Civilinė byla Nr. eB2-1456-601/2016

Teisminio proceso Nr. 2-56-3-00153-2016-4

Procesinio sprendimo kategorija 3.1.18.1.; 3.4.2.8.

(S)

 

 

KAUNO APYGARDOS TEISMAS

 

N U T A R T I S

LIETUVOS RESPUBLIKOS VARDU

 

2016 m. kovo 8 d.

Kaunas

 

Kauno apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjas Evaldas Burzdikas, išnagrinėjęs ieškovės VSDFV Alytaus skyriaus pareiškimą dėl bankroto bylos iškėlimo atsakovei uždarajai akcinei bendrovei ,,Giedrila“,

 

n u s t a t ė:

 

Ieškovė nurodė, kad atsakovės skola susidarė nuo 2015 m. III ketvirčio ir nuolat didėjo. 2015 m. gruodžio 23 d. įmonei įteiktas pranešimas apie ketinimą kreiptis į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo, pranešimas pasirašytinai įteiktas įmonės akcininkui ir vadovui.

Pareiškimas paduotas laikantis kreipimosi bankroto bylai iškelti tvarkos ir sąlygų, nustatytų Įmonių bankroto įstatymo 4 ir 6 straipsniuose.

Pareiškimas dėl bankroto bylos iškėlimo tenkintinas.

Įmonių bankroto įstatymo 9 straipsnio 5 dalyje nurodoma, kad bankroto byla iškeliama, jei yra bent viena iš šių sąlygų: 1) įmonė yra nemoki arba įmonė vėluoja išmokėti darbuotojui (darbuotojams) darbo užmokestį ir su darbo santykiais susijusias išmokas; 2) įmonė viešai paskelbė arba kitaip pranešė kreditoriui (kreditoriams), kad negali arba neketina vykdyti įsipareigojimų. Įmonių bankroto įstatymo 2 straipsnio 8 dalyje įmonės nemokumas apibrėžiamas kaip įmonės būsena, kai įmonė nevykdo įsipareigojimų (nemoka skolų, neatlieka iš anksto apmokėtų darbų ir kt.) ir pradelsti įmonės įsipareigojimai (skolos, neatlikti darbai ir kt.) viršija pusę į jos balansą įrašyto turto vertės. Taigi, įmonei bankroto byla dėl nemokumo gali būti keliama kai vienu metu yra dvi sąlygos: 1) įmonė negali atsiskaityti su kreditoriais; 2) pradelstų įmonės įsipareigojimų (skolų) suma viršija pusę į jos balansą įrašyto turto vertės.

Įmonių bankroto įstatymo 2 straipsnio 8 dalyje reglamentuota, kad įmonės nemokumas – įmonės būsena, kai įmonė nevykdo įsipareigojimų (nemoka skolų, neatlieka iš anksto apmokėtų darbų ir kt.) ir pradelsti įmonės įsipareigojimai (skolos, neatlikti darbai ir kt.) viršija pusę į jos balansą įrašyto turto vertės.

UAB ,,Giedrila“ buvo siunčiami teismo pranešimai registruotu įmonės buveinės adresu: (duomenys neskelbtini), Prienai, tačiau teismo siųsti dokumentai grįžo neįteikti. Esant aukščiau nurodytoms aplinkybėms, teismas bankroto bylos UAB ,,Giedrila“ įmonei klausimą sprendžia vadovaujantis civilinėje byloje pareiškėjos pateiktais ir teismo iniciatyva surinktais rašytiniais įrodymais.

Iš VĮ ,,Registrų centras“ duomenų matyti, kad įmonė neturi jokio nekilnojamojo turto. VĮ ,,Regitra“ duomenys patvirtina, kad įmonės vardu nėra registruotų transporto priemonių (automobilio VOLVO, valst. Nr. (duomenys neskelbtini) būsena – išregistruota, aplinkybė – deklaruota pardavimui, dalyvavimas viešajame eisme – draudžiamas). Juridinių asmenų registro duomenimis matyti, kad įmonė įregistruota 2004-03-31, nuo šio momento įmonės direktoriumi paskirtas G. S.. Sodros duomenimis įmonės skola sudaro 6 964,43 Eur, iš jos 0,00 Eur skolos mokėjimo terminas atidėtas ir dar nesiėjęs. Įmonėje apdraustųjų asmenų skaičius yra 0, kas reiškia, kad įmonėje nedirba nei vienas darbuotojas. Įsiskolinimas valstybės biudžetui VMI sudaro 1 807,38 Eur. Iš 2015 m. finansinės atskaitomybės duomenų matyti, kad ataskaitiniu laikotarpiui nuo 2015-01-01 iki 2015-12-31  įmonės turtas sudarė 2 Eur sumą, per vienerius metus mokėtinos sumos ir įsipareigojimai – 25 278 Eur, tiek 2015 metais, tiek 2014 metais įmonės veikla buvo nuostolinga,    t. y. 2015 m. nuostolis sudarė – 69 613 Eur, 2014 metais – 66 764 Eur.

Taigi, bylos medžiaga patvirtina, kad atsakovė UAB ,,Giedrila“ neatsiskaito su kreditoriais, laiku nemoka įstatymų nustatytų mokesčių, kitų privalomųjų įmokų ir (arba) priteistų sumų (IBĮ 4 str. 2 p., 3 p.). Esant tokioms aplinkybėms, Lietuvos Respublikos įmonių bankroto įstatymo 9 straipsnio 7 dalies 1 punkto pagrindu, t. y. esant nustatytam įmonės nemokumui, UAB ,,Giedrila“ keltina bankroto byla.

Administruoti atsakovės įmonės bankroto procedūrą skirtinas bankroto administratorius – UAB ,,Verslo administravimo centras“ (sąrašo eilės numeris B-JA045), įgaliotas asmuo E. K., kurio kandidatūra atrinkta naudojantis Bankroto administratorių atrankos kompiuterine programa (ĮBĮ 11 str. 2 d., 4 d.).

Iškėlus UAB ,,Giedrila“ bankroto bylą, areštuotinas įmonės turtas iki nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos (ĮBĮ 10 str. 4 d. 2 p.).

Vadovaudamasis Įmonių bankroto įstatymo 9 str. 4 ir 5 d., 10 str. 1 d., teismas

 

n u t a r i a:

             

Iškelti UAB ,,Giedrila“ (įmonės kodas (duomenys neskelbtini), reg. adresas (duomenys neskelbtini), Kaunas) bankroto bylą.

Paskirti UAB ,,Giedrila“ administratoriumi UAB ,,Verslo administravimo centras“ (sąrašo eilės numeris B-JA045), įgaliotas asmuo E. K..

Uždėti UAB ,,Giedrila“ (įmonės kodas (duomenys neskelbtini)) nekilnojamajam turtui ir kitam ilgalaikiam materialiam turtui areštą, galiojantį iki šios nutarties įsiteisėjimo dienos.

Nustatyti 45 dienų terminą nuo šios nutarties įsiteisėjimo dienos kreditoriniams reikalavimams pareikšti.

Nustatyti, kad UAB ,,Giedrila“ valdymo organai (vadovas) ne vėliau kaip per 15 dienų nuo šios nutarties įsiteisėjimo dienos privalo perduoti administratoriui įmonės turtą pagal finansinę atskaitomybę, sudarytą nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenimis, ir visus dokumentus.

Įpareigoti UAB ,,Giedrila“ vadovą ne vėliau kaip per 15 dienų nuo šios nutarties priėmimo dienos pranešti teismui apie visas bylas, kuriose įmonei pareikšti turtiniai reikalavimai.

Apie bankroto bylos iškėlimą nedelsiant pranešti juridinių asmenų registrui, Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybai prie LR FM (Ukmergės g. 222, Vilnius), ieškovui, atsakovei, administratoriui. Taip pat informaciją apie bankroto bylos iškėlimą pateikti antstoliams adresu antstoliai@antstoliai.lt

Pavesti administratoriui atlikti kitus ĮBĮ 10 straipsnio 4 dalies 3 ir 4 punktuose nustatytus veiksmus. Jam taip pat pavesti sušaukti pirmąjį kreditorių susirinkimą ĮBĮ 22 straipsnio 1 dalyje nustatytu terminu.

Nutartis dalyje dėl bankroto bylos iškėlimo per 10 dienų nuo jos priėmimo dienos gali būti skundžiama atskiruoju skundu Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą.

 

 

Teisėjas                                                                                                                  Evaldas Burzdikas