Civilinė byla Nr. B2-718-569/2016

Teisminio proceso Nr. 2-58-3-00164-2016-8

Procesinio sprendimo kategorija 3.2.3.2; 3.4.2.2

(S)

 

ŠIAULIŲ APYGARDOS TEISMAS

 

N U T A R T I S

 

LIETUVOS RESPUBLIKOS VARDU

 

2016 m. liepos 5 d.

Šiauliai

 

Šiaulių apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėja Lina Muchtarovienė rašytinio proceso tvarka išnagrinėjusi pareiškėjos AB Debt Capital Management pareiškimą dėl bankroto bylos iškėlimo atsakovei uždarajai akcinei bendrovei „Juozgita“,

 

n u s t a t ė :

 

Pareiškėja nurodė, kad atsakovė pagal 2014-11-25 išperkamosios nuomos sutartį Nr. (duomenys neskelbtini) pradiniam kreditoriui – uždarajai akcinei bendrovei (toliau – UAB) „mogo LT“ liko skolinga 9 198,85 Eur dydžio skolą. 2016-03-07 pareiškėja ir pradinis kreditorius sudarė Gautinų sumų pirkimo sutartį Nr. (duomenys neskelbtini), pagal kurią pradinis kreditorius perleido pareiškėjai pradinio kreditoriaus reikalavimo teises į atsakovės skolą. Pareiškėjos teigimu, atsakovės skola pareiškėjai yra 638,78 Eur. Pareiškėja mano, kad atsakovė galimai nevykdo realios ūkinės komercinės veiklos. Nurodo, kad turi 5 nepadengtus įsiskolinimus, jai yra iškelta daug civilinių bylų, 4 iš jų dėl skolos priteisimo, atsakovė skolinga valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetui. Kadangi atsakovė skolos negrąžino, pareiškėjos nuomone, atsakovė yra nemoki, todėl jai turi būti iškelta bankroto byla.

UAB „Juozgita“ keltina bankroto byla.

Lietuvos Respublikos įmonių bankroto įstatymo (toliau – ir ĮBĮ) 4 straipsnyje nustatyta, kad įmonės kreditorius gali pateikti pareiškimą teismui dėl bankroto bylos įmonei iškėlimo, jeigu įmonė, be kita ko, laiku nemoka už gautas prekes, atliktus darbus (paslaugas), negrąžina kreditų ir nevykdo kitų sandoriais prisiimtų turtinių įsipareigojimų. Pagal ĮBĮ 9 straipsnio 5 dalies 1 punktą bankroto byla keliama, kai įmonė yra nemoki. ĮBĮ 2 straipsnio 8 dalyje nustatyta, kad įmonės nemokumas – įmonės būsena, kai įmonė nevykdo įsipareigojimų (nemoka skolų, neatlieka iš anksto apmokėtų darbų ir kt.) ir pradelsti įmonės įsipareigojimai (skolos, neatlikti darbai ir kt.) viršija pusę į jos balansą įrašyto turto vertės.

Kasacinis teismas yra išaiškinęs, kad nemokumas yra ekonominė įmonės būklė, kuri nustatoma pagal tai, ar įmonė atsiskaito su kreditoriais ir ar ji yra ekonomiškai pajėgi atsiskaityti. Jeigu asmuo neatsiskaito su kreditoriais arba neturi turto, kurio verte pakankamai būtų padengtas įsipareigojimų vykdymas, tai jo ekonominė padėtis gali būti vertinama kaip nemokumas (pvz., Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjų kolegijos 2013 m. sausio 9 d. nutartis civilinėje byloje Nr. 3K-3-82/2013).

Atsakovei 2016-05-30 buvo išsiųsta 2016 m. gegužės 27 d. teismo nutartis, kuria atsakovė įpareigota pateikti teismui atsiliepimą į pareiškimą dėl bankroto bylos iškėlimo, įmonės finansinės atskaitomybės dokumentus, kreditorių ir debitorių sąrašus, duomenis apie turimą turtą ir k. t. Tesimo siųsti procesiniai dokumentai grįžo neįteikti. Kadangi teismo procesinių dokumentų įteikti nepavyko, teismas, gindamas viešąjį interesą, įrodymus rinko savo iniciatyva. Teismas, spręsdamas klausimą dėl bankroto bylos atsakovei iškėlimo, vadovaujasi pareiškėjos pateiktais įrodymais, teismo iniciatyva išreikalautais įrodymais (CPK 179 straipsnio 2 dalis). Apie teismo posėdį dėl bankroto bylos iškėlimo atsakovei pranešta viešo paskelbimo būdu. Iš byloje esančių duomenų matyti, kad atsakovė nevykdo įsipareigojimų pareiškėjai galimai dėl savo nemokumo. Iš 2015-01-01–2015-05-31 balanso matyti, kad įmonė iki 2015 m. gegužės 31 d. turto turėjo už 62 050 Eur (iš jų: ilgalaikis turtas – 12 112 Eur, trumpalaikis turtas – 49 938 Eur), o mokėtinos sumos ir įsipareigojimai – 37 803 Eur. Per vienerius metus mokėtinos sumos ir trumpalaikiai įsipareigojimai sudaro – 30 852 Eur. Iš 2015-01-01–2015-05-31 pelno (nuostolių) ataskaitos matyti, kad atsakovė iki 2015 m. gegužės 31 d. patyrė 4 030 Eur. Pažymėtina, jog pagal 2015-01-01–2015-05-31 balanso duomenis, atsakovės pradelsti įsipareigojimai dar neviršija pusę į jos balansą įrašyto turto vertės, tačiau, kad įsipareigojimai jau viršytų pusę į atsakovės balansą įrašyto turto vertės trūksta tik 174 Eur sumos. Taip pat pažymėtina, jog teismas turi duomenis tik 2015 m. gegužės 31 d., o šiuo metu esamų atsakovės finansinių duomenų teismas neturi, todėl sunku tiksliai bylos nagrinėjimo metu įvertinti atsakovės finansinę būklę. Tačiau pažymėtina, kad Šiaulių apskrities valstybinė mokesčių inspekcija informavo, kad pagal iki 2016-06-01 pateiktas mokesčių deklaracijas, mokesčių apskaičiavimo dokumentus ir mokesčių apskaitos duomenis UAB  „Juozgita“ yra skolinga valstybės biudžetui 1 771,85 Eur. Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos duomenimis atsakovė UAB  „Juozgita“ 2016-07-01 Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetui yra skolinga 3 125,59 Eur, darbuotojų įmonė neturi. VĮ „Regitra“ duomenimis, atsakovė UAB  „Juozgita“ nuosavybės teise turi vieną transporto priemonę, tačiau jai yra taikytai areštai bei įregistruotas įkeitimas. Vadovaujantis VĮ „Registrų centras” duomenimis UAB „Juozgita“ nuosavybės teise registruoto nekilnojamo turto neturi. Iš teismų informacinės sistemos „Liteko“ duomenų matyti, kad iki 2016 m. liepos mėn. Lietuvos teismuose buvo nagrinėjamos 3 civilinės bylos, kuriose UAB  „Juozgita“ pareikšti skoliniai reikalavimai. 2016 m. priimtas 1 teismo įsakymas dėl skolos ir 1 sprendimas už akių dėl skolos priteisimo.

Vertinant atsakovės 3 125,59 Eur skolą Valstybinio socialinio fondo biudžetui, 1 771,85 Eur skolą valstybės, savivaldybių biudžetams ir valstybės pinigų fondams, tai, kad atsakovė neatsiskaito su kreditoriais, vertintina, kad atsakovės pradelsti įsipareigojimai galimai viršija daugiau nei pusę į jos balansą įrašyto turto vertės. Įvertinus tai, kad atsakovės pradelsti įmonės įsipareigojimai (skolos, neatlikti darbai ir kt.) viršija pusę į jos balansą įrašyto turto vertės, konstatuotina, jog atsakovė UAB  „Juozgita“ yra nemoki, todėl jai keltina bankroto byla. Pagrindų, įpareigojančių atsisakyti kelti bankroto bylą, nėra (ĮBĮ 10 straipsnio 3 dalis).

Pagal Lietuvos Respublikos įmonių bankroto įstatymo 10 straipsnio 4 dalies 1 punktą, priėmęs nutartį iškelti bankroto bylą, teismas privalo paskirti bankroto administratorių. Pagal Įmonių bankroto įstatymo 11 straipsnio 1 dalį įmonės bankroto administratorius – tai teismo paskirtas fizinis ar juridinis asmuo, turintis teisę teikti įmonių bankroto administravimo paslaugas ir šią teisę įgijęs šio įstatymo ir su jo įgyvendinimu susijusių teisės aktų nustatyta tvarka. Pagal nuo 2015 m. sausio 1 d. įsigaliojusio ĮBĮ 11 straipsnio 2 dalį administratoriaus kandidatūrą iš įrašytų į šio įstatymo 116 straipsnio 1 dalyje nurodytą sąrašą ir šio straipsnio 3 dalyje nustatyta tvarka pareiškusių sutikimą administruoti įmonę (įmones) asmenų parenka teismas, naudodamasis Bankroto administratorių atrankos kompiuterine programa, sukurta vadovaujantis Vyriausybės patvirtintomis Bankroto administratorių atrankos taisyklėmis. Atsižvelgiant į šias įstatymo nuostatas, UAB  „Juozgita“ bankroto administratoriumi skirtina UAB „BFMG“, parinkta naudojantis Bankroto administratorių atrankos kompiuterine programa.

Teismas pažymi, kad bankrutuojančios įmonės kreditorių susirinkimas turi teisę kreiptis į teismą dėl įmonės administratoriaus pakeitimo, jeigu iškyla pagrįstos abejonės dėl administratoriaus tinkamumo, jo neatitikimo šiam subjektui įstatymo keliamiems reikalavimams (ĮBĮ 11 straipsnio 10 dalies 2 punktas, 23 straipsnio 13 punktas).

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso 290 straipsniu, 291 straipsniu, Lietuvos Respublikos Įmonių bankroto įstatymo 4 straipsnio 2 punktu, 3 punktu, 4 punktu, 5 straipsnio 1 dalies 3 punktu, 8 straipsniu, 9 straipsnio 7 dalimi, 10 straipsnio 4 dalimi, 6 dalimi, 7 dalies 8 punktu, teismas

 

n u t a r i a :

 

1. Iškelti bankroto bylą UAB „Juozgita“ (įmonės kodas 302512778, registracijos adresas: Žagarės g. 46, Joniškis).

2. Bankrutuojančios UAB „Juozgita“ administratoriumi paskirti UAB „BFMG“ (asmenų, teikiančių įmonių bankroto administravimo paslaugas, sąrašo eilės numeris B-JA209).

3. Areštuoti UAB „Juozgita“ (įmonės kodas 302512778) kilnojamąjį ir nekilnojamąjį turtą bei pinigines lėšas, esančias bankų sąskaitose iki nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos.

4. Uždrausti UAB „Juozgita“ vykdyti visas finansines prievoles, neįvykdytas iki bankroto bylos iškėlimo, ir be teismo leidimo parduoti, išnuomoti, įkeisti, laiduoti įmonės turtą ar kitokiais būdais perleisti įmonei priklausantį turtą.

5. Nustatyti UAB „Juozgita“ kreditorių finansiniams reikalavimams pareikšti 30 dienų terminą nuo teismo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos.

6. Pirmąjį kreditorių susirinkimą sušaukti per 30 dienų nuo teismo nutarties patvirtinti kreditorių reikalavimus įsiteisėjimo dienos.

7. Pavesti administratoriui atlikti veiksmus, numatytus Lietuvos Respublikos Įmonių bankroto įstatymo 10 straipsnio 4 dalies 3 punkte, bei per 20 darbo dienų nuo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos pateikti teismui sąmatą bendrovės lėšų sumai, kurią jis turės teisę naudoti administravimo išlaidoms apmokėti.

8. UAB „Juozgita“ valdymo organams nustatyti 15 dienų laikotarpį nuo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos perduoti bendrovės administratoriui įmonės turtą pagal finansinę atskaitomybę, sudarytą nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenimis, taip pat visus dokumentus.

9. Nustatyti, kad nuo nutarties įsiteisėjimo dienos UAB „Juozgita“ įgyja bankrutuojančios įmonės statusą.

Apie iškeltą UAB „Juozgita“ bankroto bylą pranešti Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybai prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos, juridinių asmenų registrui, atsakovei UAB  „Juozgita“.

Nutarties dalį dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo, vykdyti skubiai.

Nutartis per 10 dienų gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui per Šiaulių apygardos teismą.

 

Teisėja                                                                                         Lina Muchtarovienė