Civilinė byla Nr. eB2-1546-555/2018

Teisminio proceso Nr. 2-56-3-00107-2018-5

Procesinio sprendimo kategorijos:

3.2.7.1.; 3.4.3.4.; 3.4.3.5.1.; 3.4.3.11.;

(S)

 

KAUNO APYGARDOS TEISMAS

 

N U T A R T I S

LIETUVOS RESPUBLIKOS VARDU

 

2018 m. kovo 29 d.

Kaunas

 

Kauno apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjas Egidijus Tamašauskas, teismo posėdyje rašytinio proceso tvarka išnagrinėjo ieškovės Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos pareiškimą dėl bankroto bylos atsakovei uždarajai akcinei bendrovei „Katilinių įranga“, ir

 

n u s t a t ė:

 

ieškovė Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos kreipėsi į teismą su pareiškimu dėl bankroto bylos UAB „Katilinių įranga“ iškėlimo ir nurodė, kad atsakovė laiku nesumokėjo Lietuvos Respublikos įstatymais nustatytų privalomųjų mokėjimų biudžetui, jos įsiskolinimas valstybės biudžetui 2018 m. sausio 18 d. duomenimis sudaro 3 959,99 Eur. Mokestinė nepriemoka susidarė nuo 2013 m. Vadovaujantis LR Mokesčių administravimo įstatymo nuostatomis ieškovė nuo 2014 m. vykdė mokestinės nepriemokos išieškojimą. Mokestinė nepriemoka nėra išieškota. VSDFV duomenimis įmonėje nedirba nei vienas darbuotojas, įmonė veiklos nevykdo.

Atsakovės UAB „Katilinių įranga“ administracijos vadovas, vykdydamas teismo įpareigojimus, 2018 m. vasario 19 d. ir 2018 m. kovo 14 d. teismui pateikė atsiliepimą į pareiškimą dėl bankroto bylos iškėlimo ir teismo pareikalautus duomenis. Atsiliepime nurodė, kad sutinka dėl bankroto bylos UAB „Katilinių įranga“ iškėlimo.

Pareiškimas tenkintinas, atsakovei keltina bankroto byla.

Pagal Įmonių bankroto įstatymo (toliau – ĮBĮ) 9 straipsnio 7 dalies nuostatas bankroto byla iškeliama, kai yra bent viena iš šių sąlygų: 1) įmonė yra nemoki arba įmonė vėluoja išmokėti darbuotojui (darbuotojams) darbo užmokestį ir su darbo santykiais susijusias išmokas; 2) įmonė negali arba negalės vykdyti įsipareigojimų.

ĮBĮ 2 straipsnio 8 dalyje įmonės nemokumas apibrėžiamas kaip būsena, kai įmonė nevykdo įsipareigojimų (nemoka skolų, neatlieka iš anksto apmokėtų darbų ir kt.) ir pradelsti įmonės įsipareigojimai (skolos) viršija pusę į jos balansą įrašyto turto vertės. Iš šios teisinės nuostatos darytina išvada, kad įmonės nemokumas nustatomas išanalizavus įmonės finansinius duomenis, iš kurių svarbiausi yra įmonės pradelsti įsipareigojimai, jų santykis su įmonės turto verte bei įmonės ūkinės – komercinės veiklos rezultatai, atspindintys įmonės galimybes vykdyti įsipareigojimus kreditoriams bei toliau išlikti aktyviu rinkos dalyviu.

Pažymėtina, kad teismas, nagrinėdamas klausimą dėl bankroto bylos iškėlimo, vadovaujasi tiek prie pareiškimo ir atsiliepimo į jį pridėtais dokumentais, tiek kitais ĮBĮ 9 straipsnio 2 dalyje numatyta tvarka gautais duomenimis apie įmonės ūkinę ir finansinę būklę.

Iš byloje esančių duomenų nustatyta, kad atsakovė UAB „Katilinių įranga“ Juridinių asmenų registre įregistruota nuo 2000 m. liepos 4 d., kurios organai yra visuotinis akcininkų susirinkimas, o juridinio asmens vardu veikia vadovas P. K.. Juridinių asmenų registro duomenimis paskutiniai įregistruoti finansinės atskaitomybės dokumentai yra už 2016 metus. Juridinių asmenų registrui finansinės atskaitomybės dokumentai už 2017 metus neteikti, tačiau atsakovės UAB „Katilinių įranga“ administracijos vadovas pateikė teismui 2017 metų finansinės atskaitomybės dokumentus. Paskutiniais Juridinių asmenų registrui atsakovės teiktais finansinės atskaitomybės duomenimis nustatyta, kad 2016 metais atsakovė iš viso turto turėjo už 42 494,00 Eur, kurį sudarė tik trumpalaikis turtas (atsargos ir per vienerius metus gautinos sumos), tuo tarpu mokėtinos sumos ir įsipareigojimai – 34 066,00 Eur, visi jie trumpalaikiai. 2016 metų pelno (nuostolių) ataskaita patvirtina, kad atsakovė 2016 metus baigė turėdama 783,00 Eur nuostolį. Atsakovės administracijos vadovo pateiktais finansinės atskaitomybės duomenimis nustatyta, kad 2017 metais atsakovė iš viso turto turėjo už 16 233,00 Eur, kurį visą sudarė trumpalaikis turtas (atsargos ir per vienerius metus gautinos sumos), tuo tarpu mokėtinos sumos ir įsipareigojimai – 7 831,00 Eur, visi jie trumpalaikiai. 2017 metų pelno (nuostolių) ataskaita patvirtina, kad atsakovė 2017 metus baigė turėdama 26,00 Eur nuostolį.

Pažymėtina, kad aukščiau nurodyti atsakovės UAB „Katilinių įranga“ 2016 ir 2017 metų balanso rodikliai neatspindi realios įmonės turtinės (finansinės) padėties dėl šių priežasčių: visų pirma pažymėtina, kad atsakovės balanse deklaruojamas trumpalaikis turtas, o konkrečiai per vienerius metus gautinos sumos, neatitinka realios padėties. Atkreiptinas dėmesys, kad per vienerius metus gautinos sumos paprastai nelaikomos realiu turtu, nes jų atsakovė gali ir neatgauti (Lietuvos apeliacinio teismo 2014 m. vasario 27 d. civilinėje byloje Nr. 2-373/2014). Vertinant trumpalaikio turto sudėtį, preziumuotina, kad įmonė faktiškai nedisponuoja iš debitorių gautinomis sumomis. Be to, ir pats administracijos vadovas nurodo, kad atsakovė debitorinių įsiskolinimų išvis neturi.

Iš atsakovės administracijos vadovo pateikto teismui kreditorių sąrašo matyti, kad atsakovė turi du kreditorius ir darbo užmokesčio įsiskolinimą, kurių bendra pradelstų reikalavimų suma sudaro 7 830,78 Eur. Atsakovės administracijos vadovas taip pat nurodė, kad atsakovė nuosavybės teise priklausančio nekilnojamojo ir/ar kilnojamojo turto neturi, šias aplinkybes patvirtina ir teismo iniciatyva gauti išrašai iš Nekilnojamojo turto registro ir VĮ „Regitra“, iš kurių matyti, kad bendrovės vardu nėra registruota nei nekilnojamojo turto, nei transporto priemonių, priklausančių nuosavybės teise (CPK 179 straipsnio 3 dalis).

VSDFV viešai skelbiamais duomenimis nustatyta, kad įmonėje apdraustų asmenų nėra, 2018 m. kovo 26 d. duomenimis atsakovės skola Fondo biudžetui sudarė 217,64 Eur. VMI prie LR FM viešai skelbiamais duomenimis atsakovės deklaruotų mokesčių mokestinė nepriemoka 2018 m. kovo 28 d. duomenimis sudarė 3 959,99 Eur. Remiantis teismų informacinės sistemos „Liteko“ duomenimis, atsakovės atžvilgiu nėra užvestų bylų dėl skolų išieškojimo, tačiau priešingai nei nurodo atsakovės administracijos vadovas, antstolių informacinės sistemos duomenimis nustatyta, jog atsakovės atžvilgiu vykdoma viena vykdomoji byla išieškotojos Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos naudai (vykdomosios bylos Nr. 0123/14/01098).

Taigi, byloje nustatytos aplinkybės leidžia spręsti, kad atsakovės finansiniai sunkumai yra ne laikino, o nuolatinio pobūdžio, atsakovė veiklos nevykdo, neteikia finansinės atskaitomybės dokumentų institucijoms, kurioms privalo juos teikti, taip pat negeneruoja pajamų ir neturi galimybių bei neketina atsiskaityti su savo kreditoriais, o jos pradelsti įsipareigojimai viršija pusę į jos balansą įrašyto turto vertės.

Atsižvelgiant į tai, kad atsakovės vardu nėra registruota kilnojamojo ir nekilnojamojo turto, įmonėje apdraustų asmenų nėra, įmonės vadovas nevykdo savo pareigos teikti finansinių dokumentų institucijoms, kurioms privalo juos teikti, atsakovės pradelsti įsipareigojimai viršija pusę į bendrovės balansą įrašyto turimo turto vertės, darytina išvada, kad tokia UAB „Katilinių įranga“ būsena atitinka ĮBĮ 2 straipsnio 8 dalyje reglamentuotą įmonės nemokumo sąvoką. Bylos medžiaga patvirtina, kad atsakovė nevykdo veiklos ir nebegali įvykdyti savo įsipareigojimų kreditoriams, dėl ko pripažintina, kad atsakovei yra pagrindas iškelti bankroto bylą (ĮBĮ 9 straipsnio 7 dalies 1 punktas). Kitų pagrindų, dėl ko įmonei galima atsisakyti kelti bankroto bylą, nenustatyta (ĮBĮ 10 straipsnio 3 dalis).

Iškėlus UAB „Katilinių įranga“ bankroto bylą, areštuotinas įmonės turtas iki nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos (ĮBĮ 10 straipsnio 4 dalies 2 punktas).

 

Dėl administratoriaus kandidatūros.

 

Bankroto administratorių atrankos kompiuterinė programa administratore atrinko UAB „Įmonių bankroto administravimo ir teisinių paslaugų biuras“, kuri pateikė sutikimą-deklaraciją administruoti atsakovę. Teismas neturi duomenų, kad siūloma bankroto administratorės kandidatūra prieštarautų imperatyvioms ĮBĮ 11 straipsnio 4 dalies nuostatoms, todėl iškėlus bankroto bylą, UAB „Katilinių įranga“ bankroto administratore skirtina Bankroto administratorių atrankos kompiuterinės programos parinkta šias paslaugas atlikti UAB „Įmonių bankroto administravimo ir teisinių paslaugų biuras“ (paslaugas teikiančių asmenų sąrašo Nr. B-JA006), atitinkantis LR įmonių bankroto įstatymo 11 straipsnio 2 dalies reikalavimus administratoriaus kandidatūrai.

 

Teismas, vadovaudamasis Lietuvos Respublikos įmonių bankroto įstatymo 9 straipsnio 6 ir 7 dalimis, 10 straipsniu,

 

n u t a r i a:

 

iškelti atsakovei uždarajai akcinei bendrovei „Katilinių įranga“, j. a. k. (duomenys neskelbtini), buveinės adresas (duomenys neskelbtini), bankroto bylą.

Atsakovės uždarosios akcinės bendrovės „Katilinių įranga“ bankroto administratore paskirti UAB „Įmonių bankroto administravimo ir teisinių paslaugų biuras“ (Įmonių bankroto administravimo paslaugas teikiančių asmenų sąrašo Nr. B-JA006, darbovietės adresas Jonavos g. 16A, Kaunas).

Uždėti uždarosios akcinės bendrovės „Katilinių įranga“, j. a. k. (duomenys neskelbtini), buveinės adresas (duomenys neskelbtini), nekilnojamajam ir kitam ilgalaikiam materialiam turtui areštą, galiojantį iki šios nutarties įsiteisėjimo dienos.

              Nustatyti, kad uždarosios akcinės bendrovės „Katilinių įranga“ kreditoriai per 45 dienų laikotarpį nuo šios nutarties įsiteisėjimo dienos, turi teisę pareikšti savo reikalavimus, atsiradusius iki bankroto bylos iškėlimo dienos.

Nustatyti, kad uždarosios akcinės bendrovės „Katilinių įranga“ administracijos vadovas ne vėliau kaip per 15 dienų nuo šios nutarties įsiteisėjimo dienos privalo perduoti administratoriui įmonės turtą pagal balansą, sudarytą nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenimis ir visus dokumentus.

Apie bankroto bylos iškėlimą ne vėliau kaip kitą darbo dieną raštu pranešti Juridinių asmenų registrui, Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybai prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos, byloje dalyvaujantiems asmenims ir administratoriui. Informaciją apie bankroto bylos iškėlimą pateikti antstoliams adresu antstoliai@antstoliai.lt.

Pavesti administratoriui atlikti kitus ĮBĮ 10 straipsnio 4 dalies 3 punkte, 7 dalies 8 punkte nustatytus veiksmus, sušaukti pirmąjį kreditorių susirinkimą ĮBĮ 22 straipsnio 1 dalyje nustatytu terminu.

Nutarties patvirtintą kopiją išsiųsti Turto areštų aktų registrui.

Ši nutartis per 10 dienų nuo jos priėmimo dienos gali būti skundžiama atskiruoju skundu Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą.             

 

 

Teisėjas                                                                                                              Egidijus Tamašauskas