Civilinė byla Nr. B2-932-613/2016

(Proceso Nr. 2-57-3-00039-2016-8)

Procesinio sprendimo kategorija:

(S)

3. 4.2.2; 3.4.2.3; 3.4.2.8                  .

 

 

KLAIPĖDOS  APYGARDOS  TEISMAS

N U T A R T I S

                 

2016 m. kovo 24   d.

Klaipėda

 

 

Klaipėdos apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėja Giedrė Seselskytė rašytinio proceso tvarka civilinėje byloje pagal ieškovo LUAB „Domustato korporacija“ likvidatoriaus V. R. ieškinį atsakovui LUAB „Domustato korporacija“ dėl bankroto bylos iškėlimo,

 

n u s t a t ė:

 

ieškovas LUAB „Domustato korporacija“ likvidatorius V. R. prašo iškelti atsakovui bankroto bylą. Reikalavimo pagrindu nurodomos aplinkybės, kad UAB „Domustato korporacija“ laiku nemoka kreditoriams, yra nesumokėjusi mokesčių ir kitų privalomųjų įmokų, be to bendrovė praktiškai veiklos nevykdo nuo 2015 m. liepos 22 d. 2015 m. lapkričio 10 d. UAB „Domustato korporacija“ akcininkų susirinkime buvo priimtas sprendimas likviduoti bendrovę. Jos likvidatoriumi paskirtas V. R.. Šiuo metu Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos prie LR VRM Klaipėdos apygardos NVTS vyksta ikiteisminis tyrimas Nr. 04-6-00033-15 dėl galimo bendrovės turto iššvaistymo. Pagal pareiškėjo turimus duomenis 2015 m. gruodžio 31 d. bendrovė realiai turi turto už 647 Eur, o pradelsti kreditoriniai įsipareigojimai sudaro 2970 Eur. Atsižvelgiant į tai, kad iki 2016 m. sausio 19 d. likvidatoriui bendrovės turtas perduotas nebuvo, bendrovė neturi galimybės atsiskaityti su kreditoriais, todėl prašo iškelti bankroto bylą.. Ieškovas Įmonių bankroto įstatymo nustatyta tvarka pranešė atsakovui apie ketinimą kreiptis į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo. Esant tokioms aplinkybėms, ieškovo nuomone, atsakovas yra nemokus, todėl yra  pagrindas atsakovui iškelti bankroto bylą.

Atsakovas teismo nustatytu terminu nepateikė atsiliepimo.

Ieškinys tenkintinas.

Įmonių bankroto įstatymo 9 straipsnio 7 dalyje numatyti pagrindai bankroto bylai iškelti: 1) įmonė yra nemoki; 2) įmonė vėluoja išmokėti darbuotojui (darbuotojams) atlyginimą; 3) įmonė viešai paskelbė ar kitaip pranešė kreditoriui (kreditoriams), kad negali atsiskaityti su kreditoriumi (kreditoriais) ir (arba) neketina vykdyti savo įsipareigojimų.

Įmonių bankroto įstatymo 2 straipsnio 8 punkte numatyta, kad įmonės nemokumas – tai įmonės būsena, kai įmonė nevykdo įsipareigojimų (nemoka skolų, neatlieka iš anksto apmokėtų darbų ir kt.) ir pradelsti įmonės įsipareigojimai (skolos, neatlikti darbai ir kt.) viršija pusę į jos balansą įrašyto turto vertės.

Įmonių bankroto įstatymo 7 straipsnio 1 dalyje numatyta, jeigu tuo metu, kai įmonė likviduojama įmonių veiklą reglamentuojančių kitų įstatymų nustatyta tvarka, išaiškėja, kad ji negalės įvykdyti visų savo įsipareigojimų, įmonės likvidatorius privalo nedelsdamas sustabdyti visus mokėjimus ir ne vėliau kaip per 15 dienų nuo šios būklės nustatymo dienos pateikti pareiškimą teismui dėl bankroto bylos iškėlimo įmonei. Prie pareiškimo teismui pridedami įmonės kreditorių ir skolininkų sąrašai, kuriuose nurodomi jų adresai, įsipareigojimų ir skolų sumos, atsiskaitymo terminai bei finansinė atskaitomybė nuo sprendimo likviduoti įmonę priėmimo dienos iki pareiškimo padavimo dienos, ir įrodymai, kad Civilinio proceso kodekso nustatyta tvarka įvykdyti šio straipsnio 3 dalyje nustatyti reikalavimai.

Atsakovas įregistruotas Juridinių asmenų registre nuo 2014-11-28. Pagal pareiškėjo pateiktus  duomenis 2015 m. gruodžio 31 d. bendrovė realiai turi turto už 647 Eur, o pradelsti kreditoriniai įsipareigojimai sudaro 2970 Eur. Pagal 2015 metų balanso duomenis atsakovas turto neturi. Atsakovas nekilnojamojo turto, transporto priemonių neturi, duomenų apie kitokį atsakovo turtą taip pat nėra. Vertinant šiuos duomenis apie atsakovo turimo turto pobūdį, sudėtį,  darytina išvada, kad faktiškai atsakovas  turto neturi. Nesant kitų duomenų apie atsakovo pradelstus įsipareigojimus, yra pagrindas pripažinti, jog atsakovo pradelsti įsipareigojimai sudaro 2970 Eur. Duomenų apie atsakovo Juridinių asmenų registre įregistruotą vykdomą veiklą nėra.

Esant tokioms aplinkybėms, yra pagrindas išvadai padaryti, kad atsakovas nevykdo veiklos, įsipareigojimų ir pradelsti atsakovo įsipareigojimai viršija pusę į jo balansą įrašyto turto vertės, tai yra, atsakovas yra nemokus (Įmonių bankroto įstatymo 2 straipsnio 8 punktas),  todėl yra pagrindas atsakovui iškelti bankroto bylą  (Įmonių bankroto įstatymo 9 straipsnio 7 dalies 1 punktas).

Atsakovo bankroto administratoriumi skirtina UAB "Bankroto procesas", sutinkanti ir turinti teisę teikti įmonių bankroto administravimo paslaugas (Įmonių bankroto įstatymo 11 straipsnio 2 dalis). Nenustatytos aplinkybės, kad bankroto administratoriaus kandidatūra prieštarautų imperatyvioms Įmonių bankroto įstatymo 11 straipsnio  4 dalies nuostatoms. Įmonių bankroto valdymo departamentas prie Ūkio ministerijos pateikė teismui pranešimą, kuriuo pritaria prašomos skirti administratoriaus kandidatūrai (Įmonių bankroto įstatymo 11 straipsnio  2 dalis).

Byloje nėra duomenų apie atsakovo atžvilgiu nagrinėjamas civilines bylas. Ieškovas nurodo, kad šiuo metu Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba prie LR VRM Klaipėdos apygardos NVTS vykdo ikiteisminį tyrimą Nr. 04-6-00033-15 dėl galimo bendrovės turto iššvaistymo.

Remdamasis išdėstytu ir vadovaudamasis Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso 290–291 straipsniais, teismas

 

n u t a r i a:

 

1. iškelti atsakovui LUAB „Domustato korporacija“, įmonės kodas (duomenys neskelbtini), registruotos buveinės adresas (duomenys neskelbtini), bankroto bylą.

2. Paskirti bankrutuojančio atsakovo UAB „Domustato korporacija“ bankroto administratoriumi UAB „Bankroto procesas“, įmonių bankroto administravimo paslaugas teikiančių asmenų sąrašo Nr. B-JA154.

3. Įpareigoti administratorių Įmonių bankroto įstatymo nustatyta tvarka paskirti savo įgaliotą asmenį ir apie tai informuoti bankroto bylą nagrinėjantį teismą.

4. Pranešti apie iškeltą bankroto bylą ne vėliau kaip kitą darbo dieną, išsiunčiant neįsiteisėjusios nutarties patvirtintą kopiją, Juridinių asmenų registrui, šalims,  paskirtam bankroto administratoriui, Įmonių bankroto valdymo departamentui prie Ūkio ministerijos, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos prie LR VRM Klaipėdos apygardos NVTS. Taip pat išsiųsti neįsiteisėjusios nutarties patvirtintą kopiją Turto areštų aktų registro tvarkytojui.

5. Pavesti administratoriui atlikti kitus veiksmus, numatytus Įmonių bankroto įstatymo 10 straipsnio 4 dalies 3 ir 4 punktuose bei 7 dalies 8 punkte, kartu sudarant galimybę bankroto administratoriui teisme gauti bankroto bylos duomenis pagal Įmonių bankroto įstatymo 10 straipsnio 7 dalies 9 punktą.

6. Įpareigoti administratorių, gavus duomenis apie antstoliams pateiktus vykdomuosius dokumentus dėl išieškojimo iš  atsakovo, apie atsakovo atžvilgiu nagrinėjamas civilines, baudžiamąsias  bylas, atliekamus ikiteisminius tyrimus, nedelsiant apie tai informuoti teismą raštu.

7. Nustatyti, kad atsakovo UAB „Domustato korporacija“ kreditoriai turi teisę pareikšti savo finansinius reikalavimus administratoriui per 30 dienų nuo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos, o pirmąjį kreditorių susirinkimą administratoriui pavesti sušaukti per 15 darbo dienų nuo teismo nutarties patvirtinti įmonės kreditorių finansinius reikalavimus įsiteisėjimo dienos.

9. Nustatyti, kad atsakovo UAB „Domustato korporacija“ valdymo organai (administracijos vadovas) privalo perduoti bankroto administratoriui įmonės turtą pagal balansą, sudarytą nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenimis, ir visus dokumentus per 10 dienų nuo teismo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos.

Išaiškinti, kad jeigu asmuo, kurį teismas įpareigojo per jo nustatytą terminą perduoti administratoriui turtą ir visus dokumentus, turto ir dokumentų neperduoda arba perduoda ne visą turtą ir (ar) ne visus dokumentus, teismas arba teisėjas gali skirti jam iki 2 896 eurų baudą. Taip pat teismas gali apriboti asmens teisę nuo 3 iki 5 metų eiti viešojo ir (ar) privataus juridinio asmens vadovo pareigas, jeigu šis asmuo po nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo neperdavė turto ir (ar) dokumentų, vengia pateikti bankroto procesui reikalingą informaciją ar kitaip trukdo procedūroms.

Nutartis per 10 dienų nuo jos priėmimo dienos gali būti skundžiama atskiruoju skundu Lietuvos apeliaciniam teismui per Klaipėdos apygardos teismą.

 

 

Teisėja                                                                                                                                                          Giedrė Seselskytė