img1 

KLAIPĖDOS APYGARDOS TEISMAS

 

N U T A R T I S

 

2019 m. balandžio 15 d.

Klaipėda

 

Klaipėdos apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjas Žydrūnas Bertašius,

sekretoriaujant Daliai Kryžinauskienei, dalyvaujant ieškovės atstovei D. I., teismo posėdyje žodinio proceso tvarka išnagrinėjo ieškovo Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Klaipėdos skyriaus ieškinį atsakovei uždarajai akcinei bendrovei „Didmenita“ dėl bankroto bylos iškėlimo.

Teismas

 

n u s t a t ė :

 

1.       Ieškovas Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Klaipėdos skyrius kreipėsi į teismą su pareiškimu atsakovei UAB „Didmenita“ dėl bankroto bylos iškėlimo. Ieškovas nurodė, kad atsakovė nevykdo nustatytų privalomųjų mokėjimų ir įsiskolinimas Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetui 2019 m. kovo 5 d. sudarė 1 268,18 Eur. Atsakovei apie kreipimąsi į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo pranešta tinkamai, tačiau atsakovė susidariusio įsiskolinimo nepadengė. Ieškovas nurodė, kad atsakovė yra nemoki ir prašė atsakovei iškelti bankroto bylą.

2.       2019 m. balandžio 15 d. į teismo posėdį atsakovės atstovas neatvyko. Kadangi atsakovės atstovas neatvyko be svarbios priežasties, byla išnagrinėta atsakovės atstovui nedalyvaujant.

3.       Ieškovo atstovė D. I. nurodė, kad atsakovė šiuo metu yra skolinga socialinio draudimo fondo įstaigai 1 419 Eur. Kadangi atsakovė skolos nesumokėjo, pagal balanso duomenis atsakovė yra nemoki, jai turi būti keliama bankroto byla.

Ieškinys tenkinamas

4.       Įmonių bankroto įstatymo 9 straipsnio 7 dalies 1 punkte nustatyta, kad bankroto byla keliama, jeigu įmonė yra nemoki. To paties įstatymo 2 straipsnio 8 punkte nurodyta, kad įmonės nemokumas – įmonės būsena, kai įmonė nevykdo įsipareigojimų ir pradelsti įmonės įsipareigojimai viršija pusę į jos balansą įrašyto turto vertės.

5.       Bylos duomenys patvirtina, kad atsakovė nemoka privalomųjų mokėjimų ieškovui ir įsiskolinimas Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetui 2019 m. balandžio 15 d. sudarė 1 419 Eur. Atsakovė nepateikė įrodymų, jog ši skola būtų sumokėta.

6.       Teismas, spręsdamas apie atsakovės turtinę padėtį, nustatė, jog iš VĮ Regitra, Lietuvos Respublikos traktorių, savaeigių ir žemės ūkio mašinų ir jų priekabų registro bei VĮ Registrų centro duomenų matyti, kad atsakovės vardu registruoto turto nėra.

7.       Atsakovei buvo pasiūlyta pateikti duomenis apie atsakovės turtą, skolas, tačiau atsakovė šių duomenų nepateikė. Atsakovė balanse už 2017 metus nurodė, jog jos trumpalaikis turtas sudaro 1 396 Eur. Kadangi atsakovė nepateikė įrodymų, paneigiančių balanso duomenis, galima padaryti išvadą, jog atsakovė turi trumpalaikio turto tik už 1 396 Eur.

8.       2017 metų balanse atsakovė nurodė, jog jos skolos sudaro 999 Eur. Akivaizdu tai, kad šias skolas atsakovė privalėjo sumokėti per vienerius metus. Duomenų apie skolų sumokėjimą atsakovė nepateikė. Galima padaryti išvadą, jog 999 Eur skola, nurodyta 2017 metų balanse, yra pradelsta.

9.       Teismas atsižvelgia ir į tai, kad šiuo metu atsakovės skolos yra padidėjusios ir sudaro 1 419 Eur. Byloje nėra ginčo dėl to, kad ši skola yra pradelsta. Būtina įvertinti ir tai, kad atsakovė pagal 2017 metų pelno (nuostolių) ataskaitą patyrė 2 103 Eur nuostolių. Tai patvirtina, jog atsakovės veikla yra nuostolinga ir atsakovė skolų padengti neturi galimybių.

10.       Įvertinęs byloje esančius įrodymus teismas konstatuoja, jog atsakovės pradelstos skolos sudaro daugiau nei pusę įmonės vertės ir atsakovė yra nemoki. Esant tokioms sąlygoms, atsakovei iškeliama bankroto byla (Įmonių bankroto įstatymo 2 straipsnio 8 dalis, 4 straipsnio 1–3 punktai, 5 straipsnio 1 dalies 1 punktas, 9 straipsnio 5 dalies 1 punktas, 10 straipsnis).

11.       Teismas atsižvelgia į viešoje erdvėje paskelbtus duomenis apie UAB „Didmenita“, kad bylos nagrinėjimo metu pasikeitė atsakovės buveinės vieta. Akivaizdu, kad ši aplinkybė bylos teismingumo nepakeičia (LR CPK 34 straipsnio 1 dalis).

12.       Įmonės bankroto administratore skirtina MB „Kredituma“. Teismas nuo 2015 m. sausio 1 d. bankroto administratorių paskiria Bankroto administratorių atrankos kompiuterine programa, sukurta vadovaujantis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2014-07-09 nutarimu Nr. 647 patvirtintomis Bankroto administratorių atrankos taisyklėmis.

Vadovaudamasis Įmonių bankroto įstatymo 2 straipsnio 8 punktu, 9 straipsnio 7 dalies 1 punktu, 10 straipsnio 4 dalimi ir LR CPK 290–291 straipsniais, teismas

 

n u t a r i a :

 

1. Uždarajai akcinei bendrovei „Didmenita“, įmonės kodas 304451128, buveinės adresas Festivalio g. 10-45, Visaginas, iškelti bankroto bylą.

2. Bankrutuojančios įmonės administratore skirti mažąją bendriją „Kredituma“, sąrašo eilės                   Nr. B-JA384.

3. Įpareigoti administratorę Įmonių bankroto įstatymo nustatyta tvarka paskirti savo įgaliotą asmenį ir apie tai informuoti bankroto bylą nagrinėjantį teismą.

4. Pavesti administratorei atlikti veiksmus, numatytus Įmonių bankroto įstatymo 10 straipsnio   4 dalies 3 ir 4 punktus bei 7 dalies 8 punktą, kartu sudarant galimybę bankroto administratorei teisme gauti bankroto bylos duomenis pagal Įmonių bankroto įstatymo 10 straipsnio 7 dalies 9 punktą.

5. Areštuoti uždarajai akcinei bendrovei „Didmenita“, įmonės kodas 304451128, adresas Festivalio g. 10-45, Visaginas, nuosavybės teise priklausančius kilnojamuosius ir nekilnojamuosius daiktus bei kitą turtą, uždraudžiant bet kokį areštuoto turto perleidimą, įkeitimą kitiems asmenims ar kitokį nuosavybės teisės pakeitimą ar apribojimą bei turto vertės sumažinimą, taip pat sustabdyti visas pas antstolius esančias vykdomąsias bylas, kuriose iš įmonės vykdomas išieškojimas, iki įsiteisės nutartis iškelti uždarajai akcinei bendrovei „Didmenita“ bankroto bylą. Nutarties vykdymą dėl atsakovės turto arešto pavesti ieškovo pasirinktiems antstoliams CPK nustatyta tvarka ir vykdyti skubiai.

6. Neįsiteisėjusios nutarties kopiją išsiųsti administratorei, Turto areštų aktų registrui, Juridinių asmenų registrui, Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybai prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos.

7. Nustatyti, kad įmonės kreditoriai turi teisę pareikšti savo finansinius reikalavimus administratorei per 35 dienas nuo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos, o pirmąjį kreditorių susirinkimą administratorei pavesti sušaukti per 15 dienų nuo teismo nutarties patvirtinti įmonės kreditorių finansinius reikalavimus įsiteisėjimo dienos.

8. Nustatyti, kad uždarosios akcinės bendrovės „Didmenita“ valdymo organai (direktorius) privalo perduoti bankroto administratorei įmonės turtą pagal balansą, sudarytą nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenimis, ir visus dokumentus per 15 dienų nuo teismo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos. Asmeniui už nustatyto nurodymo nevykdymą gali būti skirta bauda iki 2 896 Eur.

Nutarties dalis dėl bankroto bylos iškėlimo per 7 dienas nuo jos priėmimo dienos gali būti skundžiama atskiruoju skundu Lietuvos apeliaciniam teismui per Klaipėdos apygardos teismą.

Nutarties dalis dėl administratoriaus paskyrimo yra neskundžiama.

 

Teisėjas                                                     Žydrūnas Bertašius