Civilinė byla Nr. eB2-2046-254/2016

Teisminio proceso Nr. 2-56-3-00678-2016-6

Procesinio dokumento kategorijos: 3.4.2.2; 3.4.2.3.

(S)

 

 

KAUNO APYGARDOS TEISMAS

 

N U T A R T I S

LIETUVOS RESPUBLIKOS VARDU

 

2016 m. birželio 13 d.

Kaunas

 

Kauno apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėja Dalė Burdulienė, rašytinio proceso tvarka išnagrinėjusi bendraieškių Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos ir RUAB „Diena Media News“ pareiškimą dėl bankroto bylos atsakovei UAB „Rufena“ iškėlimo,

 

n u s t a t ė:

 

ieškovė, vadovaudamasis Įmonių bankroto įstatymo (toliau – ĮBĮ) 4 ir 6 straipsniais, pateikė teismui pareiškimą dėl bankroto bylos atsakovei iškėlimo ir prašo iškelti atsakovei bankroto bylą. Ieškovė nurodo, kad ji yra atsakovės kreditorė ir 2015 m. sausio 1 d. duomenis atsakovės mokestinė nepriemoka valstybės biudžetui buvo 6 547,24 Eur.

Bendraieškė nurodė, kad ji yra atsakovės kreditorė, kuriai atsakovė yra skolinga 151,92 Eur.

Atsakovės akcininkas ir vadovas pateikė teismui atsiliepimą, nurodydamas, kad buvęs vadovas dokumentų jam nėra perdavęs. Įsigydamas šią įmonę, jis nežinojo, kad ji yra neveikianti ir veiklos nevykdo, todėl sutinka su bankroto bylos atsakovei iškėlimu.

 

Atsakovei keliama bankroto byla, jos administratore skiriama UAB „Valnetas“.

 

ĮBĮ 9 straipsnio 7 dalis numato, kad bankroto byla iškeliama, jeigu teismas nustatė, kad yra bent viena iš šių sąlygų: 1) įmonė yra nemoki arba įmonė vėluoja išmokėti darbuotojui (darbuotojams) darbo užmokestį ir su darbo santykiais susijusias išmokas; 2) įmonė negali arba negalės vykdyti įsipareigojimų. ĮBĮ 2 straipsnio 1 dalis nurodo, kad bankrotas – teisės aktų nustatyta tvarka pripažinta įmonės nemokumo būsena, kai siekiama šios būsenos pabaigos iš įmonės turto tenkinant kreditorių reikalavimus ir užtikrinant kreditorių ir įmonės interesų pusiausvyrą, o 8 dalis numato, kad įmonės nemokumas – įmonės būsena, kai įmonė nevykdo įsipareigojimų (nemoka skolų, neatlieka iš anksto apmokėtų darbų ir kt.) ir pradelsti įmonės įsipareigojimai (skolos, neatlikti darbai ir kt.) viršija pusę į jos balansą įrašyto turto vertės.

Iš VĮ Registrų centro duomenų (b. l. 54–57) matyti, kad atsakovė įsteigta 2012 m. birželio 8 d. Vieninteliai VĮ Registrų centrui teikti atsakovės finansinės atskaitomybės dokumentai už 2012 ir 2013 metus (b. l. 33). Kaip matyti iš atsakovės paskutinio 2013 m. sausio 1 d. – 2013 m. gruodžio 31 d. ataskaitinio laikotarpio balanso (b. l. 12), atsakovės bendra turto vertė sudarė 105 001 Lt, o atsakovės mokėtinos sumos ir įsipareigojimai – 189 143 Eur, todėl jie viršijo į atsakovės balansą įrašyto turto vertę. Aptariamo laikotarpio pelno (nuostolių) ataskaitos (b. l. 13) duomenimis, patyrė 93 656 Eur nuostolių. 2012 m. pelno (nuostolių) ataskaitos duomenimis šiuo laikotarpiu atsakovė patyrė 496 Eur nuostolių (b. l. 84). Iš VSDFV duomenų (b. l. 42) matyti, kad atsakovės įmonėje apdraustųjų asmenų – 0, kas patvirtina atsakovės akcininko ir direktoriaus teiginį, kad atsakovė ūkinės–komercinės veiklos nevykdo.

Atsakovė pagal VĮ Registrų centro duomenimis nekilnojamojo turto neturi (b. l. 40). Iš VĮ „Regitra“ duomenų (b. l. 41) matyti, kad atsakovės vardu registruotas 2000 m. gamybos automobilis Ford, kurio dalyvavimas viešame eisme draudžiamas, būsena – išregistruota dėl to, kad nėra techninės apžiūros ir (ar) draudimo.

Iš antstolių kontorų gautų duomenų (b. l. 38, 39) nustatyta, kad priverstine tvarka iš atsakovės UAB „Hurena“ išieškoma 6 328,33 Eur skola, taip pat išieškoma mokestinė nepriemoka ieškovei. Iš Liteko duomenų (b. l. 52, 70) matyti, kad Šakių rajono apylinkės teismo 2016 m. sausio 14 d. įsakymu civilinėje byloje Nr. eL2-170-876/2016 nutarta išieškoti iš atsakovės kreditorei RUAB „Diena Media News“ 151,92 Eur skolą, 6 procentų metines palūkanas ir 100 Eur už teisines paslaugas. Ši įmonės įtraukta atsakovės bankroto byloje bendraieške.

Aukščiau nurodytos aplinkybės sudaro pagrindą iškelti atsakovei bankroto bylą dėl nemokumo (ĮBĮ 2 straipsnio 8 dalis, 9 straipsnio 7 dalies 1 punktas), nes atsakovė ūkinės–komercinės veiklos nevykdo, atsakovės vardu registruotas tik 2000 m. gamybos automobilis Ford, kurio dalyvavimas viešame eisme draudžiamas, būsena – išregistruota dėl to, kad nėra techninės apžiūros ir (ar) draudimo, o turimais duomenimis atsakovės pradelsti įsipareigojimai kreditoriams iš viso sudaro Eur 13 127,49 Eur (6 547,24 Eur + 6 328,33 Eur + 251,92 Eur).

Administruoti atsakovės bankroto procedūrą skiriama bankroto administratorė UAB „Valnetas“, kurios kandidatūra atrinkta naudojantis Bankroto administratorių atrankos kompiuterine programa (b. l. 80) (ĮBĮ 11 straipsnio 2 ir 4 dalys).

Iškėlus atsakovei bankroto bylą, areštuotinas atsakovės turtas iki nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos (ĮBĮ 10 straipsnio 4 dalies 2 punktas).

 

Teismas, vadovaudamasis Įmonių bankroto įstatymo 9 straipsnio 7 dalimi, 10 straipsniu, Civilinio proceso kodekso 290–292 straipsniais,

 

n u t a r i a :

 

iškelti atsakovei UAB „Rufena“ (įmonės kodas 302797836, registracijos adresas Šakių r., Žemosios Panemunės mstl., Jazminų g. 27) bankroto bylą.

Atsakovės administratore paskirti UAB „Valnetas“ (įmonių bankroto administravimo paslaugas teikiančių asmenų sąrašo eilės Nr. B-FA467).

Uždėti UAB „Rufena“ (įmonės kodas 302797836) nekilnojamajam ir kitam ilgalaikiam materialiam turtui areštą, galiojantį iki šios nutarties įsiteisėjimo dienos.

Nustatyti 30 dienų nuo šios nutarties įsiteisėjimo dienos terminą, per kurį kreditoriai turi teisę pareikšti savo reikalavimus, atsiradusius iki bankroto bylos iškėlimo dienos.

Nustatyti, kad atsakovės valdymo organai nė vėliau kaip per 10 dienų nuo šios nutarties įsiteisėjimo dienos privalo perduoti administratoriui įmonės turtą pagal balansą, sudarytą nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenimis, ir visus dokumentus.

Apie bankroto bylos iškėlimą nedelsiant pranešti juridinių asmenų registrui, Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybai prie Lietuvos Respublikos Finansų ministerijos, ieškovei, atsakovei, administratorei. Taip pat informaciją apie bankroto bylos iškėlimą pateikti antstoliams adresu antstoliai@antstoliai.lt.

Pavesti administratorei atlikti kitus Įmonių bankroto įstatymo 10 straipsnio 4 dalies 3 punkte, 7 dalies 8 punkte nustatytus veiksmus. Jam taip pat pavesti sušaukti pirmąjį kreditorių susirinkimą Įmonių bankroto įstatymo 22 straipsnio 1 dalyje nustatytu terminu.

Nutartis per 10 dienų nuo jos priėmimo dienos gali būti skundžiama atskiruoju skundu Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą.

 

 

Teisėja                                                                                                                               Dalė Burdulienė