Civilinė byla Nr. eB2-2053-254/2019

Teisminio proceso Nr. 2-56-3-00709-2019-4

Procesinio sprendimo kategorijos: 3.4.3.2.2.3.; 3.4.3.4.

 (S)

 

img1 

 

KAUNO APYGARDOS TEISMAS

 

N U T A R T I S

 

2019 m. spalio 14 d.

Kaunas

 

Kauno apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėja Dalė Burdulienė, teismo posėdyje rašytinio proceso tvarka išnagrinėjo ieškovo Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Kauno skyriaus pareiškimą atsakovei uždarajai akcinei bendrovei „Barvita“ dėl bankroto bylos iškėlimo.

 

Teismas

 

n u s t a t ė :

 

ieškovas Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos (toliau – VSDFV) Kauno skyrius kreipėsi į teismą prašydamas iškelti bankroto bylą atsakovei UAB „Barvita“. Nurodė, kad atsakovė ieškovui yra skolinga 1 327,46 Eur valstybinio socialinio draudimo įmokų už darbuotojus ir delspinigių. Skola geruoju nebuvo sumokėta, jos nepavyko išieškoti ir taikant priverstinio išieškojimo veiksmus – antstolė grąžino neįvykdytą sprendimą su išieškojimo negalimumo aktu. Pagal VĮ Registrų centro ir VĮ Regitros duomenis atsakovė neturi nekilnojamojo turto ir transporto priemonių. Finansinės atskaitomybės nėra teikusi. Nurodytos aplinkybės sudaro pagrindą spręsti, kad atsakovė yra nemoki ir neketina atsiskaityti su kreditoriais.

Ieškinys priimtas nagrinėti 2019 m. rugsėjo 3 d. Tos pačios dienos nutartimi atsakovės administracijos vadovas įpareigotas per 5 dienas nuo teismo nutarties įteikimo pateikti duomenis, reikalingus bankroto bylai iškelti. Teismo nutartis vadovui neįteikta, reikalaujami dokumentai nepateikti. Dėl nurodytų priežasčių teismas vadovaujasi ieškovo pateiktais ir savo iniciatyva iš viešųjų registrų surinktais duomenimis.

 

Pareiškimas dėl bankroto bylos iškėlimo tenkinamas.

 

Bankroto teisinius santykius reglamentuoja Lietuvos Respublikos įmonių bankroto įstatymo (toliau tekste – ĮBĮ) bei Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso (toliau tekste – CPK) nuostatos. ĮBĮ 9 straipsnio 7 dalyje nustatyta, kad įmonei bankroto byla iškeliama, jeigu teismas nustatė, kad yra bent viena iš šių sąlygų: 1) įmonė yra nemoki arba įmonė vėluoja išmokėti darbuotojui (darbuotojams) darbo užmokestį ir su darbo santykiais susijusias išmokas; 2) įmonė negali arba negalės vykdyti įsipareigojimų.

Įmonės nemokumas yra įmonės būsena, kai įmonė nevykdo įsipareigojimų (nemoka skolų, neatlieka iš anksto apmokėtų darbų ir kt.) ir pradelsti įmonės įsipareigojimai (skolos, neatlikti darbai ir kt.) viršija pusę į jos balansą įrašyto turto vertės (ĮBĮ 2 straipsnio 8 dalis). Įmonės vadovas ar kitas asmuo (asmenys) pagal kompetenciją, suteiktą atitinkamos formos juridinius asmenis reglamentuojančiuose įstatymuose ar jų steigimo dokumentuose, turi teisinę pareigą kreiptis į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo, jei įmonė nepajėgi atsiskaityti su kreditoriais ir faktiškai yra nemoki (ĮBĮ 8 straipsnio 1 dalis).

Iš bylos ir viešųjų registrų duomenų matyti, kad UAB „Barvita“ įsteigta 2013 metais. Pagrindinė įmonės veikla – gamyba, prekyba, paslaugų teikimas. Ieškovas pateikė įrodymus, kad atsakovė ieškovui yra skolinga 1 327,46 Eur, apdraustųjų bendrovėje nėra. Dėl susidariusios skolos ieškovas kreipėsi į antstolę R. G. dėl priverstinio išieškojimo iš atsakovės pradėjimo, tačiau antstolė vykdomąjį dokumentą grąžino su skolos išieškojimo negalimumo aktu konstatavusi, kad piniginių lėšų, turto ar pajamų bendrovėje nėra, bendrovė veiklos nevykdo. Iš VĮ Regitros ir VĮ Registrų centro teikiamos informacijos nustatyta, kad atsakovė transporto priemonių ir kito ilgalaikio nekilnojamojo turto neturi, finansinės atskaitomybės dokumentų nėra teikusi. Valstybinės mokesčių inspekcijos viešai skelbiamais duomenimis UAB „Barvita“ valstybės biudžetui skolinga 398,81 Eur. Patikrinus Lietuvos teismų informacinės sistemos LITEKO duomenis nustatyta, kad civilinių ginčų, kuriuose UAB „Barvita“ dalyvautų atsakovės statusu, nėra. Pagal Antstolių informacinės sistemos duomenis, atsakovės turto atžvilgiu išieškojimai pradėti tik ieškovo naudai. Aptartos aplinkybės teikia pagrindą išvadai, kad įmonė neturi apyvartinių lėšų ar likvidaus turto, iš ko galėtų atsiskaityti su kreditoriais, taip pat nėra duomenų apie realiai egzistuojantį trumpalaikį turtą.

Nurodytą aplinkybių visumą, išbandžius visas galimybes gauti patikslintą informaciją, kuri nebuvo gauta dėl atsakovės kaltės, teismas vertina kaip patvirtinančią atsakovės nemokumo faktą, o tai yra pagrindas iškelti jai bankroto bylą (ĮBĮ 9 straipsnio 7 dalies 1 punktas).

Administruoti įmonės bankroto procedūrą skirtina bankroto administratorė MB „Penktas šansas“, kurios kandidatūra atrinkta naudojantis Bankroto administratorių atrankos kompiuterine programa (ĮBĮ 11 straipsnio 2, 4 dalys).

Iškėlus UAB „Barvita“ bankroto bylą, areštuotinas įmonės turtas iki nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos (ĮBĮ 10 straipsnio 4 dalies 2 punktas).

 

Vadovaudamasis Įmonių bankroto įstatymo 9 straipsnio 7 dalies 1 ir 2 punktais, 10 straipsniu, teismas,

 

n u t a r i a :

 

iškelti bankroto bylą uždarajai akcinei bendrovei „Barvita“ (juridinio asmens kodas 303064331, registracijos adresas Kauno m. sav. Kauno m. Sąjungos a. 8-10).

Uždarosios akcinės bendrovės „Barvita“ administratoriumi paskirti mažąją bendriją „Penktas šansas“ (asmenų, teikiančių įmonių bankroto administravimo paslaugas, sąrašo Nr. B-JA316, juridinio asmens kodas 304099424, adresas Radviliškio r. sav. Radviliškio m. Žalgirio g. 47, tel. Nr. (8 422) 43370, el. p. penktas.sansas@gmail.com).

Uždėti uždarosios akcinės bendrovės „Barvita“ (juridinio asmens kodas 303064331, registracijos adresas Kauno m. sav. Kauno m. Sąjungos a. 8-10) turtui ir piniginėms lėšoms areštą, galiojantį iki šios nutarties įsiteisėjimo dienos, draudžiant bet kokius atsiskaitymus.

Nustatyti 30 dienų laikotarpį nuo šios teismo nutarties įsiteisėjimo dienos, iki kada kreditoriai turi teisę pareikšti savo reikalavimus bankrutuojančiai uždarajai akcinei bendrovei „Barvita“.

Nustatyti 10 dienų laikotarpį nuo šios teismo nutarties įsiteisėjimo dienos, per kurį uždarosios akcinės bendrovės „Barvita“  valdymo organai privalo perduoti administratoriui įmonės turtą pagal finansinę atskaitomybę, sudarytą nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenimis ir visus dokumentus.

Apie bankroto bylos iškėlimą nedelsiant pranešti Juridinių asmenų registro tvarkytojui, Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybai prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos, ieškovui, atsakovei.

Apie turtui ir piniginėms lėšoms taikytą areštą bei apie šios nutarties įsiteisėjimą pranešti Turto arešto registrų tvarkytojui.

Pavesti uždarosios akcinės bendrovės „Barvita“ administratoriui atlikti veiksmus, numatytus ĮBĮ 10 straipsnio 4 dalies 3 punkte, 7 dalies 8 punkte.

Pavesti administratoriui per ĮBĮ 22 straipsnio 1 dalyje nustatytą terminą sušaukti pirmąjį uždarosios akcinės bendrovės „Barvita“ kreditorių susirinkimą.

Nutartis, išskyrus jos dalį dėl administratoriaus kandidatūros skyrimo, per 10 dienų nuo jos priėmimo dienos gali būti skundžiama atskiruoju skundu Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą.

 

 

Teisėja                                                Dalė Burdulienė