Civilinė byla Nr. eB2-1737-538/2016

                                            (Proceso Nr. 2-57-3-00792-2016-4)



                                                                                               Procesinio sprendimo kategorijos:

(S)

                                                                                               3.4.2.2.; 3.4.2.3             

 

 

 

 

 

KLAIPĖDOS APYGARDOS TEISMAS

 

N U T A R T I S

 

2016 m. gruodžio 2 d.

Klaipėda

 

Klaipėdos apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjas Almantas Padvelskis, rašytinio proceso tvarka išnagrinėjęs civilinę bylą pagal ieškovės UAB „CRT Partner“ ieškinį atsakovei UAB „Ergas“ dėl bankroto bylos iškėlimo,

 

n  u  s  t  a  t  ė:

 

ieškovė UAB „CRT Partner“ kreipėsi į teismą prašydama iškelti atsakovei UAB „Ergas“ bankroto bylą. Nurodė, kad 2016-04-12 įsiteisėjo Vilniaus miesto apylinkės teismo priimtas sprendimas ir išduotas vykdomasis raštas, pagal kurį atsakovės skola ieškovei sudaro 4 855,05 Eur. Atsakovė neatsiskaito su ieškove, nevykdo teismo priimto sprendimo ir, ieškovės žiniomis, turi pradelstų įsipareigojimų kitiems kreditoriams, susiduria su dideliais finansiniais sunkumais, todėl negali ir tikėtina, jog ateityje negalės atsiskaityti su kreditoriais. 2016-07-20 atsakovei buvo išsiųstas įspėjimas dėl bankroto bylos iškėlimo, nustatant 30 d. terminą įsiskolinimui padengti, tačiau atsakovė įsiskolinimo nepadengė.

              Ieškinys tenkintinas.

Lietuvos Respublikos įmonių bankroto įstatymo 9 straipsnio 7 dalyje nurodyti bankroto bylos iškėlimo pagrindai: 1) įmonė yra nemoki; 2) įmonė vėluoja išmokėti darbuotojui (darbuotojams) atlyginimą; 3) įmonė viešai paskelbė ar kitaip pranešė kreditoriui (kreditoriams), kad negali atsiskaityti su kreditoriumi (kreditoriais) ir (arba) neketina vykdyti savo įsipareigojimų.

Lietuvos Respublikos įmonių bankroto įstatymo 9 straipsnio 7 dalies 1 punktas numato, kad bankroto byla keliama, jeigu nustatoma, kad įmonė yra nemoki. To paties įstatymo 2 straipsnio 8 punkte nurodyta, kad įmonės nemokumas – tai įmonės būsena, kai įmonė nevykdo įsipareigojimų (nemoka skolų, neatlieka iš anksto apmokėtų darbų ir kt.) ir pradelsti įmonės įsipareigojimai (skolos, neatlikti darbai ir kt.) viršija pusę į jos balansą įrašyto turto vertės. Iš atsakovės balanso už 2015 m. matyti, kad įmonė turėjo 154 722 Eur vertės turto, tačiau per vienerius metus mokėtinos sumos ir trumpalaikiai įsipareigojimai sudarė 86 290 Eur, t. y. pradelstos skolos viršijo į atsakovės balansą įrašyto turto vertės. Byloje nėra duomenų, kad atsakovės turtinė padėtis būtų pagerėjusi. Be to, iš ieškinio ir bylos medžiagos matyti, kad pagal 2016-04-19 teismo išduotą vykdomąjį raštą skola ieškovei iš atsakovės iki šiol nėra išieškota. Esant tokioms aplinkybėms, yra pagrindas daryti išvadą, kad atsakovė negali atsiskaityti su kreditoriais ir yra nemoki, todėl jai keltina bankroto byla dėl nemokumo (Įmonių bankroto įstatymo 2 str. 8 d., 9 str. 7 d. 1 p., CPK 178 str., 185 str.).

Įmonės administratore skirtina nustatyta tvarka atrinkta administratorė D. U., sutinkanti ir turinti teisę teikti įmonių bankroto administravimo paslaugas (Lietuvos Respublikos įmonių bankroto įstatymo 10 straipsnio 4 dalies 1 punktas, 11 straipsnio 2 dalis, Bankroto administratorių atrankos taisyklės, patvirtintos Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2014-07-09 nutarimu Nr. 647 „Dėl Bankroto administratorių atrankos taisyklių patvirtinimo“). Byloje nėra nustatyta Lietuvos Respublikos įmonių bankroto įstatymo 11 straipsnio 4, 6 dalyje nurodytų pagrindų, kuriems esant ši administratorė negalėtų administruoti atsakovės UAB „Ergas“.

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso 290–291 straipsniais, teismas

 

n  u  t  a  r  i  a:

 

1. Atsakovei UAB „Ergas“, įmonės kodas 180175219, adresas Dvaro g. 2, Klaipėda, iškelti bankroto bylą.

2. Bankrutuojančios UAB „Ergas“ administratore paskirti D. U., sąrašo eilės Nr. B-FA134.

3. Nustatyti, kad bankrutuojančios UAB „Ergas“ kreditoriai turi teisę pareikšti savo finansinius reikalavimus administratorei D. U. per 30 dienų nuo šios nutarties įsiteisėjimo dienos, o pirmąjį kreditorių susirinkimą administratorei pavesti sušaukti per 15 dienų nuo teismo nutarties patvirtinti įmonės kreditorių finansinius reikalavimus įsiteisėjimo dienos.

4. Įpareigoti BUAB „Ergas“ valdymo organus per 15 dienų nuo nutarties įsiteisėjimo dienos perduoti administratorei įmonės dokumentus, antspaudą, įmonės turtą pagal finansinę atskaitomybę. Jeigu asmuo, kurį teismas įpareigojo per jo nustatytą terminą perduoti administratoriui turtą ir visus dokumentus, turto ir dokumentų neperduoda arba perduoda ne visą turtą ir (ar) ne visus dokumentus, teismas arba teisėjas gali skirti jam iki 2 896 eurų baudą.

5. Įpareigoti bankrutuojančios UAB „Ergas“ administratorę D. U. atlikti Lietuvos Respublikos įmonių bankroto įstatymo 10 straipsnio 4 dalies 3 punkte bei 10 straipsnio 7 dalies 8 punkte nurodytus veiksmus.

Nutartį per 10 dienų nuo jos priėmimo dienos galima apskųsti Lietuvos apeliaciniam teismui, paduodant atskirąjį skundą per Klaipėdos apygardos teismą.

 

 

Teisėjas                                                                                        Almantas Padvelskis