Civilinė byla Nr. eB2-1024-368/2016

Teisminio proceso Nr. 2-58-3-00410-2016-2

                                                                 Procesinio sprendimo kategorija 3.4.2.2.

                                                                                    (S)

 

 

ŠIAULIŲ APYGARDOS TEISMAS

 

N U T A R T I S

LIETUVOS RESPUBLIKOS VARDU

 

                                                 2016 m. lapkričio 24 d.

                                                         Šiauliai

 

Šiaulių apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjas Egidijus Mockevičius, rašytinio proceso tvarka išnagrinėjęs ieškovės uždarosios akcinės bendrovės (toliau – UAB) „Girmedis“ pareiškimą dėl bankroto bylos iškėlimo atsakovei UAB „Jurdeta“,

 

n u s t a t ė :

 

Šiaulių apygardos teisme gautas ieškovės UAB „Girmedis“ pareiškimas dėl bankroto bylos iškėlimo atsakovei UAB „Jurdeta“. Ieškovė nurodė, kad atsakovės skola ieškovei siekia 17610,77 Eur, atsakovė taip pat skolinga 397,41 Eur delspinigių, 6 procentų dydžio metines palūkanas nuo nurodytos 17610,77 Eur sumos (nuo bylos iškėlimo Telšių rajono apylinkės teisme dienos (2016 m. rugpjūčio 25 d.) iki teismo sprendimo visiško įvykdymo) ir 830,40 Eur bylinėjimosi išlaidų.

 

Prašymas dėl bankroto bylos iškėlimo UAB „Jurdeta“ tenkintinas.

 

Pagal Lietuvos Respublikos įmonių bankroto įstatymo (toliau LR ĮBĮ) 9 straipsnį 7 dalies 1 punktą bankroto byla iškeliama, jeigu teismas nustatė, kad įmonė yra nemoki arba įmonė vėluoja išmokėti darbuotojui (darbuotojams) darbo užmokestį ir su darbo santykiais susijusias išmokas, o minėto įstatymo 9 straipsnio 7 dalies 2 punkte įtvirtinta, jog bankroto byla taip pat iškeliama, kai įmonė negali arba negalės vykdyti įsipareigojimų.

ĮBĮ 2 straipsnio 8 dalyje įtvirtinta, jog įmonės nemokumas – įmonės būsena, kai įmonė nevykdo įsipareigojimų (nemoka skolų, neatlieka iš anksto apmokėtų darbų ir kt.) ir pradelsti įmonės įsipareigojimai (skolos, neatlikti darbai ir kt.) viršija pusę į jos balansą įrašyto turto vertės. Įmonės nemokumas nustatomas, ištyrus jos finansinius duomenis, iš kurių svarbiausi yra įmonės balansas ir pradelsti įsipareigojimai, kurių santykis su įmonės turto verte bei įmonės ūkinės-komercinės veiklos rezultatai, atspindi įmonės galimybes vykdyti įsipareigojimus kreditoriams.

Kasacinis teismas yra išaiškinęs, kad nemokumas yra ekonominė įmonės būklė, kuri nustatoma pagal tai, ar įmonė atsiskaito su kreditoriais ir ar ji yra ekonomiškai pajėgi atsiskaityti. Jeigu asmuo neatsiskaito su kreditoriais arba neturi turto, kurio verte pakankamai būtų padengtas įsipareigojimų vykdymas, tai jo ekonominė padėtis gali būti vertinama kaip nemokumas (Lietuvos Aukščiausiojo Teismo 2013 m. sausio 9 d. nutartis civilinėje byloje Nr. 3K-3-82/2013).

Šiaulių apygardos teismas 2016 m. lapkričio 15 d. nutartimi įpareigojo atsakovės UAB „Jurdeta“ vadovą per 5 dienas nuo šios nutarties gavimo dienos pateikti teismui įmonės finansinius dokumentus. Atsakovė nutarties įpareigojimų neįvykdė ir nepateikė teismui duomenų, kurie yra svarbūs nustatant įmonės turtinę padėtį ir vertinant įmonės mokumą/nemokumą.

Teismas sprendžia, kad šių dokumentų nepateikimas yra vertintinas kaip sąmoningas atsakovės blogos turtinės padėties ir nemokumo slėpimas, siekiant išvengti bankroto bylos iškėlimo. Tokią teismo poziciją patvirtina ir Lietuvos apeliacinio teismo praktika (2011 m. vasario 10 d. nutartis civilinėje byloje Nr. 2-479/2011).

Ieškovė UAB „Girmedis“ nurodė, jog nuolatos ragino atsakovę grąžinti skolą, tačiau skoliniai santykiai užsitęsė, skola atsakovei tapo nepakeliama našta, UAB „Jurdeta“ su ieškove neatsiskaito nuo 2016 metų vasario mėnesio. Pažymėjo, jog 2016 m. rugsėjo 28 d. Telšių rajono apylinkės teismui priėmus sprendimą už akių (kuriuo iš UAB „Jurdeta“ buvo priteista 17610,77 Eur skola, 397,41 Eur delspinigių, 6 procentų dydžio metinės palūkanos (nuo bylos iškėlimo Telšių rajono apylinkės teisme dienos iki teismo sprendimo visiško įvykdymo) ir 830,40 Eur bylinėjimosi išlaidų) (b. l. 3–4), atsakovė iki šiol prievolės neįvykdė, su ieškove nesusisiekė, nepaisydama siųstų pranešimų apie ketinimą kreiptis į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo. Ieškovė nurodė, kad atsakovė nuosavo turto neturi, yra skolinga ir kitiems kreditoriams (iš viešai prieinamos informacijos matyti, jog atsakovė yra skolinga Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybai) (b. l. 1, 16). Ieškovės teigimu, nuo 2016 m. rugsėjo – spalio mėnesių UAB „Jurdeta“ nutraukė darbo sutartis su daugeliu darbuotojų (b. l. 2); nuo 2015 m. sausio mėnesio įmonė yra nuolat skolinga Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybai, minėta skola nuo 2016 m. liepos mėnesio stabiliai didėja (b. l. 2). Dėl išvardytų priežasčių ieškovė mano, jog UAB „Jurdeta“ yra keltina bankroto byla.

Esant šioms aplinkybėms, teismas konstatuoja, jog atsakovė UAB „Jurdeta“ yra nemoki, todėl jai keltina bankroto byla.

Bankroto administratorių atrankos kompiuterinė programa atrinko administratorių UAB „OPEK“, taigi UAB „Jurdeta“ administratoriumi skirtina UAB „OPEK“.

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso 290–291 straipsniais, Lietuvos Respublikos įmonių bankroto įstatymo 4, 9 ir 10 straipsniais, teismas

 

n u t a r i a :             

 

Iškelti bankroto bylą UAB „Jurdeta“ (įmonės kodas 303411860, buveinės adresas: (duomenys neskelbtini)).

            Bankrutuojančios UAB „Jurdeta“ administratoriumi paskirti UAB „OPEK“ (asmenų, teikiančių įmonių bankroto administravimo paslaugas, sąrašo Nr. B-JA186).

Pavesti įmonės administratoriui pateikti nutarties kopiją dėl UAB „Jurdeta“ turto arešto vykdymo pasirinktam antstoliui. 

              Uždrausti UAB „Jurdeta“ vykdyti visas finansines prievoles, neįvykdytas iki bankroto bylos iškėlimo, ir be teismo leidimo parduoti, išnuomoti, įkeisti, laiduoti ar kitokiais būdais perleisti įmonės turtą.

                      Nustatyti terminą UAB „Jurdeta“ kreditorių finansiniams reikalavimams pareikšti per 45 dienų nuo teismo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos.

              Pavesti administratoriui atlikti veiksmus, numatytus Lietuvos Respublikos įmonių bankroto įstatymo 10 str. 4 d. 3 p., 4 p., 7 d. 8 p., 11 str. 3 d., bei per 20 darbo dienų nuo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos pateikti teismui sąmatą bendrovės lėšų sumai, kurią ji turės teisę naudoti administravimo išlaidoms apmokėti.

                      Įpareigoti UAB „Jurdeta“ valdymo organus per 15 dienas po šios nutarties įsiteisėjimo perduoti administratoriui įmonės turtą pagal balansą, sudarytą nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenimis, ir visus dokumentus.

              Pavesti bankroto administratoriui sušaukti pirmąjį kreditorių susirinkimą ne vėliau kaip per 30 darbo dienų nuo teismo nutarties patvirtinti kreditorių reikalavimus įsiteisėjimo dienos.

           Nustatyti, kad nuo nutarties įsiteisėjimo dienos UAB „Jurdeta“ įgyja bankrutuojančios įmonės statusą.

Apie iškeltą UAB „Jurdeta“ bankroto bylą pranešti Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybai prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos, juridinių asmenų registrui, paskirtam bankroto administratoriui.

Nutartis per 10 dienų gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui per Šiaulių apygardos teismą.

 

 

Teisėjas                                                                                          Egidijus Mockevičius