Civilinė byla Nr. B2-782-883/2016

 

Teisminio proceso Nr. 2-58-3-00205-2016-4

 

                       Procesinio sprendimo kategorija: 3.2.3.2; 3.4.5.2

(S)


vytis2

 

ŠIAULIŲ APYGARDOS TEISMAS

 

N U T A R T I S

 

2016 m. liepos 27 d.

Šiauliai

 

Šiaulių apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėja Irena Stasiūnienė rašytinio proceso tvarka išnagrinėjo ieškovo Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Mažeikių skyriaus pareiškimą dėl bankroto bylos iškėlimo atsakovei A. M. individualiai įmonei ir

n u s t a t ė :

Ieškovas VSDFV Mažeikių skyrius pateikė teismui pareiškimą dėl bankroto bylos iškėlimo atsakovei A. M. individualiai įmonei. Pareiškime nurodo, kad atsakovės skola VSDF biudžetui dėl nesumokėtų valstybinio socialinio draudimo įmokų sudaro 1821,16 Eur. VSDFV Mažeikių skyrius, siekdamas išieškoti skolą, taikė priverstinio  poveikio priemones, siuntė raginimus dėl skolos sumokėjimo geruoju, kredito įstaigoms taikė debeto nurodymus, tačiau lėšų debeto mokėjimo nurodymų pagalba nebuvo gauta, pati draudėja įsiskolinimo nedengė. 2016-03-08 įmonės savininkė buvo įspėta, kad nesumokėjus skolos, skyrius kreipsis į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo.

Šiaulių apygardos teismas 2016-07-05 nutartimi įpareigojo atsakovę A. M. IĮ per 5 dienas nuo šios nutarties įteikimo dienos pateikti teismui atsiliepimą į ieškinį bei pateikti teismui šiuos dokumentus: praėjusių finansinių metų ir ataskaitinių metų laikotarpio iki kreditoriaus ieškinio pateikimo dienos įmonės balansą, kreditorių ir debitorių sąrašus, nurodant jų adresus, įsipareigojimų ir skolų sumas, atsiskaitymo terminus; duomenis apie visą turimą turtą 2016-07-04 dienai; duomenis apie  įkeistą turtą; pateikti informaciją, ar yra teismuose įmonei iškeltos  bylos; duomenis apie išieškojimus ne ginčo tvarka, informaciją apie vykdomus išieškojimus iš įmonės ir kitus įsipareigojimus; atskirai pateikti duomenis apie pradelstus įsipareigojimus kreditoriams, nurodant kreditorius, jų adresus, buveines, sumas ir atsiskaitymo terminus su kiekvienu kreditoriumi; pateikti teismui įrodymus, ar yra kreipęsis į teismus dėl debitorinių skolų išieškojimo ir duomenis apie išieškojimus įmonės naudai.

             Atsakovei A. M. IĮ dokumentai, išsiųsti įmonės buveinės adresu, įteikti 2016-07-07, tačiau įmonė atsiliepimo į ieškinį nepateikė.

A. M. individualiai įmonei keltina bankroto byla.

             LR Įmonių bankroto įstatymo 9 str. 7 d. 1 p. nustato, kad bankroto byla iškeliama, jeigu teismas nustatė, kad įmonė yra nemoki arba įmonė vėluoja išmokėti darbuotojui (darbuotojams) darbo užmokestį ir su darbo santykiais susijusias išmokas. LR Įmonių bankroto įstatymo 2 str. 8 d. nustato, kad įmonės nemokumas yra tuomet, kai įmonė nevykdo įsipareigojimų (nemoka skolų, neatlieka iš anksto apmokėtų darbų ir kt.) ir pradelsti įmonės įsipareigojimai (skolos, neatlikti darbai ir kt.) viršija pusę į jos balansą įrašyto turto vertės.  

Teismas, spręsdamas klausimą dėl bankroto bylos iškėlimo atsakovei A. M. IĮ, remiasi ieškovo VSDFV Mažeikių skyriaus pateiktais rašytiniais įrodymais, iš kurių matyti, kad atsakovės A. M. IĮ skola VSDF biudžetui yra 1821,16  Eur. VĮ „Regitra“ ir VĮ „Registrų centras“ išrašai patvirtina, kad atsakovė nekilnojamojo turto, registruotų transporto priemonių neturi.

Įmonės kreditorių ir skolininkų sąrašus, kuriuose nurodyti jų adresai, įsipareigojimų ir skolų sumos, atsiskaitymo terminai, praėjusių finansinių metų ir ataskaitinių finansinių metų laikotarpio iki kreditorių pareiškimo pateikimo teismui dienos finansinių ataskaitų rinkinį, informaciją apie teismuose iškeltas bylas ir išieškojimus ne ginčo tvarka, įkeista turtą ir kitus įsipareigojimus, teismas turi gauti iš įmonės vadovo (ĮBĮ 9 str. 1 d.), tačiau nagrinėjamu atveju teismas tokių duomenų neturi. Teismų praktikoje pripažįstama, jog tais atvejais, kai įmonės vadovas neteikia teismui duomenų, reikalingų išspręsti bankroto bylos iškėlimo įmonei klausimą, teismas apie įmonės mokumą gali spręsti iš paties teismo surinktų duomenų, net jeigu jie nėra pakankamai išsamūs, o išsamesnių į bylą nepateikta (Lietuvos apeliacinio teismo 2013 m. kovo 7 d. nutartis, priimta civilinėje byloje Nr. 2-1000/2013, 2013 m. gegužės 30 d. nutartis, priimta civilinėje byloje Nr. 2-1338/2013, 2013 m. rugsėjo 19 d. nutartis, priimta civilinėje byloje Nr. 2-2203/2013 ir kt.). Atsižvelgiant į tai, kad vadovo nebendradarbiavimas su teismu negali sudaryti prielaidų vilkinti bylos išnagrinėjimą, remiantis pateiktais duomenimis, darytina išvada, kad nėra galimybių, jog atsakovė A. M. IĮ ateityje galėtų vykdyti veiklą, mokėti įstatymuose nustatytus mokesčius, todėl konstatuotina, jog įmonė yra nemoki. Pagrindų, įpareigojančių atsisakyti kelti bankroto bylą, nėra (LR Įmonių bankroto įstatymo 10 str. 3 d.).

Vadovaujantis pateikta informacija, preliminariomis valstybinio socialinio draudimo ir sveikatos draudimo fondų lėšų finansinėmis ataskaitomis, duomenimis apie atsakovei priklausantį turtą, darytina išvada, kad atsakovė A. M. IĮ nėra pajėgi vykdyti bei plėtoti ūkinės veiklos, sumokėti skolas, atsiskaityti su kreditoriais, atkurti mokumą, todėl A. M. IĮ keltina bankroto byla dėl įstatymų nustatytų privalomųjų mokesčių nemokėjimo (LR Įmonių bankroto įstatymo 4 str. 3 p., 9 str. 7 d. 1 p.).

Pagal LR Įmonių bankroto įstatymo 10 str. 4 d. 1 p., priėmęs nutartį iškelti bankroto bylą, teismas privalo paskirti bankroto administratorių. Pagal Įmonių bankroto įstatymo 11 str. 1 d. įmonės bankroto administratorius – tai teismo paskirtas fizinis ar juridinis asmuo, turintis teisę teikti įmonių bankroto administravimo paslaugas ir šią teisę įgijęs šio įstatymo ir su jo įgyvendinimu susijusių teisės aktų nustatyta tvarka. Pagal nuo 2015 m. sausio 1 d. įsigaliojusio ĮBĮ 11 straipsnio 2 dalį administratoriaus kandidatūrą iš įrašytų į šio įstatymo 116 straipsnio 1 dalyje nurodytą sąrašą ir šio straipsnio 3 dalyje nustatyta tvarka pareiškusių sutikimą administruoti įmonę (įmones) asmenų parenka teismas, naudodamasis Bankroto administratorių atrankos kompiuterine programa, sukurta vadovaujantis Vyriausybės patvirtintomis Bankroto administratorių atrankos taisyklėmis. Atsižvelgiant į šias įstatymo nuostatas, A. M. IĮ bankroto administratoriumi skirtina UAB „Acountera“, parinktas naudojantis Bankroto administratorių atrankos kompiuterine programa.

Teismas pažymi, kad bankrutuojančios įmonės kreditorių susirinkimas turi teisę kreiptis į teismą dėl įmonės administratoriaus pakeitimo, jeigu iškyla pagrįstos abejonės dėl administratoriaus tinkamumo, jo neatitikimo šiam subjektui įstatymo keliamiems reikalavimams (LR Įmonių bankroto įstatymo 11 str. 10 d. 2 p., 23 str. 13 p.).

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos CPK 290–291 straipsniais, Įmonių bankroto įstatymo 4, 9 ir 10 straipsniais, teismas

 

n u t a r i a :

 

Iškelti bankroto bylą A. M. individualiai įmonei (j. a. k. 300590098, Liaudies g. 5, Mažeikiai).

Bankrutuojančios A. M. individualios įmonės administratoriumi paskirti UAB „Acountera“ (asmenų, teikiančių įmonių bankroto administravimo paslaugas, sąrašo numeris B-JA202).

Areštuoti A. M. individualiai įmonei (j. a. k. 300590098, Liaudies g. 5, Mažeikiai) priklausantį  nekilnojamąjį ir kitą ilgalaikį materialųjį turtą iki nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos.

Uždrausti A. M. individualiai įmonei (j. a. k. 300590098, Liaudies g. 5, Mažeikiai) vykdyti visas finansines prievoles, neįvykdytas iki bankroto bylos iškėlimo, ir be teismo leidimo parduoti, išnuomoti, įkeisti, laiduoti įmonės turtą ar kitokiais būdais perleisti įmonei priklausantį turtą.

Nustatyti A. M. individualios įmonės (j. a. k. 300590098, Liaudies g. 5, Mažeikiai) kreditorių finansiniams reikalavimams pareikšti 30 dienų terminą nuo teismo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos.

Pirmąjį kreditorių susirinkimą sušaukti per 30 dienų nuo teismo nutarties patvirtinti kreditorių reikalavimus įsiteisėjimo dienos.

Pavesti administratoriui atlikti veiksmus, numatytus LR Įmonių bankroto įstatymo 10 str. 4 d. 3 p., 7 d. 8 p., bei per 20 darbo dienų nuo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos pateikti teismui sąmatą bendrovės lėšų sumai, kurią jis turės teisę naudoti administravimo išlaidoms apmokėti.

A. M. individualios įmonės (j. a. k. 300590098, Liaudies g. 5, Mažeikiai) valdymo organams nustatyti 15 dienų laikotarpį nuo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos perduoti bendrovės administratoriui įmonės turtą pagal finansinę atskaitomybę, sudarytą nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenimis, taip pat visus dokumentus.

Nustatyti, kad nuo nutarties įsiteisėjimo dienos A. M. individuali įmonė (j. a. k. 300590098, Liaudies g. 5, Mažeikiai) įgyja bankrutuojančios įmonės statusą.  

Apie A. M. individualiai įmonei (j. a. k. 300590098, Liaudies g. 5, Mažeikiai) iškeltą bankroto bylą pranešti juridinių asmenų registrui ir Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybai prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos.

Nutartį, dalyje dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo, vykdyti skubiai.

Nutartis per 10 dienų gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui per Šiaulių apygardos teismą.

 

Teisėja                                                                                                                I. Stasiūnienė