Civilinė byla Nr. eB2-661-513/2020

                                                                                      Teisminio proceso Nr. 2-57-3-00578-2019-9

 Procesinio sprendimo kategorijos

 3.4.3.2.1.3; 3.4.3.2.2.1; 3.4.3.4; 3.4.3.5.1

(S)

img1 

 

KLAIPĖDOS APYGARDOS TEISMAS

 

NUTARTIS

 

2020 m. vasario 28 d.   

Klaipėda

 

Klaipėdos apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėja Irma Čuchraj

teismo posėdyje rašytinio proceso tvarka išnagrinėjo civilinę bylą pagal ieškovės Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos pareiškimą atsakovei uždarajai akcinei bendrovei „Ren hang“ dėl bankroto bylos iškėlimo.

 

Teismas   

 

n u s t a t ė :

 

Ieškovė kreipėsi į teismą su pareiškimu, kuriuo reiškia reikalavimą iškelti atsakovei uždarajai akcinei bendrovei „Ren hang“ bankroto bylą. Reikalavimo pagrindu nurodė aplinkybes, jog atsakovė 2019 m. gruodžio 17  d. mokesčių apskaitos informacinės sistemos (MAIS) apskaitomas prievoles valstybės biudžetui turi 41 633,64 Eur mokestinę nepriemoką. Ieškovė nurodo, kad atsakovė registruotino turto ir darbuotojų neturi.

         Valstybės įmonės Registrų centro Juridinių asmenų registro duomenimis, yra pateikti finansinės atskaitomybės dokumentai už 2017 metus, dokumentus pasirašė buvęs vadovas F. Y. 2018 m. balandžio 25 d. Nustatyta, kad 2017 metais įmonė turėjo turto už 87 877 Eur, iš jo 87 868 Eur trumpalaikis turtas; įsipareigojimų turėjo už 1 778 863 Eur, iš jų 31 863 Eur mokėtinų per vienerius metus, kiek iš jų ir kada buvo pradelsta, nenustatyta.

        Atsakovė atsiliepimo į pareiškimą iškelti bankroto bylą nepateikė, procesiniai dokumentai įteikti viešo paskelbimo būdu, nes buveinė nuo 2019 m. birželio 21 d. neįregistruota, atsakovės jos vadovas ir akcininkas nuo 2018 m. spalio 11 d. yra O. O., procesiniai dokumentai, siųsti jo nurodytu adresu (duomenys neskelbtini), Ukraina, grąžinti neįteikti, nes neatsiėmė pašte.

 

Pareiškimas tenkintinas

 

2020 m. sausio 1 d. įsigaliojo Lietuvos Respublikos juridinių asmenų nemokumo įstatymas, reglamentuojantis juridinių asmenų restruktūrizavimo ir bankroto procesus. Šio įstatymo 155 straipsnio 1 dalyje pasakyta, kad iki 2019 m. gruodžio 31 d. pradėtiems juridinių asmenų nemokumo procesams šio įstatymo nuostatos taikomos toms asmenų teisėms ir pareigoms, kurios atsiranda arba yra įgyvendinamos jam įsigaliojus, taip pat toms nemokumo procedūroms, kurios pradedamos šiam įstatymui įsigaliojus. Kadangi šios bylos etape sprendžiamas klausimas ar kelti atsakovei bankroto bylą, ar atsisakyti tai daryti, kitaip tariant, atsakovei dar nėra pradėtas juridinio asmens nemokumo procesas, ieškovės prašymas nagrinėtinas pagal Lietuvos Respublikos įmonių bankroto įstatymo nuostatas.

Lietuvos Respublikos įmonių bankroto įstatymo 9 straipsnio 7 dalyje numatyti pagrindai bankroto bylai iškelti: 1) įmonė yra nemoki arba įmonė vėluoja išmokėti darbuotojui (darbuotojams) darbo užmokestį ir su darbo santykiais susijusias išmokas; 2) įmonė negali arba negalės vykdyti įsipareigojimų. Įmonių bankroto įstatymo 2 straipsnio 8 punkte numatyta, kad įmonės nemokumas – tai įmonės būsena, kai įmonė nevykdo įsipareigojimų (nemoka skolų, neatlieka iš anksto apmokėtų darbų ir kt.) ir pradelsti įmonės įsipareigojimai (skolos, neatlikti darbai ir kt.) viršija pusę į jos balansą įrašyto turto vertės.

 

Atsiliepimas ir finansinės atskaitomybės dokumentai teismo nustatytu terminu nebuvo pateikti, todėl teismas vadovaujasi kreditorės pateiktais duomenimis, finansinės atskaitomybės dokumentais už 2017 metus ir faktu, kad įmonė neturi darbuotojų, o nuo 2019 m. birželio 21 d. – ir buveinės, apskritai aštuonis metus nuo steigimo neteikė finansinės atskaitomybės dokumentų juridinių asmenų registrui.

Atsakovė Juridinių asmenų registre įregistruota 2008 m. spalio 24 d., 2017 metais turėjo 7 darbuotojus, vertėsi mažmenine prekyba Marijampolėje, (duomenys neskelbtini), 2017 metus baigė su 119 948 Eur nuostoliais. Nuo 2018 metų ieškovei nepavyksta išieškoti mokestinės nepriemokos iš turto ar piniginių lėšų, 2019 m. gruodžio 17 d. skola buvo 41 633,64 Eur, duomenų apie dabar turimą turtą nėra, daugiau bylų atsakovei neiškelta.

Įvertinus pateiktus įrodymus pripažįstama, kad atsakovė yra nemoki ir jai keltina bankroto byla (Lietuvos Respublikos įmonių bankroto įstatymo 2 straipsnio 8 dalis, 9 straipsnio 7 dalies 1 punktas.

Pagal Lietuvos Respublikos įmonių bankroto įstatymo 11 straipsnio 1 dalies nuostatas, įmonės bankroto administratorius – tai teismo paskirtas fizinis ar juridinis asmuo, turintis teisę teikti įmonių bankroto administravimo paslaugas ir šią teisę įgijęs šio įstatymo ir su jo įgyvendinimu susijusių teisės aktų nustatyta tvarka. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos įmonių bankroto įstatymo 11 straipsnio 2 dalies redakcija, įsigaliojusia nuo 2015 m. sausio 1 d., bankroto administratoriaus kandidatūra iš asmenų, įrašytų į asmenų, teikiančių įmonių bankroto paslaugas sąrašo, parinkta naudojantis Bankroto administratorių atrankos kompiuterine programa, sukurta vadovaujantis Vyriausybės 2014 m. liepos 9 d. nutarimu Nr. 647 patvirtintomis Bankroto administratorių atrankos taisyklėmis. Atsakovės bankroto administratoriumi skirtina UAB „Vakarų Lietuvos bankrotų biuras“, sąrašo eilės Nr.B-JA122.

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso 290–291 straipsniais, teismas

 

n u t a r i a:

 

1. Iškelti atsakovei uždarajai akcinei bendrovei „Ren hang“, juridinio asmens kodas (duomenys neskelbtini), buveinės adresas Klaipėdos m. sav., bankroto bylą.

       2. Paskirti bankrutuojančios atsakovės uždarosios akcinės bendrovės „Ren hang“ bankroto administratore UAB „Vakarų Lietuvos bankrotų biuras“, sąrašo eilės Nr.B-JA122.

3. Įpareigoti bankroto administratorę Įmonių bankroto įstatymo nustatyta tvarka paskirti savo įgaliotą asmenį ir apie tai informuoti bankroto bylą nagrinėjantį teismą.

4. Įpareigoti bankroto administratorę, gavus duomenis apie antstoliams pateiktus vykdomuosius dokumentus dėl išieškojimo iš  atsakovės, apie atsakovės atžvilgiu nagrinėjamas civilines, baudžiamąsias bylas, atliekamus ikiteisminius tyrimus, nedelsiant apie tai informuoti teismą raštu.

5. Areštuoti atsakovei uždarajai akcinei bendrovei „Ren hang“, juridinio asmens kodas (duomenys neskelbtini), buveinės adresas Klaipėdos m. sav., nuosavybės teise priklausantį nekilnojamąjį turtą ir kitą ilgalaikį materialųjį turtą.

Areštas galioja iki šios nutarties įsiteisėjimo dienos. 

5. Pavesti bankroto administratorei UAB „Vakarų Lietuvos bankrotų biuras“ atlikti kitus veiksmus, numatytus Įmonių bankroto įstatymo 10 straipsnio 4 dalies 3 ir 4 punktuose bei 7 dalies 8 punkte, kartu sudarant galimybę bankroto administratoriui teisme gauti bankroto bylos duomenis pagal Įmonių bankroto įstatymo 10 straipsnio 7 dalies 9 punktą. 

6. Nustatyti, kad atsakovės uždarosios akcinės bendrovės „Ren hang“ kreditoriai turi teisę pareikšti savo finansinius reikalavimus bankroto administratorei UAB „Vakarų Lietuvos bankrotų biuras“ per 15 dienų nuo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos, o pirmąjį kreditorių susirinkimą bankroto administratoriui pavesti sušaukti per 15 darbo dienų nuo teismo nutarties patvirtinti įmonės kreditorių finansinius reikalavimus įsiteisėjimo dienos.

7. Nustatyti, kad atsakovės uždarosios akcinės bendrovės „Ren hang“ valdymo organai (vadovas) privalo perduoti bankroto administratorei UAB „Vakarų Lietuvos bankrotų biuras“, adresas Klaipėdos m. sav. Klaipėdos m. (duomenys neskelbtini), telefonas (duomenys neskelbtini), elektroninis paštas (duomenys neskelbtini), įmonės turtą pagal balansą, sudarytą nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenimis, ir visus dokumentus per 10 dienų nuo teismo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos. Asmeniui už nustatyto nurodymo nevykdymą gali būti skirta bauda iki 2 896 Eur.

8. Nutarties kopiją ne vėliau kaip kitą darbo dieną išsiųsti Juridinių asmenų registrui, byloje dalyvaujantiems asmenims, bankroto administratorei, Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybai prie Lietuvos Respublikos Finansų ministerijos ir Turto areštų aktų registro tvarkytojui.

Nutartis dėl bankroto bylos iškėlimo per 10 dienų nuo jos priėmimo dienos gali būti skundžiama atskiruoju skundu Lietuvos apeliaciniam teismui per Klaipėdos apygardos teismą. 

 

 

Teisėja                                                                                     Irma Čuchraj