Civilinė byla Nr. eB2-1363-555/2017

Teisminio proceso Nr. 2-56-3-01344-2016-7

Procesinio sprendimo kategorijos:

3.4.2.2; 3.4.2.3;

(S)

 

 

KAUNO APYGARDOS TEISMAS

 

N U T A R T I S

LIETUVOS RESPUBLIKOS VARDU

 

2017 m. sausio 11 d.

Kaunas

 

Kauno apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjas Egidijus Tamašauskas, rašytinio proceso tvarka teismo posėdyje išnagrinėjo ieškovės akcinės bendrovės „BnP Finance“ pareiškimą dėl bankroto bylos iškėlimo atsakovei uždarajai akcinei bendrovei „Žemės kontūras“, ir

 

n u s t a t ė:

 

Kauno apygardos teisme 2016 m. lapkričio 11 d. gautas ir 2016 m. lapkričio 16 d. priimtas ieškovės AB „BnP Finance“ pareiškimas dėl bankroto bylos iškėlimo UAB „Žemės kontūras“. Ieškovė nurodo, kad su atsakove UAB „Žemės kontūras“ 2015 m. rugsėjo 10 d. sudarytos paskolos sutarties Nr. BPV2015-09/008 pagrindu, atsakovei buvo suteikta 5 000,00 Eur dydžio paskola šešių mėnesių terminui bei pagal kurią atsakovė įsipareigojo grąžinti suteiktą paskolą ir sumokėti 520,00 Eur palūkanas iki 2016 m. kovo 10 d. Atsakovei tinkamai nevykdant paskolos sutarties, buvo sudaryta Taikos sutartis, kuri buvo patvirtinta Vilniaus miesto apylinkės teismo 2015 m. lapkričio 13 d. nutartimi, civilinėje byloje Nr. e2-47447-905/2015. Taikos sutarties 2 punktu atsakovė įsipareigojo atlikti mokėjimus, t. y. 300,00 Eur įmokas, iki kiekvieno mėnesio 15 dienos (paskutinis mokėjimas 2017 m. gegužės 15 d.), tačiau šių sutartimi prisiimtų įsipareigojimų ir toliau nevykdė, todėl ieškovė įgijo teisę reikalauti įsipareigojimus įvykdyti prieš terminą. Atsakovė iki šios dienos nėra atsiskaičiusi su ieškove ir yra skolinga 4 418,73 Eur sumą.

Pareiškimas dėl bankroto bylos iškėlimo tenkintinas.

Pagal Įmonių bankroto įstatymo (toliau – ĮBĮ) 9 straipsnio 7 dalies 1 punktą įmonei bankroto byla iškeliama, jeigu nustatoma, kad įmonė yra nemoki arba įmonė vėluoja išmokėti darbuotojui (darbuotojams) darbo užmokestį ir su darbo santykiais susijusias išmokas. Įmonės nemokumu laikoma tokia įmonės būsena, kai įmonė nevykdo įsipareigojimų (nemoka skolų, neatlieka iš anksto apmokėtų darbų ir kt.) ir pradelsti įmonės įsipareigojimai (skolos, neatlikti darbai ir kt.) viršija pusę į jos balansą įrašyto turto vertės (ĮBĮ 2 straipsnio 8 dalis).

Siekiant pasiruošti civilinės bylos nagrinėjimui Kauno apygardos teismas 2016 m. lapkričio 16 d. nutartimi įpareigojo atsakovės UAB „Žemės kontūras“ administracijos vadovą pateikti ĮBĮ 9 straipsnio 1 dalyje nurodytus duomenis. Minėta teismo nutartis buvo išsiųsta įmonės registruotu buveinės adresu: (duomenys neskelbtini) ir atsakovės vadovui A. S. adresu: (duomenys neskelbtini) tačiau teismo procesiniai dokumentai grįžo neįteikti. Kauno apygardos teismas 2016 m. lapkričio 28 d. pakartotinai procesinius dokumentus išsiuntė atsakovės buveinės adresu, todėl pagal CPK 123 straipsnio 4 dalį procesiniai dokumentai laikomi įteikti tinkamai. Atsakovės pozicijos dėl pareiškimo pagrįstumo nepateikimas nelaikytinas kliūtimi klausimui dėl bankroto bylos iškėlimo spręsti. Pareiškimas paduotas laikantis kreipimosi dėl bankroto bylos iškėlimo tvarkos ir sąlygų, nustatytų ĮBĮ 4 straipsnio ir 6 straipsnio 2 dalyje. Atsakovei neįvykdžius ĮBĮ 9 straipsnio 1 dalyje numatytos pareigos, teismas, nagrinėdamas klausimą dėl bankroto bylos iškėlimo, vadovaujasi tiek prie pareiškimo pridėtais dokumentais, tiek kitais ĮBĮ 9 straipsnio 2 dalyje numatyta tvarka gautais duomenimis apie įmonės ūkinę ir finansinę būklę.

Nustatyta, jog į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo atsakovei UAB „Žemės kontūras“ kreipėsi ieškovė AB „BnP Finance“, kuri nurodė, kad atsakovė iki šios dienos nėra atsiskaičiusi su ieškove ir yra skolinga 4 418,73 Eur sumą. VĮ Registrų centras duomenimis – paskutiniai įregistruoti finansinės atskaitomybės dokumentai yra už 2015 metus. Paskutiniais atsakovės teiktais finansinės atskaitomybės duomenimis nustatyta, kad 2015 metais atsakovė iš viso turto turėjo už 24 660,00 Eur, iš kurio 344,00 Eur sudaro ilgalaikis turtas, o 24 316,00 Eur sudaro trumpalaikis turtas. Tuo tarpu mokėtinos sumos ir įsipareigojimai – 21 314,00 Eur. 2015 metų pelno (nuostolio) ataskaitos duomenimis, atsakovė 2015 metais turėjo tik 450,00 Eur pelno. Kadangi atsakovės administracijos vadovas nėra pateikęs teismui šiai dienai aktualių įmonės realią būklę atspindinčių finansinės atskaitomybės duomenų, negalima laikyti, kad nurodyti balanso duomenys atspindi tikrąją įmonės turtinę padėtį, kuri šiai dienai gali būti žymiai suprastėjusi, todėl teismas, spręsdamas apie bendrovės mokumą, nurodytas aplinkybes vertina kartu su kitais byloje surinktais rašytiniais įrodymais.

VĮ Registrų centro duomenimis atsakovės vardu nėra registruota nekilnojamojo turto, priklausančio nuosavybės teise. VSDFV viešai skelbiamais duomenimis įmonėje apdraustų asmenų yra vienas, 2017 m. sausio 9 d. atsakovės skola Fondo biudžetui sudarė 2 985,36 Eur. VMI prie LR FM viešai skelbiamais 2017 m. sausio 11 d. duomenimis atsakovės mokestinės nepriemokos suma yra 456,88 Eur. Remiantis teismų informacinės sistemos „Liteko“ duomenimis, atsakovės atžvilgiu užvesta civilinė byla Nr. 2-3436-896/2017 dėl žalos atlyginimo.

Atsižvelgiant į tai, kad atsakovės administracijos vadovas duomenų apie įmonės finansinę būklę nepateikė, o taip pat, jog įmonės vardu nėra registruota kilnojamojo ir nekilnojamojo turto, atsakovė neatsiskaito su kreditoriais, nemoka valstybės nustatytų privalomųjų mokesčių, nevykdo veiklos, turi tik vieną apdraustąjį asmenį, o bendrovės vadovas į teismo įpareigojimus nereaguoja, dėl to darytina išvada, kad įmonė šiuo metu negali ir ateityje negalės vykdyti savo įsipareigojimų, o tokia UAB „Žemės kontūras“ būsena atitinka ĮBĮ 2 straipsnio 8 dalyje reglamentuotą įmonės nemokumo sąvoką (ĮBĮ 9 straipsnio 7 dalies 1 ir 2 punktai). Kitų pagrindų, dėl ko įmonei galima atsisakyti kelti bankroto bylą, nenustatyta (ĮBĮ 10 straipsnio 3 dalis).

Iškėlus UAB „Žemės kontūras“ bankroto bylą, areštuotinas įmonės turtas iki nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos (ĮBĮ 10 straipsnio 4 dalies 2 punktas).

 

Dėl administratoriaus kandidatūros.

Bankroto administratorių atrankos kompiuterinė programa administratoriumi atrinko A. P., kuri pateikė sutikimą-deklaraciją administruoti atsakovę. Teismas neturi duomenų, kad siūloma bankroto administratoriaus kandidatūra prieštarautų imperatyvioms ĮBĮ 11 straipsnio 4 dalies nuostatoms, todėl iškėlus bankroto bylą, UAB „Žemės kontūras“ bankroto administratoriumi skirtina Bankroto administratorių atrankos kompiuterinės programos parinkta šias paslaugas atlikti A. P. (paslaugas teikiančių asmenų sąrašo Nr. B-FA287), atitinkantis LR įmonių bankroto įstatymo 11 straipsnio 2 dalies reikalavimus administratoriaus kandidatūrai.

 

Teismas, vadovaudamasis Lietuvos Respublikos įmonių bankroto įstatymo 9 straipsnio 6 ir 7 dalimis, 10 straipsniu,

 

n u t a r i a:

 

iškelti uždarajai akcinei bendrovei „Žemės kontūras“ (j. a. k. 303436034) bankroto bylą.

Atsakovės uždarosios akcinės bendrovės „Žemės kontūras“ bankroto administratoriumi paskirti A. P. (Įmonių bankroto administravimo paslaugas teikiančių asmenų sąrašo Nr. B-FA287).

Uždėti uždarosios akcinės bendrovės „Žemės kontūras“ (j. a. k. 303436034) nekilnojamajam ir kitam ilgalaikiam materialiam turtui areštą, galiojantį iki šios nutarties įsiteisėjimo dienos.

              Nustatyti, kad uždarosios akcinės bendrovės „Žemės kontūras“  kreditoriai per 40 dienų laikotarpį nuo šios nutarties įsiteisėjimo dienos, turi teisę pareikšti savo reikalavimus, atsiradusius iki bankroto bylos iškėlimo dienos.

Nustatyti, kad įmonės administracijos vadovas ne vėliau kaip per 10 dienų nuo šios nutarties įsiteisėjimo dienos privalo perduoti administratoriui įmonės turtą pagal balansą, sudarytą nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenimis ir visus dokumentus.

Įpareigoti įmonės administracijos vadovą nedelsiant informuoti apie šią nutartį tas antstolių kontoras, kuriose vykdomi išieškojimai iš uždarosios akcinės bendrovės „Žemės kontūras“, jeigu tokie išieškojimai yra vykdomi.

Apie bankroto bylos iškėlimą ne vėliau kaip kitą darbo dieną raštu pranešti Juridinių asmenų registrui, Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybai prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos, byloje dalyvaujantiems asmenims ir administratoriui. Informaciją apie bankroto bylos iškėlimą pateikti antstoliams adresu antstoliai@antstoliai.lt.

Pavesti administratoriui atlikti kitus ĮBĮ 10 straipsnio 4 dalies 3 punkte, 7 dalies 8 punkte nustatytus veiksmus, sušaukti pirmąjį kreditorių susirinkimą ĮBĮ 22 straipsnio 1 dalyje nustatytu terminu.

Nutarties patvirtintą kopiją išsiųsti Turto areštų aktų registrui.

Ši nutartis, išskyrus jos dalį dėl administratoriaus kandidatūros skyrimo, per 10 dienų nuo jos priėmimo dienos gali būti skundžiama atskiruoju skundu Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą.             

 

 

Teisėjas                                                                                                              Egidijus Tamašauskas