Civilinė byla Nr. eB2-2419-852/2018

Teisminio proceso Nr. 2-55-3-02573-2017-2

Procesinio sprendimo kategorijos: 3.4.3.4.; 3.4.3.5

(S)

 

img1 

 

VILNIAUS APYGARDOS TEISMAS

 

NUTARTIS

 

2018 m. vasario 8 d.

Vilnius

 

Vilniaus apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjas Andrius Verikas, teismo posėdyje rašytinio proceso tvarka išnagrinėjo pareiškėjos Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos pareiškimą dėl bankroto bylos iškėlimo atsakovei VšĮ „Paveldosaugos mokymo centras“.

 

Teismas

 

n u s t a t ė :

 

Pareiškėjas Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos prašo iškelti bankroto bylą VšĮ „Paveldosaugos mokymo centras“. Nurodo, kad įstaigos mokestinė nepriemoka yra 18368,09 EUR.

Atsakovės direktorė L. B. pateikė atsiliepimą į pareiškimą dėl bankroto bylos iškėlimo, kuriame teigia, kad įstaiga yra nemoki ir jai keltina bankroto byla.

 

 

Teismas

 

k o n s t a t u o j a :

 

Pareiškimas dėl bankroto bylos iškėlimo tenkinamas.

Pagal Lietuvos Respublikos Įmonių bankroto įstatymo (toliau ĮBĮ) 9 straipsnio 7 dalies nuostatą, bankroto byla iškeliama, jeigu teismas nustato, kad įmonė yra nemoki arba įmonė vėluoja išmokėti darbuotojui (darbuotojams) darbo užmokestį ir su darbo santykiais susijusias išmokas arba įmonė viešai paskelbė arba kitaip pranešė kreditoriui (kreditoriams), kad negali arba neketina vykdyti įsipareigojimų. ĮBĮ 2 straipsnio 8 dalis apibrėžia įmonės nemokumą – tokią įmonės būseną, kai ji nevykdo įsipareigojimų (nemoka skolų, neatlieka iš anksto apmokėtų darbų ir kt.) ir pradelsti įmonės įsipareigojimai viršija pusę į jos balansą įrašyto turto vertės. Taigi įmonės nemokumas nustatomas pagal įmonės balansinio turto vertės ir pradelstų įsipareigojimų santykį. Tiek finansinės atskaitomybės duomenis (balansą, pelno (nuostolių) ataskaitą), tiek duomenis apie pradelstus įsipareigojimus ir kitus įmonės tikrajai turtinei – finansinei padėčiai įvertinti reikalingus duomenis teismui pateikia įmonės, kuriai prašoma iškelti bankroto bylą, vadovas (ĮBĮ 9 str. 1 d.).

Atsakovės direktorė L. B. teigia, kad įmonė yra nemoki, kadangi neturi jokio nekilnojamojo ir kilnojamojo turto. Pažymi, kad vienintelis įstaigos turimas turtas yra kompiuteris bei 100 Lt vertės pajus bankrutavusioje kredito unijoje „Vilniaus taupomoji kasa“. Iš pateikto 2018-01-22 preliminaraus kreditorių sąrašo matyti, kad įstaiga turi 17284,69 EUR skolų, o iš preliminaraus įmonės debitorių sąrašo matyti, kad kiti asmenys įmonei yra skolingi 7317,85 EUR. Teismas nevertina įstaigos finansinės atskaitomybės dokumentų (2010 m. balanso ir 2010 m. veiklos rezultatų ataskaitos), kadangi duomenys yra nebeaktualūs, o naujų duomenų įstaigos direktorė nepateikė.

Įmonė Juridinių asmenų registre įregistruota 2007 m. birželio 14  d. Viešų registrų duomenimis atsakovė jokio nekilnojamojo turto neturi. Įmonė taip pat neturi darbuotojų. Byloje nėra duomenų apie tai, kad atsakovė valdytų nuosavybės teise kokį nors kitą materialų turtą, turėtų lėšų banko sąskaitoje ar kasoje. Nustatytos aplinkybės patvirtina, jog atsakovė nevykdo įsipareigojimų – neatsiskaito su kreditoriais. Nustačius nurodytas aplinkybes, VšĮ „Paveldosaugos mokymo centras“ keliama bankroto byla (ĮBĮ 9 str. 7 d. 2 p.).

Pagal ĮBĮ 10 straipsnio 4 dalies 1 punktą, priėmus nutartį iškelti bankroto bylą, turi būti paskirtas bankroto administratorius. Administratoriaus kandidatūrą parenka teismas, naudodamasis Bankroto administratorių atrankos kompiuterine programa, sukurta vadovaujantis Vyriausybės patvirtintomis Bankroto administratorių atrankos taisyklėmis (ĮBĮ 11 str. 2 d.). Bankroto administratorių atrankos kompiuterinėje programoje suvedus turimus duomenis apie atsakovą, programa bankroto administratoriumi parinko UAB „Tavix“. Duomenų, kurie keltų abejonių dėl šio administratoriaus paskyrimo bankrutuojančios įmonės bankroto administratoriumi byloje nėra, todėl UAB „Tavix“ skiriama administruoti bankrutuojančią VšĮ „Paveldosaugos mokymo centras“.

Atsakovės VšĮ „Paveldosaugos mokymo centras“ nekilnojamajam turtui ir kitam ilgalaikiam materialiam turtui taikomas areštas, galiojantis iki šios nutarties įsiteisėjimo dienos (ĮBĮ 10 str. 4 d. 2 p.).

 

Teismas, vadovaudamasis Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso 290 – 291 straipsniais,

 

n u t a r i a :

 

Iškelti VšĮ „Paveldosaugos mokymo centras“ (j. a. k. 300875535, buveinės adresas Vilniaus m. sav. Vilniaus m. J. Dobkevičiaus g. 8) bankroto bylą.

Įmonės administratoriumi paskirti UAB „Tavix“ (sąrašo Nr. B-JA340).

Nustatyti 45 dienų nuo nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos terminą, per kurį kreditoriai turi teisę pareikšti savo reikalavimus, atsiradusius iki bankroto bylos iškėlimo dienos ir pavesti įmonės administratoriui po termino pabaigos per vieną mėnesį pateikti teismui tvirtinti kreditorių sąrašą.

Taikyti VšĮ „Paveldosaugos mokymo centras“ nekilnojamajam turtui ir kitam ilgalaikiam materialiam turtui areštą, galiojantį iki nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos.

Pavesti bankroto administratoriui atlikti veiksmus, numatytus Įmonių bankroto įstatymo 10 straipsnio 7 dalies 8 punkte; ne vėliau kaip per 20 darbo dienų nuo šios nutarties įsiteisėjimo pateikti teismui sąmatą lėšų, reikalingų administravimo išlaidoms apmokėti; ne vėliau kaip per 30 darbo dienų nuo teismo nutarties patvirtinti kreditorių reikalavimus įsiteisėjimo dienos sušaukti pirmąjį kreditorių susirinkimą.

Įpareigoti įmonės administratorių sužinojus apie iškeltas bylas VšĮ „Paveldosaugos mokymo centras“ kuriose šiai įmonei pareikšti turtiniai reikalavimai, tarp jų ir susiję su darbo santykiais, apie ikiteisminio tyrimo įstaigose, prokuratūrose atliekamus tyrimus, baudžiamąsias bylas, jeigu baudžiamosiose bylose pareikšti bankrutuojančios įmonės kreditorių civiliniai ieškiniai, jeigu baudžiamosiose bylose areštuotas bankrutuojančios įmonės turtas, antstoliams pateiktus vykdomuosius dokumentus dėl išieškojimo iš VšĮ „Paveldosaugos mokymo centras“ nedelsiant apie tai raštu informuoti teismą.

Įpareigoti VšĮ „Paveldosaugos mokymo centras“ valdymo organus per 15 dienų terminą nuo šios nutarties įsiteisėjimo perduoti bankroto administratoriui visus bankrutuojančios įmonės dokumentus ir turtą pagal balansą, sudarytą nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenimis.

Išsiųsti nutarties kopiją Turto arešto aktų registrui ir Juridinių asmenų registrui, pateikti nutarties patvirtintas kopijas byloje dalyvaujantiems asmenims, apie bankroto bylos iškėlimą pranešti Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybai bei antstoliams.

Nutarties dalį dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo vykdyti skubiai.

Nutartis, išskyrus dalyje dėl administratoriaus paskyrimo, per 10 dienų nuo priėmimo gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui, paduodant atskirąjį skundą per Vilniaus apygardos teismą.

 

 

Teisėjas                                                                                Andrius Verikas