, nenustatyta (JANĮ 22 straipsnio 3 dalies 1–4 punktai).

Nutartimi, kuria iškeliama bankroto bylą, vadovaujantis Nemokumo administratorių atrankos taisyklėmis bei naudojantis atrankos programa (JANĮ 34 straipsnio 3 dalis), kartu paskiriamas ir nemokumo administratorius (JANĮ 34 straipsnio 7 dalis).

Atsakovės UAB „Anukas“ nemokumo administratoriumi atrinktas R. B. (sąrašo Nr. N-FA0206), kuris sutinka administruoti UAB „Anukas“ bankroto procesą. Duomenų, kad šio administratoriaus kandidatūra prieštarautų imperatyvioms JANĮ 37 straipsnio normoms, teismas neturi, todėl administruoti atsakovės UAB „Anukas“ bankroto procedūrą skiriamas R. B. (JANĮ 34 straipsnio 2 dalis).

Vadovaujantis JANĮ 26 straipsnio 3 dalies 1 punktu, jeigu teismas kelia bankroto bylą, teismo nutartyje papildomai nurodoma bazinio atlygio už bankroto proceso administravimą nemokumo administratoriui suma. JANĮ 77 straipsnio 1 dalyje nustatyta, kad bazinis atlygis už bankroto proceso administravimą yra atlygio nemokumo administratoriui dalis už visą bankroto proceso administravimo laikotarpį ir jo sumą nustato teismas, vadovaudamasis Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintais atlygio už bankroto proceso administravimą dydžiais, nustatytais atsižvelgiant į šio įstatymo 34 straipsnio 4 dalies 1 punkte nurodytus juridinį asmenį apibūdinančius kriterijus. JANĮ 77 straipsnio 3 dalyje nustatyta, kad paaiškėjus naujoms aplinkybėms dėl juridinį asmenį apibūdinančių kriterijų, teismas motyvuotu nemokumo administratoriaus arba kreditorių susirinkimo prašymu turi teisę pakeisti nustatytą bazinio atlygio už bankroto proceso administravimą sumą.

Lietuvos Respublikos Vyriausybė 2019 m. rugsėjo 4 d. nutarimo Nr. 924 Dėl Lietuvos Respublikos juridinių asmenų nemokumo įstatymo įgyvendinimo (redakcija nuo 2019 m. gruodžio 21 d.) 2.2 punktu patvirtino bazinio atlygio už bankroto proceso administravimą dydžius, kurie, kaip minėta, nustatomi atsižvelgiantį į JANĮ 34 straipsnio 4 dalies 1 punkte nurodytus juridinį asmenį apibūdinančius kriterijus (nekilnojamąjį ir kilnojamąjį turtą, gautinas sumas, nematerialųjį turtą, kitą turtą, kreditorių reikalavimų dydį ir skaičių, taikomą jurisdikciją), taikant atitinkamus vertės koeficientus. Bazinio atlygio dydis negali būti mažesnis už 5 MMA ir didesnis už 50 MMA. Nemokumo administratoriui nustatytinas 3 650,00 Eur dydžio bazinis atlygis (apskaičiuotas administratorių atrankos kompiuterinės programos), kuris gali būti keičiamas JANĮ 77 straipsnio 3 dalyje nustatyta tvarka.

Iškėlus bankroto bylą, iki šios nutarties įsiteisėjimo dienos areštuotinas atsakovės UAB „Anukas“ ilgalaikis turtas, prie trumpalaikio turto priskiriamas nekilnojamasis turtas ar turtinės teisės (JANĮ 26 straipsnio 3 dalies 3 punktas).

Atsakovės UAB „Anukas“ valdymo organams nustatomas 14 dienų terminas nuo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos perduoti nemokumo administratorei juridinio asmens valdomą ir naudojamą turtą pagal nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenis, visus juridinio asmens dokumentus, buhalterinės apskaitos registrus ir kitą juridinio asmens informaciją, susijusią su jo veikla (JANĮ 26 straipsnio 3 dalies 2 punktas, 57 straipsnio 1 dalies 1, 2 punktai).

 

Kauno apygardos teismas, vadovaudamasis Lietuvos Respublikos juridinių asmenų nemokumo įstatymo 21 straipsnio 2 dalimi, 25, 26 straipsniais, Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso 290–291 straipsniais,

 

n u t a r i a :

 

iškelti atsakovei uždarajai akcinei bendrovei „Anukas“ (juridinio asmens kodas 305556744, buveinės adresas: Kauno miesto savivaldybės teritorija) bankroto bylą.

Atsakovės uždarosios akcinės bendrovės „Anukas“ nemokumo administratoriumi paskirti R. B. (asmens kodas (duomenys neskelbtini) adresas: Vilniaus m., Ukmergės g. 300F-33, el. paštas: info@bankrupta.lt).

Nustatyti paskirtai nemokumo administratoriui 3 650,00 Eur (trijų tūkstančių šešių šimtų penkiasdešimt eurų) bazinio atlygio sumą už bankroto proceso administravimą.

Iki šios nutarties įsiteisėjimo dienos areštuoti „Anukas“ (juridinio asmens kodas 305556744) ilgalaikį turtą, prie trumpalaikio turto priskiriamą nekilnojamąjį turtą ar turtines teises. Šią nutarties dalį vykdyti skubiai.

Nustatyti, kad įgaliojimų netekę juridinio asmens valdymo organai ne vėliau kaip per 14 dienų nuo šios nutarties įsiteisėjimo dienos privalo perduoti nemokumo administratoriui juridinio asmens valdomą ir naudojamą turtą pagal nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenis, visus juridinio asmens dokumentus, buhalterinės apskaitos registrus ir kitą juridinio asmens informaciją, susijusią su jo veikla.

Išaiškinti, kad valdymo organams, nustatytu terminu neperdavus nemokumo administratoriui nurodyto turto ir (ar) informacijos, teismas gali skirti jiems iki vieno MMA dydžio baudą už kiekvieną pareigos nevykdymo dieną.

Nustatyti, kad uždarosios akcinės bendrovės „Anukas“ kreditoriai per 30 dienų nuo teismo nutarties iškelti nemokumo bylą paskelbimo Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos interneto svetainėje dienos turi teisę pareikšti savo reikalavimus ir jų pagrindimo dokumentus nemokumo administratoriui.

Pavesti nemokumo administratoriui atlikti Lietuvos Respublikos juridinių asmenų nemokumo įstatymo 27 straipsnio 3 dalyje ir 59 straipsnyje nustatytus veiksmus. Jam taip pat pavesti sušaukti pirmąjį kreditorių susirinkimą Lietuvos Respublikos juridinių asmenų nemokumo įstatymo 60 straipsnio 1 dalyje nustatytu terminu.

Nutarties kopiją ne vėliau kaip kitą darbo dieną nuo jos priėmimo dienos išsiųsti ieškovei, atsakovei, paskirtai nemokumo administratoriui, Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybai prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos, Turto arešto aktų registro tvarkytojui.

Nutarties kopiją ne vėliau kaip kitą darbo dieną nuo jos įsiteisėjimo dienos išsiųsti Juridinių asmenų registro tvarkytojui, Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybai prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos, Garantinio fondo administratoriui, antstolei R. S., Turto arešto aktų registro tvarkytojui.

Įpareigoti nemokumo administratorių apie įsiteisėjusią teismo nutartį dėl nemokumo bylos iškėlimo nedelsiant informuoti JANĮ 27 straipsnio 2 dalies 2–5 punktuose nurodytus subjektus.

Nutartis, išskyrus jos dalį dėl administratoriaus paskyrimo, per 7 dienas nuo jos įteikimo gali būti skundžiama atskiruoju skundu Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą.

 

 

Teisėja          Anita Sereikienė