Civilinė byla Nr. eB2-4917-590/2017

Teisminio proceso Nr. 2-55-3-01591-2017-1

Procesinio sprendimo kategorija 3.4.3.4

(S)

 

img1 

 

VILNIAUS APYGARDOS TEISMAS

 

N U T A R T I S

 

2017 m. rugsėjo 13 d.

Vilnius

 

Vilniaus apygardos teismo teisėjas Vidas Stankevičius, rašytinio proceso tvarka išnagrinėjęs civilinę bylą pagal ieškovo Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – VMI) pareiškimą dėl bankroto bylos iškėlimo atsakovui uždarajai akcinei bendrovei (toliau – UAB) ,,Rela Logistics“,

 

n u s t a t ė :

 

ieškovas prašo iškelti atsakovui UAB „Rela Logistics“ bankroto bylą motyvuodamas tuo, kad atsakovas nevykdo savo prievolių, yra skolingas valstybės biudžetui 21 879,95 Eur. Nurodė, kad įvertinus įmonės mokumo koeficientą, galima konstatuoti, jog mokesčių mokėtojas yra nemokus, nes atitinka Įmonių bankroto įstatymo 2 straipsnio 8 dalies nuostatas, t. y. per vienerius metus mokėtinos sumos ir įsipareigojimai 4,1 karto viršija balanse esančio turto vertę. Mano, jog bendrovė gali būti pripažinta nemokia vertinant aplinkybę, kad nemoka mokesčių valstybės biudžetui ir nepavyksta susidariusios nepriemokos išieškoti net ir neturint galimybės įvertinti bendrovės balansinio turto vertės ir įsipareigojimų santykio.

Atsakovas UAB ,,Rela Logistics“ nepateikė teismui atsiliepimo bei reikalaujamų dokumentų. 

 

Pareiškimas dėl bankroto bylos iškėlimo tenkintinas.

 

Pagal Lietuvos Respublikos įmonių bankroto įstatymo (toliau – ĮBĮ) 9 straipsnio 7 dalies reikalavimus bankroto byla iškeliama, jeigu teismas nustato, kad įmonė yra nemoki arba įmonė vėluoja išmokėti darbuotojui (darbuotojams) darbo užmokestį ir su darbo santykiais susijusias išmokas; įmonė negali arba negalės vykdyti įsipareigojimų. Viena iš šių sąlygų – įmonės nemokumas, yra apibrėžta ĮBĮ 2 straipsnio 8 dalyje, kur nurodyta, kad įmonės nemokumas – tai įmonės būsena, kai įmonė nevykdo įsipareigojimų (nemoka skolų, neatlieka iš anksto apmokėtų darbų ir kt.) ir pradelsti įmonės įsipareigojimai (skolos, neatlikti darbai ir kt.) viršija pusę į jos balansą įrašyto turto vertės.

Juridinių asmenų registre atsakovas UAB ,,Rela Logistics“ (juridinio asmens kodas 302562749) įregistruotas 2010-11-11, paskutinį kartą įmonė pateikė finansinės atskaitomybės dokumentus juridinių asmenų registro tvarkytojui už 2014-01-01 – 2014-12-31 laikotarpį. Tuo metu pateiktų dokumentų duomenimis įmonės įsipareigojimai viršijo visą į balansą įrašyto turto vertę – turto turėjo už 125 478 Lt (36 341 Eur), o mokėtinos sumos ir įsipareigojimai sudarė 571 366 Lt (165 479,03 Eur), tokiu būdu 2014 metais įmonė galimai jau buvo nemoki. Be to, iš pelno (nuostolių) ataskaitos už tą patį laikotarpį matyti, jog įmonė patyrė 353 203 Lt (102 294,66 Eur) nuostolius. Atsakovui nepateikus teismui atsiliepimo bei reikalaujamų dokumentų, jokių aktualių duomenų įvertinti įmonės finansinę padėtį ar valdomą turtą teismas neturi. Ieškovo pateiktais duomenimis, taikytos priverstinio skolos išieškojimo priemonės buvo neveiksmingos, nurodymai nurašyti mokestinę nepriemoką nuo skolininko sąskaitos liko neįvykdyti, skolų nepavyko išieškoti. Viešųjų registrų duomenimis, atsakovas neturi registruoto nekilnojamojo turto ir transporto priemonių. Byloje nėra duomenų, kad įmonė gautų pajamas, valdytų nuosavybės teise kokį nors kitą materialų turtą, turėtų lėšų banko sąskaitoje ar kasoje. Įmonėje nėra apdraustųjų asmenų, darytina išvada, jog ji nevykdo veiklos.

Atsižvelgiant į nurodytas aplinkybes, įvertinus teismui pateiktus ieškovo argumentus ir duomenis apie turto ir įsipareigojimų santykį, iš viešųjų registrų gautus duomenis, teismas daro išvadą, kad įmonė yra nemoki, ji negali vykdyti įsipareigojimų kreditoriams, todėl jai keltina bankroto byla (ĮBĮ 9 straipsnio 7 dalies 1 punktas, 2 straipsnio 8 punktas).

ĮBĮ 10 straipsnio 4 dalies 1 punkte nustatyta, kad priėmęs nutartį iškelti bankroto bylą teismas privalo paskirti bankroto administratorių. Pagal ĮBĮ 11 straipsnio 2 dalį, bankroto administratorių teismas parenka naudodamasis Bankroto administratorių atrankos kompiuterine programa. Pastarąja atrinktas bankroto administratorius UAB „Verslo valdymo ir restruktūrizacijos centras“, kuris pareiškė sutikimą teikti atsakovui bankroto administravimo paslaugas. Duomenų, kad administratoriaus kandidatūra prieštarautų imperatyvioms ĮBĮ 11 straipsnio 6 dalies normoms, teismas neturi. Teismo nutartis paskirti administratorių neskundžiama ir neprivalo būti motyvuota (IBĮ 11 straipsnio 4 dalis).

 

Teismas, vadovaudamasis ĮBĮ 10 straipsniu, Lietuvos Respublikos Civilinio proceso kodekso 290-291 straipsniais,

 

n u t a r i a :

        

iškelti UAB „Rela Logistics“ (į. k. 302562749, registracijos adresas: J. Savickio g. 4, Vilnius) bankroto bylą.

Įmonės administratoriumi paskirti UAB „Verslo valdymo ir restruktūrizacijos centras“ (bankroto administravimo paslaugas teikiančių asmenų sąrašo Nr. B-JA033).

Uždėti bankrutuojančios UAB „Rela Logistics“ (į. k. 302562749, registracijos adresas: J. Savickio g. 4, Vilnius) nekilnojamajam turtui ir kitam ilgalaikiam materialiniam turtui areštą, galiosiantį iki šios nutarties įsiteisėjimo dienos.

Nustatyti 45 dienų nuo teismo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos terminą, per kurį kreditoriai turi teisę pareikšti savo reikalavimus, atsiradusius iki bankroto bylos iškėlimo dienos. 

Pavesti paskirtam bankroto administratoriui:

1) atlikti Įmonių bankroto įstatymo 10 straipsnio 4 dalies 3 punkte ir 7 dalies 8 punkte nurodytus veiksmus;

2) ne vėliau kaip per 20 darbo dienų nuo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos pateikti teismui įmonės lėšų sąmatą sumai, kurią jis turės teisę naudoti administravimo išlaidoms apmokėti;

3) ne vėliau kaip per 30 dienų nuo nutarties patvirtinti kreditorių ir jų finansinių reikalavimų sąrašą įsiteisėjimo dienos sušaukti pirmąjį kreditorių susirinkimą;

Įpareigoti paskirtą bankroto administratorių, sužinojus apie iškeltas bylas ar antstoliams pateiktus vykdomuosius dokumentus dėl išieškojimo iš įmonės kuriai iškelta bankroto byla, nedelsiant apie tai raštu informuoti teismą.

Įpareigoti bankrutuojančios įmonės valdymo organus per 15 dienų nuo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos perduoti administratoriui įmonės turtą pagal balansą, sudarytą nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenimis, ir visus dokumentus. 

Nutarties dalį dėl nekilnojamo turto ir kito ilgalaikio materialaus turto arešto vykdyti skubiai.

Išsiųsti nutarties nuorašą Turto arešto aktų registrui ir Juridinių asmenų registrui.

Nutartis per 10 dienų nuo jos priėmimo dienos gali būti skundžiama atskiruoju skundu Lietuvos apeliaciniam teismui per Vilniaus apygardos teismą.

 

 

 

Teisėjas                                       Vidas Stankevičius