Civilinė byla Nr. B2-795-210/2016

Teisminio proceso Nr. 2-58-3-00215-2016-5

Procesinio sprendimo kategorija 3.4.2.1

(S)

 

ŠIAULIŲ APYGARDOS TEISMAS

 

N U T A R T I S

LIETUVOS RESPUBLIKOS VARDU

2016 m. rugsėjo 13 d.

Šiauliai

 

Šiaulių apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjas Vytautas Kursevičius rašytinio proceso tvarka išnagrinėjęs ieškovų uždarosios akcinės bendrovės (toliau UAB) „Euro skola“, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos (toliau VSDFV) Mažeikių skyriaus pareiškimus dėl bankroto bylos iškėlimo atsakovui uždarajai akcinei bendrovei (toliau UAB) „Autotela“,

n u s t a t ė :

Ieškovas UAB „Euro skola“ pateikė teismui pareiškimą dėl bankroto bylos iškėlimo atsakovui UAB „Autotela“. Nurodė, kad 2016-03-08 Reikalavimo perleidimo sutarties Nr. 2016/03/01 pagrindu UAB „Vyjotas“ skola perleista UAB „Euro skola“, UAB „Autotela“ skolinga ieškovei 2398,33 Eur. Ieškovė nurodo, kad atsakovas turi rimtų finansinių problemų ir šiuo metu negali atsiskaityti ne tik su ieškovu, bet ir su kitais kreditoriais, prašo iškelti atsakovei bankroto bylą.

              Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Mažeikių skyrius Šiaulių apygardos teismui 2016 m. rugpjūčio 31 d. pateikė pareiškimą dėl bankroto bylos iškėlimo UAB „Autotela“, kuriame nurodė, kad bendrovė pradėjo pažeidinėti atsiskaitymo su VSDFV tvarką nuo 2004 m. sausio mėnesio, šiuo metu yra skolinga 574,80 Eur. VSDFV Mažeikių skyrius 2016-06-16 įspėjo bendrovę, kad laiku nesumokėjus skolos kreipsis į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo, tačiau įsiskolinimas nebuvo padengtas.

Šiaulių apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkės 2016 m. rugsėjo 5 d. nutartimi civilinė byla Nr. B2-795-210/2016 pagal ieškovo UAB „Euro skola“ pareiškimą ir Nr. B2-891-210/2016 pagal ieškovo VSDFV Mažeikių skyriaus pareiškimą sujungtos į vieną bylą.

              Šiaulių apygardos teismas 2016-07-15 nutartimi įpareigojo atsakovės UAB „Autotela“ vadovą per 14 dienas nuo šios nutarties įteikimo dienos pateikti teismui šiuos dokumentus: kreditorių ir skolininkų sąrašus, kuriuose nurodyti jų adresai, įsipareigojimų ir skolų sumos, atsiskaitymo terminai, praėjusių finansinių metų ir ataskaitinių finansinių metų laikotarpio iki kreditoriaus pareiškimo pateikimo teismui dienos finansinių ataskaitų rinkinį (išskirti įmonės pradelstų įsipareigojimų dydį), informaciją apie teismuose iškeltas bylas ir išieškojimus ne ginčo tvarka, įkeistą turtą ir kitus įsipareigojimus. Ši nutartis išsiųsta atsakovui jo buveinės adresu bei vadovo gyvenamosios vietos adresu, 2016-08-26 įteikta įmonės vadovui, tačiau per teismo nustatytą terminą atsiliepimas nebuvo pateiktas.

UAB „Autotela“ keltina bankroto byla.

              LR Įmonių bankroto įstatymo 9 str. 7 d. 1 p. nustato, kad bankroto byla iškeliama, jeigu teismas nustatė, kad įmonė yra nemoki arba įmonė vėluoja išmokėti darbuotojui (darbuotojams) atlyginimą. LR Įmonių bankroto įstatymo 2 str. 8 d. nustato, kad įmonės nemokumas yra tuomet, kai įmonė nevykdo įsipareigojimų (nemoka skolų, neatlieka iš anksto apmokėtų darbų ir kt.) ir pradelsti įmonės įsipareigojimai (skolos, neatlikti darbai ir kt.) viršija pusę į jos balansą įrašyto turto vertės.  

Atsakovas atsiliepimo bei teismo pareikalautų duomenų nepateikė, nors apie bankroto bylos iškėlimo iniciatyvą jam yra žinoma. Teismas, spręsdamas klausimą dėl bankroto bylos iškėlimo atsakovui, remiasi ieškovų pateiktais rašytiniais bei teismo išreikalautais įrodymais, iš kurių matyti, kad atsakovo skola UAB „Euro skola“ – 2528,33 Eur, VSDFV Mažeikių skyriui – 574,80 Eur. Be to, kaip matyti iš 2016-07-18 išrašo iš VĮ „Regitra“ UAB „Autotela“ transporto priemonių neturi (17 b. l.). Iš VĮ „Registrų centras“ duomenų matyti, kad bendrovė nekilnojamojo turto neturi (18 b. l.). Iš Iš VĮ „Registrų centras“ viešų duomenų matyti, kad UAB „Autotela“ paskutinius finansinių atskaitomybės dokumentus teikė 2015-05-30. Pagal pateikto 2014 metų UAB „Autotela“ balanso duomenis įmonė 2014 m. gruodžio 31 d. įmonė turėjo ilgalaikio turto už 20726,37 Eur, trumpalaikio turto už 72967,74 Eur, iš kurių 51746,99 Eur per vienerius metus gautinos sumos, mokėtinos sumos ir įsipareigojimai sudarė 85397,07 Eur (35 b. l.), t. y. bendrovės įsipareigojimai dydžiu buvo artimi jos turimo turto vertei. UAB „Autotela“ vadovas atsiliepimo ir dokumentų nepateikė. Kadangi atsakovės įsiskolinimas ieškovams nedengiamas nuo 2015 m. lapkričio mėn., įmonė nepateikė Juridinių asmenų registrui finansinės atskaitomybės dokumentų už 2015 metus, įmonės vadovas, žinodamas apie bankroto bylos inicijavimą, teismui finansinės atskaitomybės dokumentų nepateikė, teismas vertina, kad atsakovė UAB „Autotela“ yra nemoki.

Esant tokiai padėčiai matyti, kad nėra galimybių, jog atsakovas ateityje galėtų išmokėti susidariusį įsiskolinimą. Remiantis pateiktais duomenimis darytina išvada, kad įmonė yra nemoki, nes įmonė laiku nemoka skolų kreditoriams, mokesčių valstybei, o įmonės pradelstos skolos viršija pusę į įmonės balansą įrašyto turto vertės. Pagrindų, įpareigojančių atsisakyti kelti bankroto bylą, nėra (LR Įmonių bankroto įstatymo 10 straipsnio 3 dalis).

UAB „Autotela“ keltina bankroto byla dėl sandoriais prisiimtų turtinių įsipareigojimų nevykdymo, mokesčių nemokėjimo (LR Įmonių bankroto įstatymo 2 straipsnio 8 dalis, 4 straipsnio 2, 3 punktai, 5 straipsnio 1 dalies 1 punktas, 9 straipsnio 7 dalies 1 punktas).

Pagal LR Įmonių bankroto įstatymo 10 straipsnio 4 dalies 1 punktą, priėmęs nutartį iškelti bankroto bylą, teismas privalo paskirti bankroto administratorių. Pagal Įmonių bankroto įstatymo 11 straipsnio 1 dalį, įmonės bankroto administratorius – tai teismo paskirtas fizinis ar juridinis asmuo, turintis teisę teikti įmonių bankroto administravimo paslaugas ir šią teisę įgijęs šio įstatymo ir su jo įgyvendinimu susijusių teisės aktų nustatyta tvarka. Pagal ĮBĮ 11 straipsnio 2 dalį administratoriaus kandidatūrą iš įrašytų į šio įstatymo 116 straipsnio 1 dalyje nurodytą sąrašą ir šio straipsnio 3 dalyje nustatyta tvarka pareiškusių sutikimą administruoti įmonę (įmones) asmenų parenka teismas, naudodamasis Bankroto administratorių atrankos kompiuterine programa, sukurta vadovaujantis Vyriausybės patvirtintomis Bankroto administratorių atrankos taisyklėmis. Atsižvelgiant į šias įstatymo nuostatas, UAB „Autotela“ bankroto administratoriumi skirtinas S. K., parinktas naudojantis Bankroto administratorių atrankos kompiuterine programa.

Teismas pažymi, kad bankrutuojančios įmonės kreditorių susirinkimas turi teisę kreiptis į teismą dėl įmonės administratoriaus pakeitimo, jeigu iškyla pagrįstos abejonės dėl administratoriaus tinkamumo, jo neatitikimo šiam subjektui įstatymo keliamiems reikalavimams (LR Įmonių bankroto įstatymo 11 str. 10 d. 2 p., 23 str. 13 p.).

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos CPK 290–291 straipsniais, Įmonių bankroto įstatymo 4, 9 ir 10 straipsniais, teismas

 

n u t a r i a :

 

Iškelti bankroto bylą UAB „Autotela“ (įmonės kodas 180349488, Sedos g. 34A-201, Telšiai).

Bankrutuojančios UAB „Autotela“ administratoriumi paskirti S. K. (asmenų, teikiančių įmonių bankroto administravimo paslaugas, sąrašo numeris B-JA016).

Areštuoti UAB „Autotela“ (įmonės kodas 180349488) nekilnojamąjį ir kitą ilgalaikį materialųjį turtą  iki nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos.

Uždrausti UAB „Autotela“ vykdyti visas finansines prievoles, neįvykdytas iki bankroto bylos iškėlimo, ir be teismo leidimo parduoti, išnuomoti, įkeisti, laiduoti įmonės turtą ar kitokiais būdais perleisti įmonei priklausantį turtą.

Nustatyti UAB „Autotela“ kreditorių finansiniams reikalavimams pareikšti 30 dienų terminą nuo teismo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos.

Pirmąjį kreditorių susirinkimą sušaukti per 30 dienų nuo teismo nutarties patvirtinti kreditorių reikalavimus įsiteisėjimo dienos.

Pavesti administratoriui atlikti veiksmus, numatytus LR Įmonių bankroto įstatymo 10 straipsnio 4 dalies 3 punkte, 7 dalies 8 punkte, bei per 20 darbo dienų nuo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos pateikti teismui sąmatą bendrovės lėšų sumai, kurią jis turės teisę naudoti administravimo išlaidoms apmokėti.

UAB „Autotela“ valdymo organams nustatyti 15 dienų laikotarpį nuo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos perduoti bendrovės administratoriui įmonės turtą pagal finansinę atskaitomybę, sudarytą nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenimis, taip pat visus dokumentus.

Nustatyti, kad nuo nutarties įsiteisėjimo dienos UAB „Autotela“ įgyja bankrutuojančios įmonės statusą.  

Apie iškeltą UAB „Autotela“ bankroto bylą pranešti juridinių asmenų registrui ir Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo tarnybai prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos.

Nutartį, dalyje dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo, vykdyti skubiai.

Nutartis per 10 dienų gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui per Šiaulių apygardos teismą.

 

 

Teisėjas                                                                                                                                 Vytautas Kursevičius