Civilinė byla Nr. B2-1044-390/2019

Teisminio proceso Nr. 2-56-3-00881-2018-4

Procesinio dokumento kategorijos: 3.4.3.4.; 3.4.3.5.1. (S)

 

 

img1 

 

KAUNO APYGARDOS TEISMAS

 

N U T A R T I S

 

2019 m. vasario 6 d.

Kaunas

 

Kauno apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjas Algimantas Kukalis, teismo posėdyje rašytinio proceso tvarka išnagrinėjęs ieškovo UAB „Naudenė“ vadovo G. N. pareiškimą dėl bankroto bylos iškėlimo atsakovei UAB „Naudenė“,

 

n u s t a t ė:

 

atsakovės UAB „Naudenė“ vadovas G. N. pareiškimu prašo iškelti UAB „Naudenė“ bankroto bylą. Pareiškime nurodo, kad įmonė yra nemoki. Pagal 2018 m. spalio 18 d. balanso duomenis bendrovės turto vertė yra 9 969 Eur (ilgalaikis turtas – 1 Eur, trumpalaikis turtas – 9 968 Eur, iš kurio atsargos – 1 629 Eur), o finansiniai įsipareigojimai kreditoriams – 53 834 Eur, tarp jų ir su darbo santykiais susiję įsipareigojimai, visi įsiskolinimai yra pradelsti, iš atsakovės sąskaitų vykdomas išieškojimas ne ginčo tvarka VSDFV ir VMI naudai.

Pareiškimas dėl bankroto bylos iškėlimo tenkintinas.

            Vadovaujantis ĮBĮ 9 straipsnio 7 dalies nuostata, bankroto byla iškeliama, jeigu teismas nustato, kad yra bent viena iš šių sąlygų: 1) įmonė yra nemoki arba įmonė vėluoja išmokėti darbuotojui (darbuotojams) darbo užmokestį ir su darbo santykiais susijusias išmokas, 2) įmonė viešai paskelbė arba kitaip pranešė kreditoriui (kreditoriams), kad negali arba neketina vykdyti įsipareigojimų.

Pagal ĮBĮ 2 straipsnio 8 dalį, įmonės nemokumas – įmonės būsena, kai įmonė nevykdo įsipareigojimų (nemoka skolų, neatlieka iš anksto apmokėtų darbų ir t.t.) ir pradelsti įmonės įsipareigojimai viršija pusę į jos balansą įrašyto turto vertės.

Iš byloje pateikto  2018 m. spalio 18 d. balanso  duomenų ir kreditorių sąrašo matyti, kad įmonės turto  vertė yra 9 969 Eur,  iš jo ilgalaikio turto – 1 Eur, trumpalaikio turto – 9 968 Eur (atsargos – 1 629 Eur, per vienerius metus gautinos sumos – 8 338 Eur),  o įmonės mokėtinos sumos ir įsipareigojimai kreditoriams sudaro 53 834 Eur, kurie yra pradelsti. Taigi, atsakovės UAB „Naudenė“ skolos viršija daugiau kaip pusę į balansą įrašyto turto vertės. Be to, yra pradelstų finansinių įsipareigojimų, susijusių su darbo santykiais. Iš pateiktos 2018 m. spalio 18 d. pelno (nuostolių) ataskaitos nustatyta, kad UAB „Naudenė“ ataskaitiniu laikotarpiu patyrė 51 630 Eur nuostolių, o 2017 m. taip pat veikla nebuvo pelninga – patyrė 12 902 Eur nuostolių. 

Teismo vertinimu, aukščiau nustatytų aplinkybių visetas leidžia daryti išvadą, kad atsakovė UAB „Naudenė“ yra nemoki. Bylos medžiaga patvirtina, kad atsakovė UAB „Naudenė“ laiku nemoka darbo užmokesčio ir su darbo santykiais susijusių išmokų, neatsiskaito už gautas prekes ir nevykdo kitų sandoriais prisiimtų turtinių įsipareigojimų, nemoka įstatymų nustatytų mokesčių, kitų privalomųjų įmokų (IBĮ 4 straipsnio 1–3 punktai). Esant tokioms aplinkybėms, UAB „Naudenė“ keltina bankroto byla ĮBĮ 9 straipsnio 7 dalies 1 punkto  pagrindu, t. y. nustačius, kad įmonė yra nemoki. Pagrindų, įpareigojančių atsisakyti kelti bankroto bylą, nenustatyta (ĮBĮ 10 straipsnio 3 dalis).

Administruoti atsakovės UAB „Naudenė“ bankroto procedūrą skirtina bankroto administratorius UAB „Orinata“ (sąrašo eilės Nr. B-JA052), kurio kandidatūra atrinkta naudojantis Bankroto administratorių atrankos kompiuterine programa (ĮBĮ 11 straipsnio 2 dalis, 4 dalis).

Iškėlus atsakovei UAB „Naudenė“ bankroto bylą, areštuotinas atsakovės turtas iki nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos (ĮBĮ 10 straipsnio 4 dalies 2 punktas).

 

Teismas, vadovaudamasis Lietuvos Respublikos įmonių bankroto įstatymo 9 straipsnio 6 ir 7 dalimis, 10 straipsniu, Civilinio proceso kodekso 290–291 straipsniais,

 

n u t a r i a :

 

iškelti atsakovei UAB „Naudenė“ (kodas 302486493, registracijos adresas Kęstučio g. 47A-6, Kaunas) bankroto bylą.

Paskirti UAB „Naudenė“ bankroto administratoriumi UAB „Orinata“ (įmonių bankroto administravimo paslaugas teikiančių asmenų sąrašo eilės Nr. B-JA052).

Areštuoti UAB „Naudenė“ (kodas 302486493, registracijos adresas Kęstučio g. 47A-6, Kaunas)  turtą iki šios nutarties įsiteisėjimo dienos, draudžiant bet kokius atsiskaitymus.

Nustatyti 45 dienų nuo šios nutarties įsiteisėjimo dienos terminą, per kurį kreditoriai turi teisę pareikšti savo reikalavimus, atsiradusius iki bankroto bylos iškėlimo dienos.

Nustatyti, kad UAB „Naudenė“ valdymo organai ne vėliau kaip per 15 dienų nuo šios nutarties įsiteisėjimo dienos privalo perduoti administratoriui įmonės turtą pagal finansinę atskaitomybę, sudarytą nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenimis, ir visus dokumentus.

Apie bankroto bylos iškėlimą nedelsiant pranešti Juridinių asmenų registrui, Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybai prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos, ieškovui, atsakovei, bankroto administratoriui. Taip pat informaciją apie bankroto bylos iškėlimą pateikti antstoliams adresu antstoliai@antstoliai.lt.

Apie UAB „Naudenė“ turtui pritaikytą areštą informuoti turto arešto aktų registrą.

Pavesti bankroto administratoriui atlikti kitus ĮBĮ 10 straipsnio 4 dalies 3 ir 4 punktuose, 7 dalies 8 punkte nustatytus veiksmus. Jai taip pat pavesti sušaukti pirmąjį kreditorių susirinkimą ĮBĮ 22 straipsnio 1 dalyje nustatytu terminu.

Nutartis, išskyrus jos dalį dėl administratoriaus kandidatūros skyrimo, per 10 dienų nuo jos priėmimo dienos gali būti skundžiama atskiruoju skundu Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą.

 

 

Teisėjas                                                                                                                        Algimantas Kukalis