Civilinė byla Nr. B2-94-480/2015

Teisminio proceso Nr. 2-56-3-01233-2014-2

Procesinio sprendimo kategorija: 117.1;  126.2; 126.3                                                                                                                          

(S)

KAUNO APYGARDOS TEISMAS

 

NUTARTIS

 

2015 m. vasario 10 d.

Kaunas

 

Kauno apygardos teismo teisėja Albina Rimdeikaitė, teismo posėdyje rašytinio proceso tvarka išnagrinėjusi ieškovės A. M. ieškinį atsakovei UAB „Tapsis“, bendraieškiais byloje įtraukti L. Č. ir V. S., dėl bankroto bylos iškėlimo,

n u s t a t ė:

Ieškovė pateikė teismui ieškinį, kuriuo prašo iškelti bankroto bylą atsakovei UAB „Tapsis“, atsakovės bankroto administratoriumi paskirti UAB „Lexuna“. Ieškovė nurodo, kad ji yra atsakovės kreditorė, pagal 2014-09-02 LR Valstybinės darbo inspekcijos prie SADM Kauno teritorinio skyriaus darbo ginčų komisijos sprendimu Nr. DGKS-2655 patvirtintą ieškovės ir atsakovės sudarytą taikos sutartį atsakovė įsipareigojo ieškovei dalimis iki 2014-08-30 išmokėti 1810,13 Eur (6250,00 Lt) darbo užmokesčio įsiskolinimą. Atsakovė iki ieškinio dėl bankroto bylos iškėlimo pateikimo teismui nesumokėjo nei vienos įmokos ieškovei. Ieškovė 2014-11-21 įteiktu įspėjimu paragino atsakovę sumokėti skolą bei įspėjo apie ketinimą kreiptis į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo atsakovei, tačiau atsakovė per nustatytą terminą skolos nesumokėjo. Ieškovės nuomone, atsakovė yra nemoki, todėl jai keltina bankroto byla.

Bendraieškis L. Č. pateikė pareiškimą, kuriuo prašo iškelti bankroto bylą atsakovei UAB „Tapsis“, atsakovės bankroto administratoriumi paskirti UAB „Lexuna“. Nurodė, kad jis yra atsakovės kreditorius, pagal 2014-06-03 LR Valstybinės darbo inspekcijos prie SADM Kauno teritorinio skyriaus darbo ginčų komisijos sprendimą turintis bendros 15614,68 Eur sumos reikalavimą atsakovei. 

Bendraieškis V. S. pateikė pareiškimą, kuriuo prašo iškelti bankroto bylą atsakovei UAB „Tapsis“, atsakovės bankroto administratoriumi paskirti UAB „Lexuna“. Nurodė, kad jis yra atsakovės kreditorius, pagal 2014-06-02 LR Valstybinės darbo inspekcijos prie SADM Kauno teritorinio skyriaus darbo ginčų komisijos sprendimu patvirtintą taikos sutartį turintis bendros 868,86 Eur sumos reikalavimą atsakovei. 

Atsakovės UAB „Tapsis“ direktorius pateikė atsiliepimą į ieškinį, kuriame nurodo, kad  sutinka su prašymu dėl bankroto bylos įmonei iškėlimo. Įmonė realios ūkinės – komercinės veiklos nevykdo, jos pradelsti finansiniai įsipareigojimai kreditoriams viršija į įmonės balansą įrašyto turto vertę, atsakovė yra nemoki.

Prašymai iškelti bankroto bylą tenkintini.

LR Įmonių bankroto įstatymo 9 straipsnio 7 dalyje nurodoma, kad bankroto byla iškeliama, jeigu teismas nustatė, kad yra bent viena iš šių sąlygų: 1) įmonė yra nemoki arba įmonė vėluoja išmokėti darbuotojui (darbuotojams) darbo užmokestį ir su darbo santykiais susijusias išmokas; 2) įmonė viešai paskelbė arba kitaip pranešė kreditoriui (kreditoriams), kad negali atsiskaityti su kreditoriumi (kreditoriais) ir (arba) neketina vykdyti savo įsipareigojimų. Įmonių bankroto įstatymo 2 straipsnio 8 dalyje įmonės nemokumas apibrėžiamas kaip jos būsena, kai įmonė nevykdo įsipareigojimų (nemoka skolų, neatlieka iš anksto apmokėtų darbų ir kt.) ir pradelsti įmonės įsipareigojimai (skolos, neatlikti darbai ir kt.) viršija pusę į jos balansą įrašyto turto vertės.

Iš UAB „Tapsis“ balanso, sudaryto 2015 m. sausio 23 d., nustatyta, kad į įmonės balansą įrašyto turto vertė viso sudarė 56105,00 Eur, iš jų ilgalaikio turto – 6509,00 Eur, trumpalaikio turto – 49596,00 Eur. Pradelsti finansiniai įsipareigojimai kreditoriams 2015-01-23 dienai viso sudarė 87160,00 Eur, iš kurių 6396,55 Eur darbo užmokesčio įsiskolinimas atleistiems ir esamiems darbuotojams. Remiantis ankščiau nurodytomis aplinkybėmis, spręstina, jog įmonėje apskaityto turto sudėties, jo vertės ir pradelstų įsipareigojimų kreditoriams santykis bei negalėjimas įvykdyti savo finansinių prievolių kreditoriams patvirtina aplinkybę, kad ši įmonė yra nemoki. Tai sudaro pagrindą tenkinti ieškovės  ieškinį ir iškelti UAB „Tapsis“ bankroto bylą dėl nemokumo (ĮBĮ 9 str. 7 d. 1 p.).

Vadovaujantis ĮBĮ 10 straipsnio 4 dalies 1 punktu, teismas, priėmęs nutartį iškelti bankroto bylą, privalo paskirti įmonės administratorių. Pagal nuo 2015 m. sausio 1 d. įsigaliojusio ĮBĮ 11 straipsnio 2 dalį administratoriaus kandidatūrą iš įrašytų į šio įstatymo 116 straipsnio 1 dalyje nurodytą sąrašą ir šio straipsnio 3 dalyje nustatyta tvarka pareiškusių sutikimą administruoti įmonę asmenų parenka teismas, naudodamasis Bankroto administratorių atrankos kompiuterine programa, sukurta vadovaujantis Vyriausybės patvirtintomis Bankroto administratorių atrankos taisyklėmis.

UAB „Tapsis“ administratoriumi skirtinas K. K., kurio kandidatūra atrinkta naudojantis Bankroto administratorių atrankos kompiuterine programa (ĮBĮ 11 str. 2 d., 4 d.).

Iškėlus UAB „Tapsis“ bankroto bylą, areštuotinas įmonės turtas iki nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos (ĮBĮ 10 str. 4 d. 2 p.).

Teismas, vadovaudamasis Įmonių bankroto įstatymo 9 straipsnio 6 ir 7 dalimis, 10 straipsniu,

 

n u t a r i a:

 

Iškelti UAB „Tapsis“, j. a. k. 302666776, registracijos adresas: (duomenys neskelbtini), bankroto bylą.

Paskirti UAB „Tapsis“ administratoriumi K. K., Įmonių bankroto administravimo paslaugas teikiančių asmenų sąrašo Nr. B-FA026.

Uždėti UAB „Tapsis“, j. a. k. 302666776, registracijos adresas: (duomenys neskelbtini), nekilnojamajam ir kitam ilgalaikiam materialiam turtui areštą, galiojantį iki šios nutarties įsiteisėjimo dienos.

Nustatyti 30 dienų nuo šios nutarties įsiteisėjimo dienos terminą, per kurį kreditoriai turi teisę pareikšti savo reikalavimus, atsiradusius iki bankroto bylos iškėlimo dienos.

Nustatyti, kad UAB „Tapsis“ vadovas ne vėliau kaip per 10 dienų nuo šios nutarties įsiteisėjimo dienos privalo perduoti administratoriui įmonės turtą pagal balansą, sudarytą nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenimis, ir visus dokumentus.

Išaiškinti, kad, jeigu asmuo, kurį teismas įpareigojo per jo nustatytą terminą perduoti administratoriui turtą ir visus dokumentus, turto ir dokumentų neperduoda arba perduoda ne visą turtą ir (ar) ne visus dokumentus, teismas arba teisėjas gali skirti jam iki 2.896,00 Eur baudą.

Apie bankroto bylos iškėlimą nedelsiant pranešti juridinių asmenų registrui, Įmonių bankroto valdymo departamentui prie ūkio ministerijos, ieškovui, atsakovei, administratoriui. Taip pat informaciją apie bankroto bylos iškėlimą pateikti antstoliams adresu antstoliai@antstoliai.lt

Pavesti administratoriui atlikti kitus ĮBĮ 10 straipsnio 4 dalies 3 punkte, 7 dalies 8 punkte nustatytus veiksmus. Jam taip pat pavesti sušaukti pirmąjį kreditorių susirinkimą ĮBĮ 22 straipsnio 1 dalyje nustatytu terminu.

Ši nutartis per 10 dienų nuo jos priėmimo dienos gali būti skundžiama atskiruoju skundu Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą.

 

 

Teisėja                                                                      Albina Rimdeikaitė