Civilinė byla Nr. eB2-1098-524/2018

                                                                                    (Proceso Nr. 2-57-3-00158-2018-2)

                                                                                    Procesinio sprendimo kategorijos:                           

(S)

                                                                                    3.4.3.4; 3.4.3.5.1.



 

 

 

KLAIPĖDOS APYGARDOS TEISMAS

 

N U T A R T I S

 

                                                   2018 m. balandžio 10 d.

                                                             Klaipėda

 

Klaipėdos apygardos teismo teisėja Erika Misiūnienė, rašytinio proceso tvarka išnagrinėjusi civilinę bylą pagal ieškovo VSDFV Klaipėdos skyriaus ieškinį dėl bankroto bylos iškėlimo atsakovei S. D. veterinarijos įmonei, kitas atsakovas S. D.,

 

n  u  s  t  a t  ė:

 

ieškovas teismo prašo iškelti S. D. veterinarijos įmonei bankroto bylą, nurodo, jog įmonė nėra sumokėjusi VSD ir PSD įmokų, jos skola VSDF biudžetui 2018-03-09 sudarė 10 233,71 Eur. Mano, kad atsakovė yra nemoki, todėl jai keltina bankroto byla.

Atsakovė atsiliepimo į ieškinį nepateikė, ieškovo procesiniai dokumentai jai įteikti viešo paskelbimo būdu.

Ieškinys tenkintinas.

Lietuvos Respublikos įmonių bankroto įstatymo 9 straipsnio 5 dalis numato, kad bankroto byla įmonei keliama, jeigu teismas nustato, jog įmonė yra nemoki ar vėluoja išmokėti darbuotojams darbo užmokestį, taip pat jeigu įmonė pasiskelbė, kad negali atsiskaityti su kreditoriumi ar neketina vykdyti savo įsipareigojimų.

Įmonės nemokumas – tai įmonės būsena, kai ji nevykdo įsipareigojimų (nemoka skolų, neatlieka iš anksto apmokėtų darbų ir kt.) ir pradelsti įmonės įsipareigojimai (skolos, neatlikti darbai ir kt.) viršija pusę į jos balansą įrašyto turto vertės (ĮBĮ 2 straipsnio 8 dalis). Sprendžiant dėl bankroto bylos iškėlimo, labai svarbu nuodugniai išsiaiškinti, ar bendrovė yra iš tiesų nemoki ir nebegalės vykdyti veiklos ir bankroto bylos iškėlimas yra optimaliausia priemonė, leidžianti apsaugoti kreditorių interesus, sudarant sąlygas jiems patenkinti savo reikalavimus iš bankrutuojančiai įmonei priklausančio turto, ar įmonė turi tik laikinų finansinių sunkumų, kurie gali būti išspręsti nekeliant bankroto bylos ir išsaugant bendrovę kaip veikiantį rinkos dalyvį. Tam, kad teismas, nagrinėdamas bankroto bylos iškėlimo klausimą, galėtų spręsti dėl įmonės finansinės padėties ir jos mokumo, ĮBĮ 9 straipsnio 1 dalyje yra įtvirtinta pareiga įmonės, kurios atžvilgiu inicijuojama bankroto byla, vadovui pateikti teismui įmonės kreditorių ir skolininkų sąrašus, įsipareigojimų ir skolų sumas, atsiskaitymo terminus, praėjusių finansinių metų ir ataskaitinių finansinių metų laikotarpio iki kreditorių pareiškimo pateikimo teismui dienos finansinių ataskaitų rinkinį, informaciją apie teismuose iškeltas bylas bei išieškojimus ne ginčo tvarka, įkeistą turtą ir kitus įsipareigojimus.

Įvertinus bylos medžiagą, darytina išvada, kad yra teisinės prielaidos iškelti atsakovei bankroto bylą. Visų pirma, teisiškai reikšminga ta aplinkybė, jog atsakovė pagal CPK 178 straipsnyje nustatytas įrodinėjimo naštos paskirstymo taisykles neįrodinėja savo mokumo, neįvykdė pareigos pateikti įmonės finansinės atskaitomybės dokumentus teismui. Įmonėje apdraustųjų nėra. Įsiskolinimas susidarė už laikotarpį nuo 1996 metų, iki šiol nėra padengtas, antstolė įsiskolinimų taip pat neišieškojo. Visos šios aplinkybės sudaro pagrindą išvadai, jog įmonė veiklos nevykdo ir yra nemoki.

Esant tokiems įrodymams bei aplinkybėms yra pagrindas įmonei iškelti bankroto bylą dėl nemokumo (ĮBĮ 2 str. 8 d., 9 str. 5 d. 1 p., 10 str.).

Įmonės administratoriumi skirtinas atrinktas UAB "Ultima optio".

Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos įmonių bankroto įstatymo 9, 10 str., CPK  290, 291,  335 str., teisėja

 

n u t a r i a:

 

iškelti S. D. veterinarijos įmonei, įmonės kodas (duomenys neskelbtini), buveinės adresas (duomenys neskelbtini), bankroto bylą.

S. D. veterinarijos įmonės administratoriumi paskirti UAB "Ultima optio", įmonių bankroto administravimo paslaugas teikiančių asmenų sąrašo Nr. B-JA341.

Pavesti administratoriui nedelsiant atlikti veiksmus, numatytus Lietuvos Respublikos įmonių bankroto įstatymo 10 str. 4 d. 3 ir 4 punktuose.

Nustatyti, kad S. D. veterinarijos įmonės kreditoriai turi teisę pareikšti savo finansinius reikalavimus bendrovei per 45 dienas nuo šios nutarties įsiteisėjimo dienos.

Pavesti administratoriui sušaukti pirmąjį kreditorių susirinkimą  Lietuvos Respublikos įmonių bankroto įstatymo nustatyta tvarka.

Įpareigoti įmonės vadovą per 15 dienų nuo šios nutarties įsiteisėjimo datos perduoti administratoriui įmonės turtą ir visus turimus dokumentus.

Įpareigoti įmonės vadovą ir administratorių pranešti per 5 dienas nuo nutarties įteikimo datos Klaipėdos apygardos teismui apie įmonei iškeltus turtinius reikalavimus nagrinėjamus teismuose, apie civilinius ieškinius baudžiamosiose bylose bei vykdomąsias bylas dėl išieškojimo iš šios įmonės ar dėl jos turto arešto.

Nutartis per 10 dienų nuo jos priėmimo datos atskiruoju skundu gali būti skundžiama Lietuvos  apeliaciniam teismui per  Klaipėdos apygardos teismą.

 

 

Teisėja                                                                                                                Erika Misiūnienė