Civilinė byla Nr. B2-606-856/2016

                    Teisminio proceso Nr. 2-58-3-00078-2016-2 

                                                                              Procesinio sprendimo kategorija 3.4.2.2.                                                                                              

(S)

                                                                                                                           

                                 ŠIAULIŲ APYGARDOS TEISMAS

                                                          N U TA R T I S

                                    LIETUVOS RESPUBLIKOS VARDU

                                                   2016 m. balandžio 8 d.                             

                                                                Šiauliai

 

Šiaulių apygardos teismo teisėja Jurga Kramanauskaitė-Butkuvienė rašytinio proceso tvarka išnagrinėjusi ieškovo R. P. ieškinį atsakovui uždarajai akcinei bendrovei „Valdmetas“ dėl bankroto bylos iškėlimo,

 

n u s t a t ė :

 

Ieškovas R. P. prašo iškelti bankroto bylą atsakovui uždarajai akcinei bendrovei „Valdmetas“ (toliau – UAB), nurodo, kad 2012 m. rugpjūčio 31 d. pradėjo dirbti pas atsakovą šaltkalviu. Nuo 2014 m. kovo 1 d. UAB „Valdmetas“ nesumoka ieškovui priklausančio darbo užmokesčio, šiuo metu yra skolinga 1770,36 Eur. Atsakovas buvo įspėtas apie kreipimąsi į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo (1 b. l.).

Prašymas tenkintinas.

Lietuvos Respublikos įmonių bankroto įstatymo (toliau - ĮBĮ) 9 straipsnio septintos dalies pirmas punktas numato, kad bankroto byla iškeliama, jeigu teismas nustatė, kad įmonė yra nemoki arba įmonė vėluoja išmokėti darbuotojui (darbuotojams) darbo užmokestį ir su darbo santykiais susijusias išmokas. LR ĮBĮ 2 straipsnio aštunta dalis nustato, kad įmonės nemokumas yra tuomet, kai įmonė nevykdo įsipareigojimų (nemoka skolų, neatlieka iš anksto apmokėtų darbų ir kt.) ir  pradelsti įmonės įsipareigojimai (skolos, neatlikti darbai) viršija pusę į jos balansą įrašyto turto vertės. 

Šiaulių apygardos teismas 2016 m. kovo 18 d. nutartimi įpareigojo atsakovą per 5 dienas nuo nutarties gavimo dienos pateikti teismui įrodymus, nurodytus LR ĮBĮ 9 straipsnio 1 dalyje, apie UAB „Valdmetas“ finansinę padėtį (5 b. l.). Procesiniai dokumentai atsakovo UAB „Valdmetas“ direktoriui V. D. asmeniškai buvo įteikti 2016 m. kovo 22 d., tačiau atsakovas teismo įpareigojimų nevykdė, dokumentų, įrodančių jo finansinę padėtį teismui nepateikė (9 b. l.). Teismas savo iniciatyva užklausė VĮ „Registrų centras“ ir VĮ „Regitra“ apie atsakovo turtinę padėtį.

Įmonių bankroto įstatymo 4 straipsnio 1 punktas numato, kad tuo atveju, jeigu įmonė laiku nemoka darbo užmokesčio ir su darbo santykiais susijusių išmokų  tai yra viena iš sąlygų pateikti teismui pareiškimą dėl bankroto bylos iškėlimo.

Iš teismui pateiktų procesinių dokumentų matyti, kad atsakovas UAB „Valdmetas“ nuo 2014 m. kovo mėnesio neatsiskaito su ieškovu. Ieškovo teigimu, šiuo metu atsakovas jam yra skolingas 1770,36 Eur neišmokėto darbo užmokesčio ir su darbo santykiais susijusių išmokų.

Iš internetinio Sodros puslapio matyti, kad atsakovo įsiskolinimas 2016-04-05 VSDF biudžetui buvo 2561,68 Eur, skola praleistais mokėjimo terminais – 2561,68 Eur. Sodros Informacijoje apie draudėjo viešus duomenis nurodyta, kad įmonė apdraustųjų asmenų neturi (14 b. l.). Iš Šiaulių apskrities Valstybinės mokesčių inspekcijos 2016 m. kovo 30 d. rašto matyti, kad atsakovas UAB „Valdmetas“ pagal pateiktas deklaracijas, kitus mokesčių apskaičiavimo dokumentus ir mokesčių apskaitos duomenis 2016-03-30 turėjo 660,78 Eur mokestinę nepriemoką (10–11 b. l.). Iš VĮ Registrų centras duomenų matyti, kad atsakovas šiai įstaigai paskutinį kartą finansinės atskaitomybės dokumentus pateikė 2013 metais, vėliau šie finansinės atskaitomybės dokumentai VĮ Registrų centrui nebuvo teikiami. Iš 2013 m. balanso matyti, kad atsakovas 2013-12-31 turėjo ilgalaikio turto už 4629 Lt, trumpalaikio turto už 32472 Lt, viso turto vertė – 37101 Lt. Mokėtinos sumos ir įsipareigojimai 2013-12-31 sudarė 19149 L (per vienerius metus mokėtinos sumos ir trumpalaikiai įsipareigojimai). Įvertinus atsakovo UAB „Valdmetas“ turimo turto ir įsipareigojimų santykį, pripažintina, kad jau tuomet, t. y. 2013 metais, atsakovo įsipareigojimai viršijo pusę į jo balansą įrašyto turto vertę. 

VĮ Registrų centro ir VĮ Regitra duomenimis, atsakovas kilnojamojo ir nekilnojamojo turto neturi. Atsižvelgiant į tai, kad atsakovo darbuotojai atleisti, darytina išvada, kad atsakovas veiklos nevykdo, pajamų negauna. Įmonei nevykdant veiklos, nėra galimybių gauti pajamų, tokiu būdu sumokėti skolas, atsiskaityti su kreditoriais, atkurti mokumą ir taip išvengti bankroto.

Išdėstytų motyvų pagrindu darytina išvada, kad atsakovas yra nemokus, todėl jam  keltina bankroto byla (LR ĮBĮ 9 str. 7 d. 1 p.). 

Įmonės administratoriumi skirtina Mažoji bendrija „Atisa“ (į. k. 304097099, adresas Radviliškio r. sav. Radviliškio m., Žalgirio g. 47, sąrašo numeris B-JA314, įrašymo į sąrašą data – 2015-09-25) sutinkanti šią įmonę administruoti.

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos Įmonių bankroto įstatymo 4 str. 1p., 5 str. 1d. 1p., 6 str., 10 str., Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso 290 str., 291 str., teismas

 

n u t a r i a :

 

1. Iškelti bankroto bylą uždarajai akcinei bendrovei „Valdmetas“ (į. k. 302835767, adresas Radviliškis, Naujakurių g. 4).

2. Bankrutuojančios UAB „Valdmetas“ administratoriumi paskirti MB „Atisa“ (į. k. 304097099, adresas Radviliškio r. sav. Radviliškio m., Žalgirio g. 47, sąrašo numeris B-JA314, įrašymo į sąrašą data – 2015-09-25).

3. Areštuoti UAB „Valdmetas“  (į. k. 302835767) turtą iki nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos.

4. Pavesti įmonės administratoriui pateikti nutarties nuorašą dėl  UAB „Valdmetas“ turto arešto vykdymo pasirinktam antstoliui. 

5. Uždrausti UAB „Valdmetas“ vykdyti visas finansines prievoles, neįvykdytas iki bankroto bylos iškėlimo.

6. Nustatyti UAB „Valdmetas“ terminą kreditorių finansiniams reikalavimams pareikšti per 30 dienų nuo teismo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos.

7. Įtraukti UAB „Valdmetas“ kreditorius dalyvauti bankroto byloje trečiaisiais asmenimis.

8. Pavesti bankroto administratoriui atlikti veiksmus, numatytus LR ĮBĮ 10 straipsnio ketvirtos dalies trečiame ir ketvirtame punktuose bei  10 straipsnio 7 dalies aštuntame punkte.

9. Įpareigoti bankroto administratorių per 20 darbo dienų nuo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos pateikti teismui sąmatą įmonės lėšų sumai, kurią jis turės teisę naudoti administravimo išlaidoms apmokėti ( LR ĮBĮ 10 str. 4d.7p.)      

10. Įpareigoti UAB „Valdmetas“ vadovą per 7 dienas po šios nutarties įsiteisėjimo perduoti administratoriui įmonės turtą pagal balansą, sudarytą nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenimis ir visus dokumentus (LR ĮBĮ 10 str. 7 d. 1p. ).

11. Įpareigoti UAB „Valdmetas“ vadovą pateikti administratoriui viso turimo turto sąrašą.

12. Uždrausti be teismo leidimo parduoti, išnuomoti, įkeisti, laiduoti ar kitokiais būdais perleisti įmonės turtą.    

13. Pavesti bankroto administratoriui sušaukti pirmąjį kreditorių susirinkimą ne vėliau kaip per 30 darbo dienų nuo teismo nutarties patvirtinti kreditorių finansinius reikalavimus įsiteisėjimo dienos (LR ĮBĮ 22 str.).

           Apie UAB „Valdmetas“ iškeltą bankroto bylą pranešti Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybai.

          Nutartis per 10 dienų gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui per Šiaulių apygardos teismą.

 

Teisėja                                                                             Jurga Kramanauskaitė-Butkuvienė