Civilinė byla Nr. eB2-1414-613/2018

                                                                     Proceso Nr. 2-57-3-00441-2018-7

                                                                                       Procesinio sprendimo kategorijos: 3.1.18.2.1;

                                                3.1.18.2.10; 3.4.3.4; 3.4.3.5.1                                                                                         

        img1        (S)

KLAIPĖDOS APYGARDOS TEISMAS

N U T A R T I S

 

  2018 m. spalio 8 d.

   Klaipėda

 

Klaipėdos apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėja Giedrė Seselskytė,

viešame teismo posėdyje rašytinio proceso tvarka išnagrinėjo civilinę bylą pagal pareiškėjos Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos pareiškimą atsakovei uždarajai akcinei bendrovei „MV MOTO“ dėl bankroto bylos iškėlimo.

 

Teismas

 

n u s t a t ė :

 

1.                      2018 m. rugpjūčio 1 d. teisme gautas pareiškėjos Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – VMI prie LR FM) pareiškimas dėl bankroto bylos iškėlimo atsakovei uždarajai akcinei bendrovei (toliau – UAB) „MV MOTO“. Pareiškimo pagrindu nurodė aplinkybes, kad pareiškėja VMI prie LR FM yra atsakovės UAB „MV MOTO“ kreditorė. Pažymėjo, kad mokesčių apskaitos informacinės sistemos duomenimis 2018 m. gegužės 28 d. bendrovės mokestinė nepriemoka buvo 1 218,33 Eur. Atkreipė dėmesį, jog bendrovė mokesčių administratoriui teikė mokesčių deklaracijas, tačiau jose apskaičiuotų mokesčių sumų nesumokėjo. Pareiškėja teigia, jog siekiant išieškoti mokestinę nepriemoką, Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkas 2010 m. gegužės 20 d. priėmė sprendimą Nr. 12.-19-5154 išieškoti mokestinę nepriemoką iš turto. Sprendimai išieškoti mokestinę nepriemoką iš turto perduoti vykdyti antstolei Brigitai Tamkevičienei. Atkreipė dėmesį, jog antstolė pateikė 2018 m. sausio 26 d. pažymą Nr. S-18-5-2707 apie vykdymo eigą, kurioje nurodė, jog mokestinė nepriemoka neišieškota, turto į kurį būtų galima nukreipti išieškojimą UAB „MV MOTO“ neturi. Pareiškėjos nuomone, aplinkybes, jog bendrovė yra nemoki, patvirtina antstolės Brigitos Tamkevičienės pažyma apie vykdymo eigą ir tai, kad mokesčių administratoriui nuo 2010 metų nepavyksta išieškoti UAB „MV MOTO“ mokestinės nepriemokos. Pažymi, kad bendrovė Lietuvos Respublikos juridinių asmenų registrui finansinės atskaitomybės nėra pateikusi. Taip pat nurodė, kad pareiškėjos duomenimis, bendrovės vardu nekilnojamojo turto ir transporto priemonių nėra įregistruota.

        Pareiškimas dėl bankroto bylos iškėlimo tenkintinas.

2.                      Lietuvos Respublikos įmonių bankroto įstatymo (toliau – Įmonių bankroto įstatymo) 5 straipsnio 1 dalyje nustatyta, kad pareiškimą dėl bankroto bylos iškėlimo įmonei pateikti teismui turi teisę kreditorius (kreditoriai), savininkas (savininkai), įmonės administracijos vadovas.

3.                      ĮBĮ 9 straipsnio 7 dalyje nurodyti bankroto bylos iškėlimo pagrindai: 1) įmonė yra nemoki; 2) įmonė vėluoja išmokėti darbuotojui (darbuotojams) atlyginimą; 3) įmonė viešai paskelbė ar kitaip pranešė kreditoriui (kreditoriams), kad negali atsiskaityti su kreditoriumi (kreditoriais) ir (arba) neketina vykdyti savo įsipareigojimų. ĮBĮ 9 straipsnio 7 dalies 1 punkte nurodytus reikalavimus bankroto byla iškeliama, jeigu teismas nustatė, kad įmonė yra nemoki arba įmonė vėluoja išmokėti darbuotojui (darbuotojams) atlyginimą. Įmonės nemokumą apibrėžia Įmonių bankroto įstatymo 2 straipsnio 8 dalis, numatanti, kad tai įmonės būsena, kai įmonė nevykdo įsipareigojimų (nemoka skolų, neatlieka iš anksto apmokėtų darbų ir kt.) ir pradelsti įmonės įsipareigojimai (skolos, neatlikti darbai ir kt.) viršija pusę į jos balansą įrašyto turto vertės. Taigi, sprendžiant įmonės nemokumo klausimą, teisinę reikšmę turi ne visos įmonės skolos, o tik pradelstos skolos, t. y. tokios, kurių mokėjimo terminai suėję. Tam, kad būtų išsiaiškinta įmonės reali turtinė padėtis, teismas įmonės nemokumo klausimą pirmiausia turi spręsti pagal aktualius finansinės atskaitomybės duomenis ir remtis kitais byloje esančiais įrodymais, kurie pagrįstų pradelstų įsipareigojimų kreditoriams dydį bei realią, o ne įrašytą balanse, įmonės turimo turto vertę.

4.                      Kreditorius turi teisę pateikti teismui pareiškimą dėl bankroto bylos iškėlimo įmonei, jeigu įmonė laiku nemoka įstatymų nustatytų mokesčių, kitų privalomųjų įmokų ir (arba) priteistų sumų (ĮBĮ 4 straipsnio 3 punktas, 5 straipsnio 1 dalies 1 punktas).

5.                      Iš į bylą pateiktų įrodymų nustatyta, jog atsakovė kilnojamojo ir nekilnojamojo turto neturi, atsakovės įsiskolinimas sudaro 1 218,33 Eur, atsakovė buvo įspėta dėl bankroto bylos iškėlimo, tačiau įsiskolinimo nesumokėjo. Įmonė teismui nepateikė duomenų apie įmonės finansinę padėtį. Tokiu būdu nepaneigta aplinkybė, jog įmonė yra nemoki. Be to, atsakovė teikė pareiškėjai mokesčių deklaracijas, tačiau juose apskaičiuotų mokesčių nesumokėjo. Visos šios aplinkybės rodo, jog atsakovė yra nemoki ir jai keltina bankroto byla.

6.                      Taip pat atkreiptinas dėmesys, jog pareiškėjo nurodymai priverstinai nurašyti pinigines lėšas nebuvo įvykdyti ir įsiskolinimas nebuvo išieškotas pagal antstolei perduotą Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininko 2010 m. gegužės 20 d. sprendimą. Pažymėtina, jog atsiliepimo į pareiškimą dėl bankroto bylos iškėlimo atsakovė nepateikė, o tokie atsakovės veiksmai liudija, jog ji nėra suinteresuota savo teisių gynimu

.

7.                      Byloje taikytinos laikinosios apsaugos priemonės (ĮBĮ 10 str. 4 d. 2 p.).

Dėl bankroto administratoriaus skyrimo

8.                      Iškėlus bankroto bylą, įmonei skirtinas bankroto administratorius (Įmonių bankroto įstatymo 10 straipsnio 4 dalies 1 punktas). Atsakovės administratore skirtina UAB „Lausona“, sąrašo eilės Nr.: B-JA236. Pažymėtina, kad bankroto administratorius nagrinėjamoje byloje atrinktas vadovaujantis Bankroto administratorių atrankos taisyklėmis, patvirtintomis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2014-07-09 nutarimu Nr. 647. Šio administratoriaus skyrimas bankroto administratoriumi nepažeis nei įmonės, nei kitų kreditorių interesų, atitinka sąžiningumo ir protingumo principus (Įmonių bankroto įstatymo 11 straipsnio 1 dalis).

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso 290–291 straipsniais, teismas

 

n u t a r i a:

 

Atsakovei uždarajai akcinei bendrovei „MV MOTO“, įmonės kodas (duomenys neskelbtini), buveinės adresas (duomenys neskelbtini), iškelti bankroto bylą.

Bankrutuojančios uždarosios akcinės bendrovės „MV MOTO“ administratore paskirti uždarąją akcinę bendrovę „Lausona“, sąrašo eilės Nr. B-JA236.

Areštuoti uždarajai akcinei bendrovei „MV MOTO“, „MV MOTO“, įmonės kodas (duomenys neskelbtini), buveinės adresas (duomenys neskelbtini), nuosavybės teise priklausančius kilnojamuosius ir nekilnojamuosius daiktus bei kitą turtą, uždraudžiant bet kokį areštuoto turto perleidimą, įkeitimą kitiems asmenims ar kitokį nuosavybės teisės pakeitimą ar apribojimą bei turto vertės sumažinimą, taip pat sustabdyti visas pas antstolius esančias vykdomąsias bylas, kuriose iš įmonės ar jos savininko vykdomas išieškojimas, iki įsiteisės nutartis iškelti uždarajai akcinei bendrovei „MV MOTO“ bankroto bylą.

Nustatyti, kad bankrutuojančios uždarosios akcinės bendrovės „MV MOTO“ kreditoriai turi teisę pareikšti savo finansinius reikalavimus administratorei uždarajai akcinei bendrovei „Lausona“  per 30 dienų nuo šios nutarties įsiteisėjimo dienos, o pirmąjį kreditorių susirinkimą administratoriui pavesti sušaukti per 30 dienų nuo teismo nutarties patvirtinti įmonės kreditorių finansinius reikalavimus įsiteisėjimo dienos.

Įpareigoti bankrutuojančios uždarosios akcinės bendrovės „MV MOTO“ valdymo organus per 10 dienų nuo nutarties įsiteisėjimo dienos perduoti įmonės turtą pagal finansinę atskaitomybę, sudarytą nutarties iškelti bankroto bylą įsiteisėjimo dienos duomenimis, ir visus dokumentus, o administratorių įpareigoti perimti visus dokumentus ir perduodamą turtą.

Įpareigoti bankrutuojančios uždarosios akcinės bendrovės „MV MOTO“ administratorę uždarąją akcinę bendrovę „Lausona“  atlikti Įmonių bankroto įstatymo 10 straipsnio 4 dalies 3 punkte bei 10 straipsnio 7 dalies 8 punkte nurodytus veiksmus, kartu sudarant galimybę bankroto administratoriui teisme gauti bankroto bylos duomenis pagal Lietuvos Respublikos įmonių bankroto įstatymo 10 straipsnio 7 dalies 9 punktą.

Įpareigoti bankrutuojančios uždarosios akcinės bendrovės „MV MOTO“ administratorę uždarąją akcinę bendrovę „Lausona“, gavus duomenis apie antstoliams pateiktus vykdomuosius dokumentus dėl išieškojimo iš atsakovės, apie atsakovei iškeltas civilines, baudžiamąsias bylas, atliekamus ikiteisminius tyrimus, nedelsiant apie tai informuoti teismą raštu.

Neįsiteisėjusios nutarties kopijas išsiųsti šalims, paskirtajai administratorei, Turto areštų aktų registrui, Juridinių asmenų registrui, Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybai prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos.

Nutartį per 7 dienas nuo jos priėmimo dienos galima apskųsti Lietuvos apeliaciniam teismui, paduodant atskirąjį skundą per Klaipėdos apygardos teismą.

 

 

 

 

Teisėja                                                                             Giedrė Seselskytė