Civilinė byla Nr. B2-2841-436/2014

Teisminio proceso Nr. 2-56-3-01066-2014-6

Procesinio sprendimo kategorija 126.2;126.3.

(S)

 

KAUNO APYGARDOS TEISMAS

 

N U T A R T I S

LIETUVOS RESPUBLIKOS VARDU

 

2014 m. gruodžio 22 d.

Kaunas

 

Kauno apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjas Arūnas Rudzinskas, rašytinio proceso tvarka išnagrinėjęs ieškovės UAB „LKU turto valdymas“ pareiškimą dėl bankroto bylos iškėlimo uždarajai akcinei bendrovei „Autopanemunė“, ir

 

n u s t a t ė:

 

Kauno apygardos teisme 2014 m. lapkričio 25 d. yra priimtas ieškovo UAB „LKU turto valdymas“ pareiškimas dėl bankroto bylos iškėlimo uždarajai akcinei bendrovei „Autopanemunė“.

Pareiškime nurodoma, kad atsakovė su KB Kauno arkivyskupijos unija 2011-10-18 buvo sudariusi paskolos sutartį Nr. 11-00034. 2013-08-30 ieškovė visas reikalavimo teises į skolininką nupirko reikalavimo teisių perleidimo sutartimi. Atsakovė savo įsipareigojimų pagal paskolos sutartį nevykdė, todėl pradelsti įsipareigojimai sudarė 16.312,27 Lt. Pranešimą dėl paskolos sutarties nutraukimo atsakovės direktoriui T. B. asmeniškai įteikė 2013-10-23, taip pat informavo apie pasekmes, tačiau atsakovė niekaip nereagavo, prievolės neįvykdė, skolos iki šiol nėra sumokėjusi. Ieškovės vertinimu, kadangi įmonė negali atsiskaityti su kreditoriais, todėl ji yra nemoki ir jai keltina bankroto byla. Administratoriumi prašo skirti juridinį asmenį UAB „Nemokių įmonių konsultavimas ir administravimas“, pateikė teismui leidimą teikti bankroto administravimo paslaugas, deklaraciją dėl šio administratoriaus atitikties teisės aktų reikalavimams, administratoriaus profesinės civilinės atsakomybės privalomojo draudimo liudijimą bei sutikimą teikti administravimo paslaugas.

 

Ieškinys paduotas laikantis kreipimosi bankroto bylai iškelti tvarkos ir sąlygų, nustatytų LR įmonių bankroto įstatymo 4 ir 6 straipsniuose.

Ieškinys dėl bankroto bylos iškėlimo tenkintinas.

Dėl įmonės nemokumo nustatymo.

Įmonių bankroto įstatymo 9 straipsnio 7 dalyje nurodoma, kad bankroto byla iškeliama, jeigu teismas nustatė, kad yra bent viena iš šių sąlygų: 1) įmonė yra nemoki arba įmonė vėluoja išmokėti darbuotojui (darbuotojams) darbo užmokestį ir su darbo santykiais susijusias išmokas; 2) įmonė viešai paskelbė arba kitaip pranešė kreditoriui (kreditoriams), kad negali arba neketina vykdyti įsipareigojimų.

Įmonių bankroto įstatymo 2 straipsnio 8 dalis nustato, kad įmonės nemokumas – įmonės būsena, kai įmonė nevykdo įsipareigojimų (nemoka skolų, neatlieka iš anksto apmokėtų darbų ir kt.) ir pradelsti įmonės įsipareigojimai (skolos, neatlikti darbai ir kt.) viršija pusę į jos balansą įrašyto turto vertės.

Iš byloje esančių duomenų matyti, kad ieškovas yra atsakovės kreditorius, kuriam pagal 2013-08-30 reikalavimo teisių perleidimo sutartį atsakovė skolinga ieškovei yra 16.312,27 Lt.

Teismo siųsti juridinio asmens buveinės adresu procesiniai dokumentai dėl įmonės finansinių dokumentų pateikimo atsakovei neįteikti, tačiau pakartotinai atsakovės vadovui  T. B. išsiųsti teismo procesiniai dokumentai įteikti 2014-12-12 asmeniškai, tačiau įmonės vadovas teismo įpareigojimo per 5 dienas pateikti įmonės finansinius dokumentus neįvykdė ir jokių atsakovo įmonės finansinę padėtį patvirtinančių duomenų teismui nepateikė. Teismas, įvertinęs susidariusią situaciją, sprendžia, kad tokaisi savo veiksmais atsakovas pripažįsta, jog yra nemokus, todėl jam iškeltina bankroto byla.

Atsižvelgdamas į šias aplinkybes, teismas bankroto bylos iškėlimo UAB „Autopanemunė“ klausimą sprendžia vadovaujantis civilinėje byloje teismo iniciatyva išreikalautais rašytiniais įrodymais.

Iš VĮ „Registrų centras“ duomenų nustatyta, kad atsakovė juridinių asmenų registre įregistruota 2011-09-29, tačiau finansinės atskaitomybės dokumentų iš viso nėra teikusi. Jokie atsakovės finansiniai duomenys nepateikti nei teismui, nei Juridinių asmenų registro tvarkytojui, todėl realiai susidariusią pagal balansus finansinę situaciją įvertinti nėra galimybės. Iš VSDFV informacijos apie atsakovo viešus duomenis matyti, kad atsakovo įmonėje yra vienas socialiniu draudimu apdraustas asmuo, o skola valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetui yra 1761,26 Lt. Iš Nekilnojamojo turto registro centrinio duomenų banko išrašo nustatyta, kad atsakovas nekilnojamojo turto, registruoto įmonės vardu neturi. Iš VĮ „Regitra“ duomenų nustatyta, kad atsakovo vardu registruotų transporto priemonių nėra. Įvertinus visus byloje esančius duomenis, matyti, kad atsakovė yra skolinga ne tik ieškovei, bet turi įsiskolinimų ir valstybei. Iš gautų duomenų spręstina, kad atsakovė veiklos nevykdo, nes įmonėje yra tik vienas darbuotojas, apdraustas socialiniu draudimu – atsakovės įmonės vadovas. Esant nustatytoms aplinkybėms, darytina išvada, kad atsakovo UAB „Autopanemunė“ įmonė yra nemoki, nes įmonė nevykdo savo įsipareigojimų, negali ir neketina atsiskaityti su kreditoriais.

Minėti duomenys pagrindžia, jog tokia UAB „Autopanemunė“ būsena atitinka LR įmonių bankroto įstatymo 2 straipsnio 8 dalyje reglamentuotą įmonės nemokumo sąvoką.

Nustatęs šias aplinkybes, teismas daro išvadą, kad yra Įmonių bankroto įstatymo 9 straipsnio 7 dalies 1 ir 2 punktuose nurodyti pagrindai iškelti UAB „Autopanemunė“ bankroto bylą, t.y., įmonė, kuriai prašoma iškelti bankroto bylą, yra nemoki.

Dėl administratoriaus kandidatūros

Ieškovas pasiūlė administratoriumi skirti juridinį asmenį UAB „Nemokių įmonių konsultavimas ir administravimas“, kurio kandidatūra atitinka ĮBĮ nustatytus reikalavimus - turi LR Ūkio ministerijos išduotą leidimą teikti administravimo paslaugas, pateikė deklaraciją dėl šio administratoriaus atitikties teisės aktų reikalavimams, apsidraudė profesinę civilinę atsakomybę (Draudimo polisas Nr. BCAPLF 001294), sutinka teikti UAB „Autopanemunė“ bankroto administravimo paslaugas. Ši administratoriaus kandidatūra yra suderinta su LR Įmonių bankroto valdymo departamentu prie Ūkio ministerijos. Taigi, atsakovo UAB „Autopanemunė“ administratoriumi skirtina ieškovo pasiūlyta administratoriaus kandidatūra.

Teismas, vadovaudamasis LR Įmonių bankroto įstatymo 9 straipsnio 7 dalimi, 10 straipsniu,

 

n u t a r i a:

 

Iškelti uždarajai akcinei bendrovei „Autopanemunė“ (juridinio asmens kodas 302671264, reg. adresas Gailutės g. 37A-11, Kaunas) bankroto bylą.

Paskirti UAB „Autopanemunė“ administratoriumi UAB „Nemokių įmonių konsultavimas ir administravimas“ (j.a.k. 302327726, adresas Kalniečių g. 83a-2, Kaunas, Leidimas teikti bankroto administravimo paslaugas Nr. 143, išd. 2009-04-27, tel. 8 687 36809, 8 37 422283, el. p. nikauab@gmail.com).

Areštuoti UAB „Autopanemunė“ (juridinio asmens kodas 302671264) nekilnojamąjį turtą ir kitą ilgalaikį materialųjį turtą, areštui galiojant iki šios nutarties įsiteisėjimo dienos.

Nustatyti, kad UAB „Autopanemunė“ kreditoriai per 40 dienų laikotarpį nuo šios nutarties įsiteisėjimo dienos, turi teisę pareikšti savo reikalavimus, atsiradusius iki bankroto bylos iškėlimo dienos.

Nustatyti, kad UAB „Autopanemunė“ valdymo organai ne vėliau kaip per 10 dienų nuo šios nutarties įsiteisėjimo dienos privalo perduoti administratoriui įmonės turtą pagal balansą, sudarytą nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenimis, ir visus dokumentus.

Nurodyti, kad administravimo išlaidų sąmatą administratorius turi pateikti ne vėliau kaip per 20 darbo dienų nuo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos.

Apie bankroto bylos iškėlimą nedelsiant pranešti Turto areštų aktų registro tvarkytojui, juridinių asmenų registrui, Įmonių bankroto valdymo departamentui prie Ūkio ministerijos, antstoliams, ieškovui, atsakovui bei administratoriui.

Pavesti administratoriui atlikti kitus ĮBĮ 10 straipsnio 4 dalies 3 punkte, 7 dalies 8 punkte nustatytus veiksmus. Jam pavesti sušaukti pirmąjį kreditorių susirinkimą ĮBĮ 22 straipsnio 1 dalyje nustatytu terminu.

Nutartis per 10 dienų nuo jos priėmimo dienos gali būti skundžiama atskiruoju skundu Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą.

 

 

 

Teisėjas                                                                                     Arūnas Rudzinskas